AB Sınıfı Güç Yükselteçleri

AB sınıfı güç yükselteçlerinin çalışma noktası, A sınıfı yükselteç ile B sınıfı yükseltecin arasındadır. Q çalışma noktası VCE eksenine yakındır.

AB sınıfı güç yükselteçleri de Şekil 1 ‘de görüldüğü gibi push-pull bağlantılı yükselteçlerdir.
AB sınıfı Push-Pull yükselteçlerin en önemli farkı:
T1 ve T2 transistörlerine, R1, R2 dirençleri ve giriş transformatörü üzerinden beyz polarması sağlanmasıdır.

Böylece; B sınıfı yükselteçlerdeki, Şekil 3 (f) ve (g) ‘de görülen, “t” eksenini geçişteki distorsiyon, AB sınıfı yükselteçlerde önlenmiş olmaktadır.

Giriş transformatörü sekonderine bağlanan kondansatörün iki görevi var:
1- Beyz polarmasının toprak üzerinden kısa devre yapmasını önlemek.
2- Giriş işaretinin, beyz – emiter ve toprak üzerinden devre tamamlanmasını kolaylaştırarak R1 ve R2dirençlerindeki enerji kaybını önlemek.

AB sınıfı güç yükselteçlerinin verimi (η), B sınıfı yükselteçlerden daha düşük buna karşılıkta distorsiyonu daha azdır. Bu nedenle, çok büyük güce ihtiyacı bulunmayan, radyo, televizyon, pikap, teyp gibi taşınabilen cihazlarda kullanımı tercih edilir. Hesaplama yöntemleri ” B” sınıfı güç yükselteçlerine benzediği için burada tekrara gerek görülmemiştir.
AB sınıfı güç yükselteci
Şekil 1 – AB sınıfı güç yükselteci

Benzer Yazılar

YAZAR : Admin

- Elektronik Mühendisi - E.Ü. Tıp Fakültesi Kalibrasyon Sorumlusu Test kontrol ve kalibrasyon sorumlu müdürü (Sağ.Bak. ÜTS) - X-Işınlı Görüntüleme Sistemleri Test Kontrol ve Kalibrasyon Uzmanı (Sağ.Bak.) - Usta Öğretici (MEB) - Hatalı veya kaldırılmasını istediğiniz sayfaları diyot.net@gmail.com bildirin

BU YAZIYI DA İNCELEDİNİZ Mİ ?

Transistörlerde kazanç

β  (beta) akım kazancı Transistörler, B ucuna uygulanan akıma (tetikleme sinyali) göre C-E arasından daha büyük …

Bir yanıt yazın