Arduino Motor Shield

arduino-motor-shield

Arduino Motor Shield L293D

Arduino Motor Shield
L293D monolitik entegre kullanılmıştır,  dc 1 amper akım , 4 – kanal sürücüdür . DC motorda 36 Volt güç kaynakları kullanabilirsiniz büyük motorlar sürücüsü  kanal başına 600mA maksimum akım sağlayabilmektedir . L293D çipi H – Köprüsü , tipik olarak  voltaj çıkışına her iki yönde bir yük üzerinde uygulama sağlayan bir elektrik devresidir
Özellikler :
5V Servo için 2 arayüze sahiptir
4 DC motor, 2 step motor veya 2 Servo sürücü olabilir
8 – bit hız seçimi ile 4 çift yönlü DC motor sürer
Tek bobin , çift bobin veya serpiştirmeli olarak 2 step motor( unipolar veya bipolar ) seçeneği

4 H – Köprü : Köprü termik koruma ile 0.6A ( 1.2A tepe akım ) sağlar  , 36V DC 4.5V üzerinde motorlar çalıştırabilirsiniz
Arduino reset butonu vardır
Ayrı mantık / motor temini için 2 harici terminal güç arayüzü ,
Arduino Mega , UNO & Duemilanove ile uyumlu

Güç:

Arduino Motor Shield sadece harici kaynak üzerinden beslenmelidir. Çünkü gerekli olan motor akımı çoğunlukla usb’nin vereceği maks. akımı geçecektir.

Harici besleme adaptör ile veya batarya ile verilebilir. Adaptör arduino üzerindeki 2.1mm merkez pozitif güç soketinden veya sürücü üzerindeki EXT_PWR klemenslerinden polarite dikkat edilerek bağlanabilir. Ancak her zaman gücün sürücü üzerindeki klemensten verilmesi önerilir. Çünkü arduino üzerindeki güç soketinden verildiği zaman motorların çektiği akım arduino üzerinden geçerek sürücüye ulaşacaktır. Arduino Vin hattı üzerinden en fazla 1A akım geçicek şekilde yapıldığı için 1A’den fazla akımlarda arduino kartı zarar görebilir. Bu yüzden harici güç her zaman sürücü üzerindeki klemensten verilmelidir.

Sürücü üzerindeki EXT_PWR klemensi header üzerinden aynı zamanda arduino Vin pinine bağlıdır. Yani klemens üzerinden güç bağlantısı yapıldığı zaman arduino’da gücünü Vin pini üzerinden alıp kendi üzerindeki regülatör ile 5V’da düşürecektir. Bu şekilde 2 ayrı güç kaynağı kullanmanıza gerek yoktur. Ancak bildiğiniz gibi arduino üzerindeki Vin pini 7V-12V arası girişi kabul etmekteydi. Bu durumda sürücü kartına 5V-7V arası gerilim verilecekse bu gerilim aralığı arduino üzerindeki regülatörün minimum değerlerinden düşük olduğu için, arduino kartı düzgün çalışmayacaktır. Bu durumu engellemek içinde sürücü kartının altında power jumper’ı bulunmaktadır. Bu jumper sürücü üzerindekiEXT_PWR klemensi ile arduino Vin pinini birleştirmektedir. Eğer sürücüye 5V-7V arası gerilim verilecekse bu jumper yerinden çıkarılır. Bu şekilde sürücü EXT_PWR ile arduino Vin birbirinden ayrılır ve arduino’ya dışarıdan harici 5V verilerek arduino’nun çalışmasıda sağlanır. Eğer sürücü 7V-12V arasıdan bir gerilim ile beslenecekse jumper olduğu gibi bırakılarak kart kullanılabilir.

Kartın üzerinde iki tane servo motor sürmek içinde 3-pin servo soketi bulunmaktadır. Servolar 5V’unu Arduino üzerindeki 5V pininden alır. SG90 gibi ufak servo motorlar doğrudan bağlanarak kullanılabilir. Ancak büyük servo motor kullanılacaksa Arduino üzerindeki 5V regülatör yeterli olmayacaktır. Bu yüzden bu durumda 3-pin servo soketine giden + yolu kesilip servolara dışarıdan 5V verilmelidir. 

Giriş ve Çıkış:

Arduino Motor Shield’in sürebildiği motor sayısı fazla olduğu için kullandığı pin sayısıda fazladır. Shield; Pin 2,13,A0-A5 olmak üzere 8 pin dışındaki tüm pinleri kullanmaktadır. Bu yüzden bu motor sürücü ile beraber ekstra sensör vs. kullanılacaksa kalan pinlere dikkat edilmelidir.

Kart üzerindeki L293 motor sürücülerin Dir pinlerinin kontrolü kart üzerinde bulunan 75HC595 shift registeri tarafından yapılmaktadır. PWM pinleri ve servolar doğrudan Arduino’ya bağlıdır. Motor sürücü ile beraber kullanılan AFMotor Kütüphanesi tüm pin ayar işlerini yapmaktadır. O yüzden bu pinlerle ilgili ekstra birşey yapılması şart değildir. Servo 1 soketi Arduino Pin 10’a, Servo 2 soketide Arduino Pin 9’a bağlıdır.

Dokümanlar: 

Benzer Yazılar

YAZAR : Admin

- Elektronik Mühendisi - E.Ü. Tıp Fakültesi Kalibrasyon Sorumlusu Test kontrol ve kalibrasyon sorumlu müdürü (Sağ.Bak. ÜTS) - X-Işınlı Görüntüleme Sistemleri Test Kontrol ve Kalibrasyon Uzmanı (Sağ.Bak.) - Usta Öğretici (MEB) - Hatalı veya kaldırılmasını istediğiniz sayfaları diyot.net@gmail.com bildirin

BU YAZIYI DA İNCELEDİNİZ Mİ ?

mpu 6000 – mpu 6050 – mpu 6500

Farklı manyetometre türleri mevcuttur; MPU6000, MPU6050 ve MPU6500 arasındaki temel farklar şunlardır: MPU6000 MPU6050 MPU6500 1. …

Bir yanıt yazın