Elektrik Tesisat Çeşitleri

Genel anlamda bina elektrik tesisatı iki şekilde yapılır.

  • Sıva altı
  • Sıva üstü

Sıva Altı Tesisatı; Sıva altına yapılır. Tesisat donanımı dışarıdan görülmez. Sıva altı tesisat yeni yapılan binalarda, binanın bölümleri yapılırken elektrik tesisat işleri kaba sıvadan önce borular atılarak döşenir. Sıva bitincede kablolar çekilir. Sıva altı tesisatlarda peşel boru kullanılır.

Sıva Üstü Tesisatı; Sıva üstüne yapılır. Sıva üstü tesisatta peşel boru kullanıldığı gibi antigron kablo ve çok az da bergman boru kullanılır.

Elektrik Tesisatı Şemaları

Bir binaya elektrik alınacaksa binanın yapı planı çıkarılır. Üzerine elektrik tesisat projesi çizilir.

Aydınlatma Tesisatı

Aydınlatma gereksiniminin elektrik enerjisinin kullanımına uygun alıcılarla uygulandığı  tesisata aydınlatma tesisatı denir. Çeşitli yapıda alıcının bulunduğu aydınlatma tesisatlarında floresan ve akkor flamanlı lambalar kullanılmaktadır.

Floresan Lamba Tesisatı

Floresan lamba, güneş ışığına yakın bir aydınlatma sağlar. Floresan lambaların ışıkları fazladır. uzun ömürlü olurlar. Devrenin üstünde olan balast yardımı ile enerji tasarrufu sağlayacak endüktif etki yaratılır. Floresan lambanın içindeki cıva buharı, balast yardımı ve starterin ilk ateşlemesi ile alternatif gerilimde iletken durumuna geçer ve lambayı yakar. Devre üzerinde bulunan kondansatör  güç kat sayısını düzeltmek gayesiyle kullanılır.

Merdiven Otomatiği Tesisatı

Kat sayıları çok olan binaların merdiven sahanlığında bulunan lambaların belli sürede yanıp sönmesini merdiven otomatiği tesisleri sağlamaktadır. Katlardaki butonlardan birisine basıldığı zaman tüm lambalar yanar. Merdiven otomatiği enerjisini binanın girişindeki elektrik sigortası üzerinden  şehir şebekesinden alır. Tesisatta katlarda bir buton ve lamba vardır.

Çağırma Tesisatları Zil Tesisatı

Çıkarılan sesle haberleşme sağlanan elektrik devre tesisatıdır. Zil de kullanılır.

Zil Tesisatı

Tesisatta birden çok buton olursa hangi zilin çaldığı anlaşılmaz. hangi zilin çaldığını anlamak için devreye buton sayısı kadar numaratör konur. Numaratörün içinde bobin vardır. Bu bobinlerin idaresinde bobin sayısı kadar abone çağırma tesisatı bulunur. Butona basıldığında numaratör de o abonenin numarası düşer.

Otomatik Sigorta (Koruma Anahtarları)

Otomatik sigortalar, sigorta atmada buşon değiştirmeyi gerektirmez. Bozulmadığı sürece kullanılan otomatik sigortanın kullanılışı da kolaydır. Diğer adı da koruma anahtarıdır. Sigorta gövdelerine takılan otomatik sigortalar manyetik ve termik tertibatları ile aşırı akımda devreyi açar.

Piyasada elektrik malzemeleri firmaları tarafından üretilen birçok marka ve çeşitlerde elektrik malzemeleri vardır.  Bu malzemelerin, imalatları elektrik tesisatı genel teknik şartnamesi çerçevesinde yapılmakta ve üretilen elektrik tesisat malzemelerinin tümünün ayrı ayrı işlevi ve kullanıldığı yerler mevcuttur. Elektrik tesisat malzeme fiyatları kullanılan malzemeye göre değişir. Günümüzde artık elektrik malzemeleri online satış yapmakta mümkündür.

Benzer Yazılar

YAZAR : Admin

- Elektronik Mühendisi - E.Ü. Tıp Fakültesi Kalibrasyon Sorumlusu Test kontrol ve kalibrasyon sorumlu müdürü (Sağ.Bak. ÜTS) - X-Işınlı Görüntüleme Sistemleri Test Kontrol ve Kalibrasyon Uzmanı (Sağ.Bak.) - Usta Öğretici (MEB) - Hatalı veya kaldırılmasını istediğiniz sayfaları diyot.net@gmail.com bildirin

BU YAZIYI DA İNCELEDİNİZ Mİ ?

Elektrik Akımının Etkileri

Günlük yaşamımızda hemen her gün elektrik akımının etkileri ile birçok alanda yüz yüze gelmekteyiz. Evlerimizdeki lambalar, …

Bir yanıt yazın