Thomas Edison

Thomas Edison, 11 Şubat 1847’de Amerika’nın Ohio eyaletinde dünyaya geldi. Yedi yaşındayken ailesiyle birlikte Michigan’daki Port Huron’a yerleşti ve ilköğrenimine burada başladı. Okul hayatı pek kolay geçmeyen Thomas Edison algılamada yaşadığı yavaşlık nedeniyle okuldan uzaklaştırıldı. Bunun üzerine özel bir öğretmen tarafından eğitim alan Edison, 10 yaşına geldiğinde kendisini fizik ve kimya kitaplarına verdi.

Thomas Edison

Evlerinin kilerini kimya laboratuvarına dönüştürdü

Okuldan uzaklaştırılan Thomas Edison, evlerinin kilerinde bir kimya laboratuvarı kurdu. Özellikle kimya deneylerine ve Volta kaplarından elektrik akımı elde etmeye yönelik araştırmalarına yoğun ilgi gösteriyordu.

Thomas Edison

Belli bir süre telgrafhanede çalıştı

Thomas Edison trende çalıştığı günlerde kimyasal madde bulunan şeylerden biri kırılıp vagonda yangın çıkınca, işinden atıldı. İşinden olan Thomas Edison, aynı zamanda ömür boyu ağır işitmesine yol açacak biçimde yaralandı . Daha sonra telgrafçılık öğrenmeye karar veren Thomas Edison, 1863-1868 arasında ABD ve Kanada da birkaç telgrafhanede çalıştı. 1868 de bir atölye kurdu ama yaptığı elektrikli kayıt aygıtının patentini satamayınca bir yıl sonra parasız ve borçlu olarak Boston’dan New York ‘a gitti.

Thomas Edison

Thomas Edison, 1876’da Graham Bell‘in geliştirdiği konuşan telgraf üzerinde çalışmaya başladı. Aygıta karbondan bir iletici ekleyerek telefonu yetkinleştirdi. Ses dalgalarının dinamiği üzerine yaptığı bu çalışmalardan yararlanarak 1877’de sesi kaydedip yineleyebilen gramafonu geliştirdi. Geniş yankı uyandıran bu buluşu ününün uluslararası düzeyde yayılmasına neden oldu.

Thomas Edison

Elektrik ampulünü keşfi

Thomas Edison, 1878’de yapılan 500 mum gücündeki ark lambasından oldukça fazla etkilenmişdi. Bundan daha güvenli olan ve daha ucuz bir yöntemle çalışan yeni bir elektrik lambasını geliştirmek için tüm gücüyle çalışmaya başladı. Bu amaçla açtığı bir kampanyanın yardımıyla önde gelen işadamlarının parasal desteğini sağladı ve Edison Electric Light Company‘i kurdu. Oksijenle yanan elektrik arkı yerine havası boşaltılmış bir ortamda (vakum) ışık yayan ve düşük akımla çalışan bir ampul yapmayı tasarlıyordu. Bu amaçla 13 ay boyunca flaman olarak kullanabileceği bir metal tel yapmaya uğraştı. Sonunda 21 Ekim 1879’da özel yüksek voltajlı elektrik üreteçlerinden elde ettiği akımla çalışan karbon flamanlı elektrik ampulünü halka tanıttı. Üç yıl sonra New York sokakları bu lambalarla aydınlanacaktı.

Diyabet nedeniyle hayatını kaybetti 

İnsanlık tarihinin en önemli mucitlerinden olan Thomas Edison, 18 Ekim 1931 tarihinde Diyabet hastası olan ve bu hastalığın komplikasyonları nedeniyle hayatını kaybetti. New Jersey’deki evinin arkasına gömüldü.

Karşı Görüş

Tarihteki Bir Büyük Yalan Ampulu Edison Bulmadı

Boskovich gibi, yine Osmanlı Yugoslavya’sında doğmuş bir Sırp-Sloven melezi olan “Nikola Tesla” (1856-1943), çağının ötesindeki buluşlara imzasını atmış bir bilim adamıdır. Doğu ve Batı Avrupa dillerinin tümüne yazılı ve sözlü olarak hakim olan Tesla, muazzam bir kültür birikimine sahipti.

Tesla’nın, ABD’ye göç ettiği sırada (1884), beraberinde çok sayıda KMA mektubu getirdiği bilinmektedir. Aslında, ABD’ye göç edişindeki amaç, o zamanki KMA ile tanışmak ve ABD’nin geniş teknolojik olanaklarından yararlanmaktır. ABD’ye yerleştikten sonra, o güne kadarki buluşlarını ve bu buluşlarla ilgili deneylerini ,bir gün, aynı konularda çalışmakta olan Thomas Edison’a gösterir. Bunların arasında, ampul ve fluoresant ampul da vardır. O sırada Tesla’ya gönderilen KMA mektuplarında, Tesla’nın dikkati, Nur Suresi’nin 35. ayetine çekilmiştir.

Bu ayetin Hızır Tezkiresi’ndeki yorumu günümüz Türkçesi ile şöyledir:
“Akkor ışık cam bir balon içinde bulunmalıdır. Bu “nar” (ateş) ve “har” (ısı) içerendir. O “zerrin”dir (altın renginde ışık verendir). Nar ve har içermeyen bir de münir (Ay’ın soğuk ışıması) vardır ki, onun da ışığı “sim” (gümüş) rengidir. Onun camının yuvarlak balon olması gerekmez.”

Bu yorumla, “termik ışımalı” klasik ampul ve “soğuk elektron ışımalı” fluoresant tekniği açıklanmıştır.
Tesla ile Edison bir süre birlikte çalışırlar. Ancak, kafasındaki ileri elektrik ve elektronik planları Edison’a açıklamış olması, Tesla’nın şanssızlığı olur. Gösterdiği teknikler arasında en iyi şekilde basit ampulu anlayan Edison, araya giren sermayedarları da kullanarak Tesla’nın bu buluşunu mahkeme yoluyla gasp eder. Aslında, ondan çok önceleri, Tesla’nın ampulu ve fluoresant ampulu bulduğu bir gerçektir.

1915 yılında, kendisine fizik dalında önerilen Nobel Ödülü’nü red eden Tesla, çeşitli şirketler ve kuruluşlarca teklif edilen yüksek ücretleri kabul etmemiş ve hiç biri ile ilişkiye girmemiştir.
Tesla tam anlamıyla bir elektronik sihirbazdı. Alternatif akımı bulmuş, AC akımı güç santrallerini, “Tesla Bobini” adı verilen bobinleri, uzaktan kumanda aletlerini icat etmiştir. Bugün kullanılmakta olan elektronik iletişim devrelerinin öncü planlarında, İlk telsiz aygıtları, ilk TV görüntü tüpleri, neonlar, redrasörler, jenaratörler ve buna benzer bilinmedik çeşitli buluşlarda sadece onun imzası vardır . Öyle ki, bir kaç kilometre öteden şimşek çaktırabilmekte; çok uzak hedefleri, yıldırıma benzer, lazer kadar düzgün bir biçimde ve şimdi bile anlayamadığımız bir teknikle vurabilmekteydi. İcatlarını, “My Inventions: The Autobiography of Nikola Tesla” (İcatlarım: Nikola Tesla’nın Otobiyografisi) (K137) adlı kitabında açıklayan Tesla’nın, askeri amaçlı ışın ve ses topları ile toplu gösteriler düzenlemesi de ona ayrı bir ün kazandırmıştı

Tesla “Philadelphia Deneyi”nin hazırlık aşamasında ve ilk uygulamalarında, 1931-1943 yılları arasında etkin bir şekilde görev aldığı belirtilmiştir . Bu deneyin, gemi personeli üzerinde zararlı sonuçlar doğuracağı kanısına varan Tesla’nın, bu görevden kendi isteği ile ayrılmasından kısa bir süre sonra ölmesi, daha doğrusu öldürülmesi dikkat çekicidir. Bu inanılmaz mucit, “MIB” (Men in Black) (L7, S16, S18) adıyla anılan, siyah takım elbiseli, görgü tanıklarına göre “Musevi cenaze töreni giysili 5 kişilik bir çete” tarafından tuzağa düşürülüp öldürülmüştür (1943).

Tesla’nın son günleri ve ölümü ile ilgili bilgiler, “Nikola Tesla’s FBI Files” (Nikola Tesla’nın FBI Dosyaları) başlığı altında internet kayıtlarında bulunmaktadır .

Tesla’nın ölümünden sonra, “KMA” ve Asistan olarak “Adelberg” ikilisinin imzaladığı mektuplar ortaya çıkmıştır. Bu mektuplarda, Tesla’nın tüm deneylerinin çoğunun çizimleri vardır. Bir çok tasarının çizimi de o dönemde anlaşılamamıştır. Bu çizimler, daha sonra, radar ve bilgisayarın mucidi, İsveçli bilim adamı “Norbert Wiener”e incelemesi amacıyla verilmiştir.

Benzer Yazılar

YAZAR : Admin

- Elektronik Mühendisi - E.Ü. Tıp Fakültesi Kalibrasyon Sorumlusu Test kontrol ve kalibrasyon sorumlu müdürü (Sağ.Bak. ÜTS) - X-Işınlı Görüntüleme Sistemleri Test Kontrol ve Kalibrasyon Uzmanı (Sağ.Bak.) - Usta Öğretici (MEB) - Hatalı veya kaldırılmasını istediğiniz sayfaları diyot.net@gmail.com bildirin

BU YAZIYI DA İNCELEDİNİZ Mİ ?

Türkiye’nin ilk Füzesi ve Kirkor Divarcı

Bandırma Füze Kulübü 1959 yılında, Bandırma’da lise öğrencileri tarafından, Türkiye’de eşi benzeri görülmeyen bir kulüp …

Bir yanıt yazın