AC-DC, DC-AC ve AC-AC GÜÇ ÇEVRİMİ

1) Güç çevriminin tanımı ve kullanım alanları:

Günlük hayatta kullanılan cihazların ihtiyaç duydukları gerilimler ve gerilimlerin büyüklükleri değişiklik gösterir. Bu yüzden elimizde bulunan AC veya DC gerilim kaynaklarının ya gerilim değerlerinin büyütülmesi veya gerilimler arası dönüşümler yapılması gerekir. AC’ yi DC’ ye çevirmek için redresörler, DC’ yi AC’ ye çevirmek için osilatörler, AC gerilimin seviyesini değiştirmek için ise trafolar kullanılır.

2) Güç çevriminin nedenleri:

Elektrikli cihazların ihtiyaç duydukları gerilimlerin cinsleri ve büyüklükleri birbirinden farklıdır. Kimi cihazlar AC’ de kimi cihazlar DC’ de çalışır. Bu sebepten dolayı elimizde bulunana kaynaklardan faydalanır, gerilimleri birbirine çeviririz.

3) Güç çevriminin özellikleri : 

AC-DC güç çevirimi: AC akımın DC akıma dönüştürülmesini ifade eder. Bu işlemi redresör ( doğrultucu ) dediğimiz devreler sağlar. Redresörlerde kullanılan diyot ya da tristörler vasıtasıyla AC-DC çevirim işlemi sağlanır.
AC-AC güç çevrimi: AC’ den AC’ ye gerilim dönüşümü genellikle transformatörler vasıtasıyla sağlanır.
DC-AC güç çevirimi : DC’den AC’ ye güç çevirimi konvertisör denilen cihazlarla sağlanır. Bu tip güç çevirimi yüksek güçlü oto amplifikatör beslemelerinde ve kesintisiz güç kaynaklarında kullanılır.

4) Güç çevrimi özellikleri arasındaki farklar:

· AC-DC güç çevrimi küçük DC gerilimlerle çalışan cihazların beslenmesinde kullanılır. Mesela bir radyo-kaset çaları çalıştırmak için 220V AC gerilimi 6-12V civarı DC gerilime çeviririz.
· AC-AC güç çevirimi trafolarla yapılır. Yükseltme ya da düşürme amaçlı kullanılabilir.
· DC-AC güç çevirimi daha ziyade AC besleme ihtiyacının gerektiği ancak buna imkan olmayan ve cihazların akülerle çalıştırılma zorunluluğu olan alanlarda kullanılır.

Rate this post