ARDUİNO DEVRELERİ
Güncelleme 15/06/2020
Arduino devreler, açık kaynak kodlu olarak çalışılabilen elektronik entegre devre olarak tanımlanabilir. Diğer bir deyişle MCU Atmel tabanlı mikro denetleyicidir. MCU’ya öncedenbootloader adıyla mini bir program yüklenmiştir.
- Devre şemasından programlama ara yüzüne kadar açık kaynak kodlu olması
- Aynı kart üzerinde hem programlama yapma hem de test edebilme mümkündür
- Program geliştirme ve devre tasarımı oldukça basittir
- Aurdino ’da kullanılan programlama dili basit olmakla birlikte örnek uygulama çoktur
- Kullanıcısının yaygın ve fazla olması sorunlara çözüm bulabilmek için büyük bir avantajdır
Arduino’yu Nasıl Kullanırız?
Arduino’ya yaptığımız bu kısa girişten sonra bu devreleri nasıl kullanabileceğimize göz atalım. Öncelikle Arduino devreler kullanabilmek için bize nelerin gerekli olduğuna göz atalım:
- Arduino UNO, PRO Mini, Mega, Leonardo gibi geliştirme kartlarından herhangi biri
- Geliştirme kartına uygun USB kablosu (USB yazısı ya da mikro USB kablosu)
- Arduino IDE (ara yüz) programı
- Arduino hobi devre ile sağlıklı bir şekilde çalışabilecek bir bilgisayar
Arduino Kurulumu Nasıl Yapılır?
Arduino devreleri konumuza kurulum aşaması ile devam edelim. İlk olarak Arduino kartını USB kablo ile bilgisayara bağlıyoruz. Ardından bilgisayara indirdiğimiz dosyalarda bulunan ‘Drivers’ klasörüne erişip kurulum işlemini yapabiliriz. Sürüm olarak Arduino Enchanced Version indirildi ise kurulum dosyaları otomatik olarak yüklenmeye başlayacaktır. Kurulum başarılı bir şekilde tamamlandığında Arduino COM5 numaralı sanal seri porta bağlı olarak görünecektir.
Örnek Uygulamaları Kullanma
Arduino devreleri kullanarak esnek ve kolay bir şekilde birçok uygulama yapılabilir. Yapılabilecek uygulamalar arasında oldukça basit olanların yanında step motor sürme (adım motor), çizgi robot, robot motoru kontrolü gibi biraz daha zorlayıcı uygulamalar gerçekleştirilebilir. Ancak biz bu yazımız için temel olarak bir uygulama nasıl yapılır sorusuna cevap verelim.
Arduino için temel kurulumlar tamamlandıktan sonra Arduino IDE programında ‘File –> Examples -> Basics’ yolunu izleyerek burada yer alan birçok örnek uygulama test edilebilir. Uygulamayı test etmeden önce ‘Tools -> Board’ yolunu izleyerek doğru kartın seçildiğinden emin olmak faydalı olacaktır. İlk örnek olması açısından ‘Blink’ programı seçilebilir. Bu program ile Led’e bağlanmış olan pine 1 saniye süresince 5V (yani yüksek) verilir, ardından yine 1 saniye 0V verilerek söndürülür.
Arduino Devreleri Eğitimi
Günümüzde elektronik alanında yaşanan gelişmeler baş döndürücü bir hızda ilerlemeye devam etmektedir. Bu kapsamda sizlere yol gösterme ve fikir verme amacıyla hazırlamış olduğumuz bu yazı ile Arduino dersleri konusunda araştırma yapıp kendinizi geliştirmeniz için bir nebze destek olmaya çalışıldı.
Son zamanlarda çevremizin elektronik cihazlarla çevrelenmesi dolayısıyla insanların elektronik alanına ilgi duymaları ve bu konuda araştırma yapmaları gayet doğal bir hal almıştır. Bu kapsamda ortaya konan step motor control, led kontrolü, giriş – çıkış işlemleri gibi Ardunio projeleri ön plana çıkmaya başlamıştır. Arduino kullanımı da bu tarz uygulamalarla kavranacak bir sistem olduğu için uygulamaların önemi daha artmaktadır. Arduino konusunda profesyonel ve bilgi seviyesi yüksek kimselerden de destek almak faydalı olacaktır.