Bilgisayar Güç Kaynağı

Güncelleme 15/06/2020

DELL marka sunucularda kullanılan bir güç kaynağı İkincisi  piyasada ucuz ve bol bulunan Çin malı markasız bir bilgsayar güç kaynağı ve sonuncusuda Levent’in masasında duran esklerden kalma HP marka ayarlı güç kaynağı (gençlere not: eski günlerde HP ölçü aletleri piyasasının lideri idi).

DELL kendi sahasında lider bir kuruluş ve o yüzden düşük kalite bir besleme kaynağı kullanarak adını lekelemek istemeyeceğini varsaydığımızdan araştırmamızı ilk olarak onun üzerinde yoğunlaştırdık.

İlk önce sinyalleri görüntüleyebilmek osiloskopumuzu hazırladık.

Osiloskop

Ucuna X10 probu taktığımız kanalın seviyesinide 20mV olarak ayarladık, yani ekrandaki her sıra 200mV a karşılık oldu. Sonra etrafına 100 turluk bobin sarılmış bir ferit çubuk bulduk hurdaların içinde. Çubuğumuzun görevi, eğer bulabilirsek, manyetik alanı elektrik sinyaline çevirmek.

Her şeyi yerine yerleştirdikten sonra sıra DELL güç kaynağımızı çalıştırmaya geldi. Önce 12V25W lık bir oto ampülünü + ve – 12V uçlarının arasına yerleştirdik nedeni ise PC güç kaynaklarının yük bağlanmadan çalışmıyor olmaları. Ardındanda güç kaynağının çalışmaya başlayabilmesi için PS-ON sinyalini negatif uçlardan birine bağlamamız gerekiyordu.

Normal PC güç kaynaklarında bu 20 li soketin 13 (yeşil kablo) ve 14 (siyah kablo) üncü uçlarını kısa bir kablo ile birleştirerek oluyor. Fakat DELL güç kaynaklarında yeşil kablo yok ve 14 üncü uç boş. İnternette biraz araştırma yapınca DELL in bu sinyali başka bir noktadan, yani 11 numaralı ayaktan (gri) geçirdiğini bulduk. Bu noktayı siyah kablolardan birine bağlayınca güç kaynağı çalışmaya başladı.

Ardından osiloskop probumuzun ucuna bobinimizi bağlayarak önce kabloların üzerinde sonrada güç kaynağının metal kutusu üzerinde dolaştırmaya başladık.

Dell 01

Devamlı düz bir çizgi gösteren ekran bobin kutunun sağ tarafındaki havalandırma ızgarasının önüne gelince sinyaller göstermeye başladı. Yani bu noktada kutudan dışarı manyetik alan kaçağı olduğunu gördük.

Dell 02

Ekrandaki şekile göre manyetik gürültü belirli aralıklarla oluşan bir çoğuşma (patlama) şeklinde idi.

Ardından osiloskopun uçlarını AC konumunda 12V gerilim çıkışına bağladık. Eğer doğru akımın üzerinde beslemeden kaçan alternatif gerilim yada gürültü varsa ekranımızda görülecekti.

Dell 03

Gördüğünüz gibi tertemiz bir çıkış aldık. 5V uçunda da aynı temizlikte br çıkış gördük. Aslında Dell den bundan başkasınıda beklemiyorduk.

Şimdi sıra Çin malı güç kaynağımızı test etmeye gelmişti. Çin mallarına karşı önyargımızdan dolayı bu kaynaktan hiçte iyi netice beklemiyorduk.

Çin 01

İlk adım olarak manyetik alan taraması yaptık ve bu ünitede Dell gibi aynı noktada manyetik gürültü gösterdi.

Çin 02

Gürültü seviyesi Dell aynen kadar olsa bile çoğuşma (patlama) sıklığı daha fazla idi. Ardından 5V ve 12V çıkışlarını ölçtük gürültü için.

Çin 12V

Çin 5V

Hem 12V hemde 5V çıkışlarında gürültü gördük. 12V çıkışında gürültü sünen çoğuşmalar (patlama) halinde iken 5V çıkışında obür taraftaki çoğuşma (patlama) noktalarında ani çıkışlar gösteren devamlı bir gürültü vardı.

Netice olarak Çin malı güç kaynağımız Dell ile kıyaslandığında çok düşük bir kalitede idi.

Sonra bütün bu testleri Ebay dan alınma HP marka 0-20V 0-1A arası çıkış veren besleme kaynağında tekrarladık.

HP

Testlerin sonucunu ve resimlerini koyarak boşuna yazıda kalabalık yapmayalım dedik, çünkü her testte osiloskop dümdüz bir çizgiden başka bir şey göstermedi, yani 25-30 yaşında olan bu küçücük HP deneyler için ideal bir güç kaynağı olarak son teknoloji bilgisayar güç kaynaklarına kafa tutuyordu..

Son olarak güç kaynaklarımızın kısa dalga dinlemedeki etkilerini görmek için Kenwood TS850S alıcı vericinin yanında çalıştırdık, önce anten bağlı iken sonrada anteni çıkararak çalıştırdığımızda cihaz çıkışındaki gürültü seviyesi ve niteliğinde hiç bir değişim oluşmadı. Ardından aynı güç kaynaklarını Softrock V6 20 ve 40 metre alıcı verici bir devre üzerinde ve devreyide aynı kaynaklardan besleyerek denedik.

Son test

Güç kaynaklarımızı test ederken okuduğumuz manyetik ve elektrik gürültülerinden sonra bu son testte neticenin tamamen olumsuz çıkacağını varsayıyorduk. Ama umduğumuzun aksine ne Dell, ne de ucuz Çin malı kaynak taradığımız amatör bantlarında her hangi bir gürültüye neden olmadı.

İşi daha zorlaştırmak için Softock’un metal kapağını açıp manyetik etki altında kalması için güç kaynaklarına yaklaştırdık ama bu da bir değişiklik yaratmadı.

Eh artık bu noktada pes edip geri çekilmenin tam zamanı dedik ve netice olarak PC güç kaynaklarının, her nekadar temiz bir güç sağlamasalarda devreler üzerinde olumsuz bir etki yaratmadıklarına karar verdik.

Ama kişisel olarak ben yinede ilk yaptığım bir devreyi çalıştırıken toroid transformatörlü ve çıkışı ayrıca bobin ve kondansatörle filtrelenen bir güç kaynağı kullanmayı yeğliyorum. Nedeni ise devrenin çalışmaması durumunda en azından besleme kaynağımın doğru çalıştığını varsayabilmek. Toroid transformatör kullanmamın nedenide hem verimliliğinin E tipi transformatörlerden yüksek olması hem de dairesel yapısından dolayı etrafında manyetik alan oluşturmaması.

Not: Bilgisayar güç kaynaklarında nötr kaynağın kutusuna doğrudan bağlı. Orijinal kablosu ile prize takıldığında ise kaynağın nötrü şebeke toprağına bağlanmış oluyor. Bu durum bazı devre yada cihazlarda toprak çevrimine (ground loop) dolayısı ilede gürültüye neden oluyor.

Yazar: Ali Celal

5f59ca35fd9ac7f00cde62f0b0cd0d07?s=90&d=blank&r=g- Elektronik Mühendisi
- E.Ü. Tıp Fakültesi Kalibrasyon Sorumlusu Test kontrol ve kalibrasyon sorumlu müdürü (Sağ.Bak. ÜTS)
- X-Işınlı Görüntüleme Sistemleri Test Kontrol ve Kalibrasyon Uzmanı (Sağ.Bak.)
- Usta Öğretici (MEB)
- Hatalı veya kaldırılmasını istediğiniz sayfaları diyot.net@gmail.com bildirin