Breadboard Kullanımı

Güncelleme 25/04/2024

Breadboard üzerinde devre kurmaya başlamadan önce Breadboard nedir ?
Breadboard

Arduino ile projeler yaparken en büyük yardımcılarınızdan birisi devre tahtası ( breadboard ) olacaktır. İngilizcesi “ekmek tahtası” anlamına gelse de burada devre tahtası demeyi tercih edeceğim. Devre tahtası ( breadboard ) ile projelerimizi lehim yapmadan kolayca kurabiliriz. Genel olarak içerisinde birbirine bağlı hatları barındıran devre tahtası ( breadboard ) üzerine elektronik bileşenleri yerleştirerek projelerimizi çalışır hale getirebiliriz.

Devre tahtası ( breadboard )  üzerinde birbirne bağlantılı paralel hatlar bulundurur.  Sol ve sağ yanlarda dikey olarak uzanan kırmızı ve mavi hatlar genellikle gerilim bağlantıları için kullanılır. Kırmızı hatta +, mavi hatta ise toprak hattını bağlayıp daha sonra devrenizin diğer bölümlerinde bu hatlar üzerinden gerilimlere ulaşabilirsiniz.

breadboard-kullanimi

Orta bölümde bulunan 5’li delik gruplarının her biri kendi içerisinde bağlantılıdır. Yani kırmızı çizgi boyunca uzanan her bir delik kısa devre durumundadır. Dolayısıyla aynı sıradaki deliklere oturttuğunuz komponentler birbirine bağlanmış olur. Deliklerin her biri A,B,C,D,E,F harfleriyle belirtilmiştir. Ayrıca sol taraftaki numaralar da delik gruplarını ifade etmektedir.

Breadboard

Aşağıdaki resimde de küçük bir devre tahtasının   ( breadboard ) içi açık halini görebilirsiniz. Gördüğünüz gibi paralel gruplar tek bir parça halindeki metallerden oluşturulmuştur.

Breadboard Kullanımı

Devre tahtalarının ( breadboard ) değişik boyuttaki türleri olsa da temel özelliği aynıdır.  İhtiyacınıza ve kurmak istediğiniz devrelerin boyutlarına göre değişik tipte devre tahtalarını piyasada bulabilirsiniz.

BREADBOARD’UN KULLANIMI

İlk bakışta karışık gibi görünse de aslında breadboard kullanımı çok basittir. Elemanları monte ederken birbirine bağlanması gereken eleman ayakları aynı 5’li dik gruba takılır. Bir elemanın birden fazla ayağı aynı dik gruba takılırsa , eleman ayakları kısa devre eder, yani hatalı kurulum yapmış olursunuz. Bir grupta 5’ten fazla bağlantı yapmak gerekirse bir iletken tel yardımıyla diğer 5’li guruba bağlantı çekilip yapılabilecek bağlantı sayısı arttırılır. Sağda ve solda birden fazla ayağı olan entegre gibi elemanları mutlaka iki bölge arasına takmak gerekir. Potansiyometre , switch gibi dıştan müdahale edilmesi gereken elemanlara rahat ulaşılabilecek şekilde monte etmekte fayda vardır.
breadb2 1
Bağlantı tellerinin takılırken dikkatli ve prensipli olunmasının gerekliliğidir.
Birçok kişi iletkenleri düzgün takmadığı için devreleri çalışmamaktadır.
1) İletkenlerin ucundaki plastik 7-8 mm kadar soyulmalıdır. Fazla açılırsa yandaki başka elemanlara temas edip kısa devre olabilir.  Kısa açılırsa boardun içindeki iletkenlere temassızlık yapar.
2) İletkenlerin boyu ihtiyaç kadar kesilmelidir. Fazla kısa kesilmiş iletkenler ,hareketi zorlaştırırken uzun iletkenlerde karışık görüntüye yol açar.
3) İletkenler boarda dik ve düz olarak girmelidir, Takıldığı yerde hafifçe sıkıştığı hissedilmelidir. Girmiyorsa zorlanıp telin bükülmesine neden olunmamalıdır.

BREADBOARD’A DEVRE KURULUM ÖRNEĞİ

Breadboard
Aşağıda basit devre örneklerinin devre tahtası üzerinde nasıl kurulduklarını görebilirsiniz (Devre çizimleri için Fritzing yazılımı kullanılmıştır):

Breadboard

Breadboard

BreadboardBreadboard

Breadboard Pdf

Yazar: Ali Celal

5f59ca35fd9ac7f00cde62f0b0cd0d07?s=90&d=blank&r=g- Elektronik Mühendisi
- E.Ü. Tıp Fakültesi Kalibrasyon Sorumlusu Test kontrol ve kalibrasyon sorumlu müdürü (Sağ.Bak. ÜTS)
- X-Işınlı Görüntüleme Sistemleri Test Kontrol ve Kalibrasyon Uzmanı (Sağ.Bak.)
- Usta Öğretici (MEB)
- Hatalı veya kaldırılmasını istediğiniz sayfaları diyot.net@gmail.com bildirin