Cny70 Sensörü

Üzerinde kızılötesi ışık yayan ve bu ışığı geri toplayabilen iki LED bulunmaktadır. Kızılötesi LED’den çıkan ışın yüzeye çarpar ve toplayıcı LED’e gelir.LED bu ışığın şiddetini ölçer. Yüzeyin siyah veya beyaz olması yansıyan ışığın şiddetini değiştirir. Bu da bizim ihtiyacımız olan siyah beyaz ayrımını sağlar. Sensörümüz analog olarak çalışmaktadır.

Cny70 kontrast sensörü olarakta bilinen bu sensör aslında bir kızılötesi kaynak ( Fotodiyot ) ve bir ışığa duyarlı transistör ( Fototransistör ) den  meydana gelir.

Fotodiyot 950 nm dalga boyunda bir ışık yayar. ( IR ışık ). Fototransistörün base’i bu IR ışığın zemine çarpıp geri yansımasıyla tetiklenir. Bu şekilde siyah ve beyaz zeminlerde IR ışığın geri yansıması farklı olacağından CNY70 kontrast sensörü ile siyah ve beyaz renklerin ayırt edilmesi sağlanmış olur.

CNY70 kontrast sensörü analog sinyaller üretir. Analog sinyallerin mikrodenetleyicide işlenmesi için bu sinyaller 74HC14 schmitt triger çevirici kullanılarak digital sinyallere çevirilir.

1 cm ile 4 cm arasında bir mesafeden okur. Bu mesafe kızılötesinin anot yani eksi ucuna bağlanan dirence bağlıdır. Bu bacağa bağlanan direnç azaldıkça okuyabildiği mesafe artar. Ancak hiç direnç bağlamaz iseniz büyük ihtimal kızılötesi yanar ve bozulur. kızılötesinin anot (eksi ) bacağına genellikle 100 ohm yada 220 ohm direnç bağlanır. Elinizde var ise 100 ohm luk direnç daha uzun mesafe ölçümü için sağlıklı olacaktır.

Aşağıda resimde görülen CNY70  sensörü analog çıkış veren bir sensördür. Kızılötesinden çıkan ışığın 1-4 cm mesafedeki cisme çarpıp yansıması sonucu ışığa duyarlı transistöre çarpması sonucu bir bir değer üretir.

Siyah bir cisim var ise, siyah rengin ışığı emmesi yüksek ve yansıtması çok düşük olduğu için sıfıra yakın bir değer gösterir. Beyaz bir cisim var ise, beyaz renk ışığı en fazla yansıtan bir renk olduğu için en yüksek değeri gösterecektir. Siyah ve beyaz ayrımını iyi yapabildiği için ve aynı işi yapan diğer sensörlere göre fiyatı daha ucuz olduğu için çizgi izleyen robotlarda ve sumo robotlarda bu sensör kullanılır. CNY70 i breadboard a takarken aşağıdaki resimde görüldüğü gibi çapraz bir şekilde takmalısınız. Bu şekilde taktığınızda +5v bağlanması gereken bacakları birbirine breadboard da bağlanır sol tarafa 220 ohm luk direnci bağlayıp gnd ye bağlarsınız. sağ tarafa ise 10k lık bir direnci bağlayıp gnd ye bağlarsınız. Arduino nun analog pinine ise 10 kohm direnç ile cny70 sensörünün bağlandığı yerden bir jumper kablo ile bağlarsınız.

Arduino İle Cny70 Sensörü Siyah-Beyaz Uygulaması

Kullanılan Malzemeler 
-1 adet Arduıno Uno R3
-1 adet 33 K direnç
-1 adet 220 ohm direnç
-1 adet CNY70

Kodumuz bu şekildedir;

int referansDegeri = 800;
// siyah beyaz için eşik değeri
void setup() {
Serial.begin(9600);
}
void loop() {
int sensorDegeri = analogRead(A1);// Arduino’nun A1 ayağına bağlanan kablodaki gerilim ölçülüyor
Serial.print(sensorDegeri);//Okuduğumuz değer ekrana yazdırılıyor
if(sensorDegeri > referansDegeri){
Serial.println(" Siyah");
}
else{
Serial.println(" Beyaz");
}
delay(1);// Düzgün çalışabilmesi için kısa bir bekleme veriyoruz.
}

Rate this post