Devre Tasarımı
Devre tasarı yaparken ;
- Limitleyici unsurları belirleyin. (Boyut, güç, güç kaynağı, EMI/EMC şartları vs.)
- Akış diyagramını mutlaka çıkarın. Bir devrenin akış diyagramı komponentlerin detayına girmeden, hangisinin hangisiyle ne şekilde haberleşeceğini, bağlantılı olduğunu, güç bağlantılarını vs. gösterdiğiniz şemadır.
- Tabii ki her devrenin minimum enerji harcaması istenir ama belki cihazın boyutu güç tüketiminden daha önemlidir. Boyutsa SMD komponentler seçin, PCB tasarlarken çok katlı olarak tasarlayın. Güçse düşük güçlü IC’leri tercih edin.Komponentlerinizin sızma akımlarını, sleep modeda, off modeda ne kadar akım çektiğini belirleyin.
- Application Noteleri olan, güçlü teknik desteği olan komponentleri tercih edin. Komponent piyasada ne kadar eskiyse, o kadar çok örnek proje bulabilirsiniz.
- Haberleşme protokollerine dikkat edin. Komponentlerinizin hangi protokol(ler)üzerinden haberleşeceğini en başta belirleyin.
- Devre elemanlarınızı, devre üzerinde ayrı bir converter vs. gerekmeyecek şekilde seçin. Yani 3.3 V’ luk güç kaynağı seçtiyseniz, seçtiğiniz elemanlar bu gerilimde çalışabilsin. Komponentlerinizi seçerken çalışma gerilimlerini birbirine yakın seçmeye çalışın.
- Komponentin kataloğunu mutlaka okuyun. Tasarım önerilerini gözönünde bulundurun.
- Komponentin kataloğunda bulunan çalışma karakteristiklerine dikkat edin. İstediğiniz akımda, gerilimde, sıcaklıkta nasıl bir çalışma karakteri sergiliyor?
- Katalogda IC’ nin pasif komponentlerle nasıl kullanıldığına dikkat edin.