Dimmer Devresi
Güncelleme 16/08/2024
Dimmer Devresi
Dimmer devresi, aydınlatma devrelerinde parlaklık kontrolü, omik(rezistanslı) ısıtıcılarda sıcaklık ayarı ve universal elektrik motorlarında hız kontrolü yapmaya yarayan alternatif akım ile kullanılan anahtarlama devresidir. Devre içerisinde diyak, triyak, direnç, potansiyometre(ayarlı direnç) ve kondansatör elemanları bulunur.
Triyak seçiminde devredeki lamba sayısı ve gücüne göre değişecektir.
Lambalar İcin Dimmer Devresi 1500w ‘a kadar olan lambaların ışık ayarını yapabilmektedir.
Dimmer Devresi Nasıl Çalışır?
Çalışma şekli şöyledir. Potansiyometrenin(P1) kademesi değiştirilerek diyaktan(D1) geçen akımın dalga şekli yani tetikleme akımının faz açısı kondansatör(C1) yardımıyla değiştirilir ve bu sayede triyak(BT136) ve yük(L1) üzerinde oluşan alternatif gerilimin dalga şekli ve büyüklüğü değişir.
Aydınlatma tesisatında diğer anahtarlarda olduğu gibi dimmer anahtar bağlantısı faz(canlı uç) üzerinden yapılır, nötr ve toprak kabloları üzerinde herhangi bir bağlantı yapılmaz. Klasik akkor tip lambalar dimmer anahtarı ile kullanılabilir. Bunun dışında dimmer anahtarı ile çalıştırılacak ampül seçerken dikkat edilmesi gereken nokta ampülün dim edilebilme özelliği olmasıdır, bu özellik ampülün üzerinde yazar.