Elektrik Arızaları
Güncelleme 15/06/2020
Elektrik arızaları yaşandığında en doğru ve hızlı çözüm uzman bir kişiden destek almaktır.
Elektrikten kaynaklanan arızalar, önemli can ve mal kayıplarına neden olabilir.
En ufak bir dikkatsizlik hayatınıza mal olabilir.
Elektrik arıza telefon numarası: 186
Elektrik arıza telefon numarası 186 cep telefonundan başına alan kodu koymadan aradığınızda otomatik olarak bulunduğunuz bölgedeki dağıtım şirketine bağlanırsınız.
Evimizin içindeki Elektrik Arızaları
Elektrik arızaları gündeme geldiğinde çoğu zaman, bir uzmana başvurmadan önce, çözümü bilmediğimiz halde kendimiz tamir etmeye çalışır,hayatımızı tehlikeye atar , tesisatı ya da elektrikli aleti iyice bozduktan sonra işler geri dönülmez noktaya geldiğinde konunun uzmanını çağırırız.
Elektrik uzmanlık gerektiren bir konudur , kolları sıvayıp hemen elinize bir kontrol kalemi almayın.
Elektrik Arızalarına müdahale etmeden önce unutmayın
Elektriği ölümcül kılanın akım miktarıdır . Akım miktarına göre kişinin vücudunda hasarlar meydana gelmektedir. Elektrik akımına kapılan kişi ne kadar erken müdahale edilip, elektrik kaynağından ayrılırsa hayatta kalma şansı o kadar artar ve daha az hasar meydana gelir.
- 1-20 mA: Kişi 10 mA’e kadar çok az şekilde hisseder veya hiç hissetmez. 10 mA’den 20mA’e kadar rahat şekilde hisseder fakat kas kontrolünü kaybetmez.
- 20-75 mA: Çok ciddi şekilde hissedilir, kişiye akıma kapılma sırasında müdahale edilmezse kas kontrolü kaybedilir.
- 75-100 mA: Kalp ritmi bozulur, hızlı, düzensiz ve etkisiz kasılmalar gerçekleşir ve kalpte hasar oluşur.
- 100-200 mA: Kalp ritmi bozulur, hızlı, düzensiz ve etkisiz kasılmalar gerçekleşir ve kalp kan pompalayamayacak duruma gelebilir. Ölümle sonuçlanabilir.
- 200 mA üzeri: Yavaş yavaş hayati fonksiyonların yitirilmesine sebep olur. Yanıklar meydana gelir. Kalp durabilir, kas kontrolü gider, organlar hasar görür. Akım kaynağından kurtulma durumunda çok acı verici bir iyileşme süreci geçirilir.
Evlerde en çok meydana gelen elektrik arızaları
Duy arızaları: Avize ve aplik gibi aydınlatma araçlarının akım ile buluştuğu noktada oluşan arızalardır. Duyun hasar görmesi, kullanılamaz hale gelmesi durumunda yeni bir duy takılarak arıza giderilebilir.
Ampul arızaları ; Akkor filamanlı ampuller ömrünü doldurduğunda sönerler. Bu tip ampuller aşırı ısındığından bağlı oldukları duyları da kısa zamanda deforme ederler ve duyun normal çalışmasını engellerler. Sigortadan elektriği keserek ampulü yenisi ile değiştirip kontrolü yapılabilir. Eğer yeni taktığımız lamba yanmıyorsa mutlaka uzman bir elektrikçi çağırıp elektrik hattının kontrolü yaptırılır.
Tasarruf ampulleri akkor filamanlı ampullere göre daha dayanıklı ve uzun ömürlüdür. Bu tip ampuller içerisindeki gazın özelliğini yitirmesi sonucu cam çubukların gövdeye temas eden yerleri kararmaya başlar ve ömrünün dolduğu anlaşılır.Akkor filamanlı ampullere göre daha az enerji harcarlar ve daha az arıza çıkarırlar. Ampul söndüğünde yenisi takılarak sağlamlık kontrolü yapılır. Eğer arızalı olduğu kesin anlaşılırsa imha etmeliyiz. Kesinlikle camı kırılsa bile cilde temas etmemelidir.
Buat arızaları: Zaman içerisinde elektrik hattının çıkışındaki kablolar gevşer. Gevşeme ileri boyutlara ulaşırsa elektrik hatlarında kıvılcıma ve hatta yangına neden olabilir. Bu arızanın habercilerinden biri de ortaya çıkan tiz sestir. Buat arızası ciddiye alınması gereken ve uzman kişilerin müdahalesiyle düzelebilecek bir arızadır.
Sigorta atması: Ampul ve priz hatlarındaki fazla elektrik yüklenmeleri sonucu sigorta atması en sık karşılaşılan problemlerden biridir. Sigorta atması durumunda çözüm oldukça basittir; sigorta eski haline getirtilerek hatta tekrar elektrik verilir. Fakat sigorta oldukça sık atıyorsa, mutlaka bir elektrik uzmanı tarafından kontrol edilmelidir.
Voltaj problemleri: Voltajın sürekli düşüp yükselmesi özellikle elektrikli aletler için büyük tehlike oluşturuyor. Farklı voltaja maruz kalan aletler kalıcı olarak hasar görebilir. Elektrik dalgalanmaları, evdeki kabloların zayıf olmasından veya yağışlı havalarda yıldırım düşmelerinden, elektrik hatlarındaki hasarlardan, hatalı cihazlardan ve evdeki kötü elektrik kablolarından kaynaklanabilir. Sık görülen elektrik dalgalanmaları evinizde veya işyerinizde kullandığınız elektrikli cihazlar zarar görmemesi için cihazları prizden çıkarmayı deneyin. Özellikle kombi gibi hassas aletler voltajdan en çok zarar gören elektrikli aletlerdir.
Aşırı yükleme : Kullanmış olduğunuz armatür ve avize daha yüksek watt değerinde kullanılan bir ampule veya başka bir donanıma sahip olmayabilir. Ampulde oluşan yüksek ısı, ampul soketini ve armatürün kablosundaki yalıtımı eritebilir. Bu bir telden diğerine kıvılcım çıkarır ve elektrik yangınlarına neden olur.
Faz problemleri: Evin bazı odalarında elektrik yok, Apartmanda elektrik var ama bizim evde elektrik yok gibi çok fazla karşılaştığımız bir durumdur. Sebebi evinize gelen 3 faz’dan bir veya iki fazın gitmesi durumunda evdeki bazı odalarda elektrik enerjisi olmayabilir. Aynı durum apartman içinde geçerlidir. Eğer apartmanda bazı evlerde elektrik var bazı evlerde yok ise muhtemelen elektriği olmayan evler giden faz’dan besleniyorlar dır. Bu durum için şehrinizdeki elektrik arıza birimlerinden yardım alabilirsiniz şebekeden kaynaklı olabilir. 3 fazlı sistemde nötr gevşemiş ya da kopmuş olması da problem olabilir.Bu problem uzman bir elektrikçi tarafından giderilebilir.
Priz Arızaları: evlerde kullandığımız prizlerden 16 Ampere kadar akım çekebiliriz. Yani gücü 3500 wattan yüksek alıcıları kullanmamalıyız. Eğer mecburen kullanmamız gerekiyorsa uzman bir elektrikçi ile görüşüp gerekli düzenlemenin yapılması gerekir.
Prizler zamanla deforme olabilir. Özellikle sık sık kullandığımız prizler. Bunu anlamanın bir kaç yolu vardır. Eğer prize taktığımız fiş sallanma yapıyorsa veya cızırtı şeklinde parazitli bir ses çıkartıyorsa o prizi kesinlikle kullanmamalıyız. Bazı fişler ince uçlu bazı fişler kalın uçludur. Örneğin cep telefonu adaptörünün prize giren iki bacağı incedir . Deforme olmuş prizlerde bunları kullanmamalıyız. Buzdolabu fişi kalındır. Genelde prize tam oturarak boşluk yapmaz. Bunun gibi gözle görülür arızalar çıkabilir. Bunların önüne geçmek için kaliteli prizler kullanmak çok sağlıklı olacaktır. Bu durumlarda uzman kişiler tarafından ya priz tamamen değiştirilir ya da tekrar montajı yapılır.
Yanık kokusu , kıvılcım : Herhangi bir anahtar veya prizden kaynaklanan bir yanma kokusu fark ettiğinizde, evin bütün sigortalarını indirin. Ayrıca, koku fark edildiğinde uygun ve gerekli onarımlar için bir elektrik ustası ile temasa geçin. Hatalı bir cihaz bağlantısı ve bir kablolama / aşırı yüklenme problemi olabilir. Aynı zamanda oldukça ciddi bir konudur çünkü elektriksel yangının başladığını gösterebilir.
Priz ve Anahtardan Ses Gelmeliyor : Prizleriniz ve anahtarlarınız sessiz çalışmalıdır. Bir prize fiş taktığınızda herhangi bir vızıltı, çatlama veya cızırtılı ses duyuyorsanız prize takılı olan fişi hemen çekip bir elektrikçi çağırmalısınız.
Prizlerde Elektrik Var Lambalar Yanmıyor (veya tam tersi ) : Ev tesisatlarında priz ve aydınlatma linyeleri ayrı çekilmektedir. Sigorta kutusundan lamba ve priz için ayrı sigorta kullanılmaktadır ve bu sigortalardan lamba ve priz için ayrı ayrı kablo çekilmektedir. Eğer prizde elektrik var ama lambalar yanmıyorsa lambalar için takılmış olan sigorta atmış olabilir bu yüzden anahtara elektrik gelmeyebilir yada anahtar bozulmuş olabilir.
Alüminyum Kablo kullanımı : Alüminyum kabloların ucuz olması bakır kablolara göre alternatif olarak kullanıldığı ve artık güvenli bir seçenek olmadığı için yüksek bir tehlike seviyesine sahiptir. Bunun nedeni, alüminyum kablo bakır kablo ile temas ettiğinde ve bağlantılar gevşediğinde korozyon meydana gelerek yangına yol açabilir.
Yanlış Sigorta Kullanımı : Sigorta kutularına, kabloların güvenli bir şekilde taşıyabileceğinden daha yüksek Amper değerine sahip bir sigorta takıldığı sürece kablodan geçen yüksek akım tellerin aşırı ısınmasına, koruyucu yalıtımlarına zarar vermesine ve yangın riskini arttırmasına neden olabilir.
Kalitesiz ve Sahte Elektrik Ürün Kullanımı : Uzatma kabloları, prizler ve gece lambalarını düşük fiyatlarda satan satıcılar gördüyseniz, dikkatli olun. Alacağınız ürünün TSE standardına sahip olmasına dikkat edin .
Elektrikli ev aletlerinin basit arızaları
Elektrikli ev aletlerinde bir sorun ortaya çıktığında ilk olarak alete elektrik gelip gelmediğini kontrol etmeniz gerekiyor. Alet çalışmıyor, elektrik gelmiyorsa fişi takılı olmayabilir, yerine oturmamış veya aletin bağlı bulunduğu sigorta atmış ya da prize elektrik gelmiyor olabilir.
(Arçelik Firmasının Önerileri – Servis çağırmanızı tavsiye ederiz )
Buzdolabı ve derin dondurucu
Soğutmuyor: Kompresör arızası var yada termostat ayarında uygun seviye seçilmemiş.
Ses yapıyor: Kompresör veya fan motoru arızalanmış olabilir.
Çamaşır ve bulaşık makinesi
Su almıyorsa: Musluk kapalı olabilir.
Program ilerlemiyorsa: Program cihazı yada emniyet kilitinde arıza ihtimali vardır.
Temiz yıkamıyor: Filtre kirlenmiş, yeterli miktarda deterjan konulmamış veya uygun deterjan seçilmemiş olabilir.
Deterjan almıyor: Yeterli su basıncı yoktur.
Ses yapıyor: Yıkama veya pompa motoru arızalı olabilir.
Tambur dönmüyor: Motorda arıza ihtimali vardır.
Fırın
Çalışmıyor, ısınmıyor: Eğer elektrik geldiği halde çalışmıyorsa fırın ısıtıcı kumanda düğmesi ile sıcaklık ayarı yapılmamış olabilir. Saatli modellerde fırın saati ayarlanmamış olabiliyor. Rezistans arızası da ihtimaller arasında olabilir.
Şofben ve termosifonlar
Çalışmıyorsa: elektrik(termosifon)/gaz (şofben) gelmiyordur. Şofbenlerde su debisinin yeterli olmayışı da çalışmamasına sebep olur.
Pilot yanmıyor: Doğalgaz kesilmiş ya da tüp bitmiştir. Ayrıca tüp dedantörü, doğalgaz vanası, gaz kumanda düğmesi kapalı olma ihtimaline karşı kontrol edilmelidir.
Pilot sönüyor: Gaz kumanda düğmesi ateşleme konumunda yeteri kadar bekletilmiyordur. Şofben çalışırken pilot brülörü ile birlikte kendiliğinden sönüyorsa LPG basıncı ya da doğalgaz şebeke basıncı yüksek olabilir. Şofbenin baca bağlantısı uygun değildir veya baca çekişi yetersizdir.
Klima
Etkili olarak soğutmuyor veya ısıtmıyor ise, filtre kirlenmiş ya da sıcaklık ayarı doğru yapılmamıştır. Cihaz gürültülü çalışıyor ise klima içinde dolaşan soğutucu akışkanın sesi olabilir.
Küçük ev aletleri
Çalışmıyor: Elektrikten kaynaklanan bir arıza olabilir.
Çalışırken duruyor: Bazı küçük ev aletlerinde güvenlik amaçlı elektrik kesintisi özelliği vardır. Belli bir süre sonra tekrar çalışır.
Elektrikli süpürge
Çalışmıyor: Fiş prize takılmamış, emiş gücü yeterli değil ya da toz torbası dolmuş veya sigorta atmış olabilir.
Ütü
Isınmıyor ve lambası yanmıyor: Kablo, fiş veya elektrik girişinde sorun var demektir. Lambası yanıyor; ama ütü ısınmıyorsa; rezistansı değiştirmeniz gerekecektir. Ütünüz çok ısınıyor (veya hiç ısınmıyor); işte, o zaman sorun termostattadır.
Ekmek kızartma makinesi
Isınma yapmıyor ve ekmeğinizi kızartmıyorsa: Rezistans bozulmuş demektir. Ekmekleri dışarı atmıyorsa; termostat bozuktur. Bu arada, ekmek kızartma makinelerinin içine kalın dilimler koymayın, zira rezistansın kopmasına, aşınmasına sebep olur.
Saç kurutma makinesi
Sıcak hava düğmesine bastığınız halde soğuk hava verdiğinde, rezistansın koptuğunu düşünürüz. Sıkça yaşanan diğer bir sorun da, çok ısınması ve koku yapmasıdır. Bu arızalı durum, bize makinenin hava girişlerinin tıkandığını haber verir. Motor miline, saç tıkanmış olabilir, sökülerek temizlenir ve iyice kuruduktan sonra yerine takılır.
Aspiratör
Kokuları çekmemeye başladığında, filtrenin tıkandığı anlaşılır. Filtre değiştirildiği halde, sorun hâlâ devam ediyorsa, o zaman fan motorunda sorun vardır. Fan motor mili, pislikten dolayı tıkanmıştır. Aspiratörün fişini çekip, motor miline bağlı olan kanatçıkları sökerek, deterjanlı su ile yıkayıp, süngerle mili temizleyip, kurulayın. Daha sonra sökme işleminin tersini uygulayarak yerine monte edin.
Kahve makinesi
Makineniz ısıtmıyorsa aletin, taban kısmında bulunan rezistans arızalanmıştır. Rezistansın (söktüğünüz parçaların) seri numaralarını not alarak, servise başvurup yenisini ısmarlayabilirsiniz. Bir diğer arıza da; ışığının yanmamasıdır. Isınsa bile ışığı yanmıyorsa; bilin ki lambası bozuktur. Aletin gövdesini sökerek, lambaya ulaşın ve değiştirin. Bazı modellerde, lamba kutunun içinde bulunur. Yani, aynı anahtar düğme hem alete cereyan verir, hem de kendi içindeki lambayı yakar. Bu durumda, anahtar düğmeyi değiştirmeniz gerekecektir.
Su ısıtıcısı
Su ısıtıcıları çalısmadıgı zaman termik dedigimiz parca büyük ihtimal arızalıdır
elektronikte biraz bilgisi olanlar bilir analog ölçü aleti dedigimiz cihazla x1 bir kademesinde iki kenar uçlarını ölçtügümüzde (orta toprağa degmemesi sartıyla) sonuç ortaya cıkar ısıtıcının lambası yanar rezistans dedigimiz ısıtıcı parça bozuktur