Elektrik Elektronik Mühendisliği öğrencilerine tavsiyeler

Elektrik Elektronik Mühendisi adayı arkadaşlar

Elektrik Elektronik Mühendisliği öğrencilerine tavsiyeler

(  Tekniker ve Teknisyen arkadaşlarım bunlar sizin içinde geçerli )

  1. İngilizcenizi geliştirin. Akıcı konuşur hale gelmedikçe yeterince geliştirmiş sayılmazsınız. KPDS’den 95 almanıza rağmen konuşamıyorsanız yine geliştirmiş sayılmazsınız.İlk başlarda bilmediğiniz kelimelerin çokluğu sizi korkutmasın.Teknik kitaplarda kullanılan İngilizce hep aynı kavramlar etrafında döndüğünden bir süre sonra aşina hale geldiğinizi göreceksiniz. 4 senelik eğitiminiz sonunda teknik yayınları anlayabilecek seviyede İngilizce biliyor olmak ana hedeflerinizden biri olsun.The Art of Electronics harika bir kaynak ( Fundamentals of electric circuits, introduction to electric engineering vs…). Bu kitabın bir de “Learning the Art of Electronics: A Hands-On Lab Course” var.
  2. Staj cay getir götür – uyku – kaytarma yeri olmamalı . Tanınmış bir firmada yapılmış bir staj ilerde CV’nizde gerçekten güzel gözükebilir. Ancak, ufak ama alanında uzman kişilerin çalıştığı bir yerde staj yapmak da sizi oldukça geliştirebilir, daha da önemlisi ufkunuzu genişletebilir. Ayrıca stajın ilerisi için önemli bağlantılar edinebileceğiniz bir fırsat olduğunu da unutmayın. Firmalar için kendilerinde iyi izlenim bırakmış stajyerler her zaman en iyi çalışan adaylarındandır.
  3. En az bir programlama dilini iyi öğrenmeniz faydalı olacaktır. C dili bugün elektronik alanında en geniş kullanımı olan dildir. Bunun yanında C++ veya C# gibi “nesne tabanlı” programlama dillerine de öğrenmeniz faydalı olabilir.İş ilanlarında en çok aranan programlama dilleri C , C++ , C# , Java ve assemblerdir. Bunların dışında Visual Basic, Phyton, Delphi gibi diller daha az aranıyor.
  4. Mühendislik müfredatında görülen derslerin birçoğu birbirini tamamlayıcı niteliktedir. Örneğin lineer cebir, diferansiyel denklemler ve kompleks analiz dersleri otomatik kontrol teorisinin matematiksel altyapısını oluşturur. Temel elektromanyetik konuları elektrik makinalarının dayandığı temel fizik konularını içerir. Dolayısıyla üst sınıflarda alınacak olan meslek derslerinin temeli alt sınıflardaki temel bilimler derslerine dayanır. Bu derslere bunları bilerek baktığınızda ilginizi toplamak daha kolay olabilir. 
  5. Okulda çok fazla teorik yöne ağırlık verilip pratiğin genellikle es geçilir . Laboratuvar derslerine önem verin öğrenmek için yapın dersi geçmek için değil. Multimetre , osiloskopa, sinyal jenaratörü vb ölçü aletlerini kullanmayı öğrenin .
  6. Ders dışı zamanlarda elektroniğin “hobi” yönüyle uğraşmak gerçekten faydalı olacaktır. Elektronik sadece hobi olarak bile başlı başına güzel bir alandır.Kendinize bir devre tahtası (breadboard) ,havya , ölçü aleti, güç kaynağı gibi aletler alarak basit devreler kurabilirsiniz.
  7. Elektronik alanında kullanılan simülasyon programlarını öğrenin. Bu programlardan en çok kullanılanları proteus’u bilgisayarınıza kurup İnternet’ten derslerini izleyip kendinizi herkesten bir adım öne taşıyabilirsiniz.
  8. Neredeyse her Stanford öğrencisi, mezun olur olmaz bir şirket kuruyor. Bunu üniversite yıllarında üzerinde çalıştıkları projeyi ticarileştirerek gerçekleştiriyorlar.Mümkünse ticari değeri olabilecek bir proje fikriniz olsun. Bu fikri sektörü takip ederek bulabilirsiniz. Bunun için sektör portallarını takip edin, seminerlerini, fuarlarını kaçırmayın.
  9. Öğrenciliğinizin dezavantaj olduğunu düşünüyorsanız yanılıyorsunuz. Aksine büyük bir avantaj; istediğiniz şirkete, yöneticiye, mühendise, teknik veya ticari fark etmez, her soruyu sorup cevap alabilirsiniz.
  10. Beyin fırtınası yapmayı öğrenin.
  11. Soft Skills denen sosyal becerilerinizi geliştirin. İkna, pazarlık yeteneklerinizi geliştirmeye çalışın
  12. Ticari bir ürün üretecekseniz önce mutlaka prototipini ortaya çıkarın. Bu teknik problemlerden önce kavramsal problemleri çözmenize yarar. Merdivene tırmanmak için çılgınlar gibi çabalayıp sonuna geldiğinizde, merdivenin yanlış duvara dayanmış olduğunu fark etmek kadar acı verici ve pes ettirici bir durum daha yoktur.Bir projeye başlamadan önce kağıt üstünde mutlaka gerçekleştirin. Sonra küçük parçalara bölün. Her parçayı ayrı ayrı gerçekleştirin. Hiç bitmeyecekmiş gibi gelir. Sabırlı olun.
  13. Prototiplemeye Arduino ile başlayabilirsiniz. Arduino ile birlikte C programlama diliyle gömülü sistem geliştirme çalışmaları yapabilirsiniz. Ancak şunu belirtmeliyim ki elektronik konusunda profesyonel olarak çalışmayı düşünenler sadece Arduino  projeler ile sınırlı kalmamalı kullandıkları işlemcilerin / mikrodenetleyicilerin mimarilerini de iyice öğrenmelidir . Öğrenciliğiniz sırasında mikrodenetleyicilerle ( PIC16F84, PIC16F877a , PIC16F628a , PIC18F452 ) ilgilenmeniz, PIC temel prensipleri anlamanız ve temel olarak mikrodenetleyici  programlanmasını öğrenmeniz size fayda sağlayacaktır.
  14. Mutlaka blog tutun. Her öğrendiğinizi yazın. Konusunun, tasarımının ne olduğu önemli değil. Sadece yazın. En iyi öğrenme şekli öğretmektir. Yazmanın sandığınız kadar kolay olmadığını , bir konuda yazarken bilgi eksikliklerinizi farkedeceksiniz. 3-4 paragraf yazabilmek için 3-4 saat harcamanız bile gerekecek.
  15. Güncel teknoloji haberlerini takip edin. TV teknoloji programlarının listesini yapıp takip edin. Okuduğunuz bölümle ilgili güncel gelişimlerden haberdar olun.
  16. Elektrik – Elektronik Mühendisleri’nin bloglarını takip edin. Sadece Türk siteleri değil .
  17. Mesleğinize paralel bir hobi edinin. Programlama dilleri listenizin başında olamalı.
  18. Şirketlerin işe alımlarda diploma not ortalamasına da dikkat ettiğini unutmayın .

elektrik elektronik muhendisi

 

Yorum bırakın

Scroll to Top