ElektroMıknatıs

Elektriğe maruz bırakılan her iletkenin çevresinde bir manyetik alan oluşur, böylece iletken ‘elektromıknatıs’ olur. En bilineni, daha doğrusu en kullanışlısı bobindir. Çünkü bobinin yarattığı elektromanyetik alanın gücü değiştirilebilir. Bu yüzden projede demir bir çubuk etrafına bakır tel sarararak bir elektromıknatıs oluşturuldu.

Çekirdek yapının üstüne sarılmış kablonun üstünden akıtılan akım ile oluşan elektromıknatıs ve elektromıknatısın ataçları çekmesi.

Çalışma Sistemi
Bir mil üstüne koyulan iki adet aynı özellikli mıknatısın (dış taraftaki kutuplar aynı özellikli) dönmesi sonucu elde ettiğimiz motor sistemidir. Çevirimi sağlayan kuvvet elektromıknatıs olmaktadır.

Bobin ile oluşturulan elektromıknatısın, sistemdeki aynı kutuplu mıknatıslarla karşılaştığında birbirlerini itmesi sonucu doğan kuvvete, mekanik sistem ile yön vererek dönüş sağlanmaktadır.


Aynı özellikli iki sabit mıknatıs 180 derece açı ile yerleştirilmiştir. Sabit mıknatısların reed switch e yaklaşması sonucu anahtar kapanır ve bobin üzerinden akım akmaya başlar. Bobin bu sayede elektromıknatıs özelliği kazanır ve önündeki aynı kutuplu diğer sabit mıknatısı iter.


Elektro mıknatıs tarafından itilen sabit mıknatıs ivmelenmiş ve yukarı yönde dönmeye başlamıştır. Ancak bu dönüş sırasında reed switch den uzaklaşan diğer sabit mıknatıs reed switch in devre bağlantısını kesmesine sebep olmuştur. Bu sayede sistem ivmelenmiş bir şekilde dönüşüne devam eder. Aksi hal gerçekleşseydi ve devre tamamlanmış bir şekilde olsaydı; mıknatıslar bir birlerini yine itmeye çalışacak ve hız ve güç kayıpları doğuracaktı.


180 derece dönüşünü tamamlayan sabit mıknatıslar bu sefer eski konumlarına göre tam zıt pozisyon almıştır ve sistem kendini yeniden tekrarlamaya başlamıştır. Reed switch kendini kapatacak ve devre kendini tamamlayacak. Bu sayede elektromıknatıs özelliği gösterecek olan bobin sabit mıknatısı itecek ve dönüş devam edecek.

Reed Switch
Manyetik indüklenme ile anahtarlama yapan eleman. Çevresine getirilen herhangi bir kutbun oluşturduğu etkilenme ile kendisini kapatır ve devreleri bir birine bağlar.

Rate this post

Benzer Yazılar

YAZAR : Ali Celal

- Elektronik Mühendisi - E.Ü. Tıp Fakültesi Kalibrasyon Sorumlusu Test kontrol ve kalibrasyon sorumlu müdürü (Sağ.Bak. ÜTS) - X-Işınlı Görüntüleme Sistemleri Test Kontrol ve Kalibrasyon Uzmanı (Sağ.Bak.) - Usta Öğretici (MEB) - Hatalı veya kaldırılmasını istediğiniz sayfaları diyot.net@gmail.com bildirin

BU YAZIYI DA İNCELEDİNİZ Mİ ?

VFD – Değişken frekans sürücüsü

Değişken frekans sürücüsü (VFD) – Frekans değiştirici, aynı zamanda frekans konvertörü olarak da bilinir, elektrik …

Bir yanıt yazın