ELEKTRONİK CİHAZLARI GARANTİ KAPSAMI DIŞINDA BIRAKAN SEBEPLER

Sahip olduğunuz elektronik cihaz için belirlenmiş kullanım standartlarına uymak tüketicinin yükümlülüğündedir. Bu kullanım standartlarının dışında kalan ve cihazı garanti kapsamında çıkaran başlıca sebepler ve sonuçları aşağıdaki şekilde özetlenmiştir. Cihazınızın uzun ömürlü kullanımı için garanti dışında bırakan sebepleri doğru anlamalı ve tatbik etmelisiniz.

1 – SIVI TEMASI
Elektronik cihazların sıvı ile temas etmesi, cihazlar üzerinde ve geri döndürülemez, onarılamaz arızaların oluşmasına sebep olmaktadır. Yeni nesil elektronik cihazların ana kartları çok katlı yollardan oluşmuştur. Sıvı teması neticesinde oluşan oksidasyon (oksitlenme) sonucu anakart içerisindeki bu arayollar zarar gördüğünde cihazların onarımı mümkün olmamaktadır. Yeni nesil elektronik cihazların entegreleri ve diğer bileşenleri SMD ve µBGA teknolojisiyle (mikroskobik devreler) üretilmiştir. Bu entegreler ve diğer bileşenler anakart üzerine yüksek teknolojili cihazlar ile dizilmektedir  Sıvı teması ve neticesinde entegrenin ayaklarının bastığı pad’ler zarar görmekte, aşırı oksidasyon sonucunda yerinden kopmaktadır. Bu da anakartların dolayısıyla da cihazların onarımını imkânsız kılmaktadır.
Cihazınızı her tür sıvı temasından ve nemli ortamdan koruyunuz.
En çok sıvı temasına maruz kalan ürünler
1-      Cep Telefonu
2-      MP-3 ve MPEG player
3-      DV-Cam
4-      Portable DVD player
Sıvı temasına maruz kalan cihazlarda aşağıdaki örneklerde olduğu gibi oksidasyon (oksitlenme) oluşmakta ve cihazın fonksiyonlarını kaybetmesine sebep olmaktadır.
  
2 – CİHAZIN DARBE GÖRMESİ
Elektronik cihazların darbe görmesi ve yere düşmesi, cihazlar üzerinde ve geri döndürülemez, onarılamaz arızaların oluşmasına sebep olmaktadır. Ana kartlar çok katlı yollardan oluşmuştur. Darbe veya yere düşme esnasında anakart içerisindeki bu arayollar zarar gördüğünde cihazların onarımı mümkün olmamaktadır.
Düşmelerin yanı sıra cihaz üzerine ağır cisim konulması ve cihazın esnemelere maruz kalması da darbe ile aynı etkileri yaratmaktadır.
En çok darbe gören ürünler
1-      Cep Telefonu
2-      MP-3 ve MPEG player
3-      DV-Cam
4-      Portable DVD player
Cihaz düşmeleri sonucu kalıcı hasarlar oluşmakta,bu durum hem cihazın kazasına hem de iç aksamına zararlar vererek ürünü garanti kapsamından çıkartmaktadır.
  
  
 
 
3 – YETKİSİZ MÜDAHALE
Garantili elektronik cihazlar, değişik ticari kaygılarla ve değişik nedenlerden dolayı piyasadaki yetkisiz servislerce ve kullanıcılar tarafından açılarak garanti kapsamı dışında kalmaktadır.

Cihazınızı satın aldığınız tarihten itibaren garanti dışında kalmayan arızaların tamiri yetkili teknik servis tarafından yapılmaktadır. Cihazın garanti dışında kaldığı durumlarda dahil olmak üzere cihazınızın tamiri konusunda en uzman kişilerin yetkili servisinizde bulunduğunu unutmayınız.Elektronik bir cihazı tamir ederken, o cihazın sisteminin, çalışma prensiplerinin bilinmesi şarttır. Ayrıca, her elektronik cihaz özelliğine bağlı olarak her ortamda onarılamayabilir. Yeni nesil elektronik cihazlar, ESD vb çevresel etkenlerden kolayca etkilenebilmektedir. Üretim teknolojilerine ve cihazların özelliklerine göre de daha yüksek teknolojili onarım ekipmanları gerekmektedir. Yeterli onarım ortamları ve ekipmanları da ancak yetkili servislerin bünyesinde bulunmaktadır.

Yetkisiz müdahaleler, yetersiz eğitim ve ekipman eksikliğinden dolayı sağlıklı bir onarımları mümkün olmamaktadır. Cihazınızı yetkili servis harici yerlere götürdüğünüzde cihazınız garanti kapsamı dışında kalacaktır. Cihazlara, ancak imalatçı ve ithalatçı firmalar veya onların yetkilendirdiği teknik servisler bakabilir.
En çok yetkisiz müdahale edilen ürünler
1-      Cep Telefonu
2-      MP-3 ve MPEG player
3-      DV-Cam
4-      Portable DVD player
5-      Ses sistemleri
6-      UPS
Aşağıda görüldüğü üzere yetkisiz müdahaleler sonucu cihaz üzerinde amatör tamir izleri gözükmekte ve bu durum cihaza geri dönülmez zararlar verip garanti kapsamı dışında bırakmaktadır.
   
4 – YÜKSEK VOLTAJ ve AŞIRI YÜK
Her elektronik cihazın besleme voltajı ve çektiği akım cihaz dizayn edilirken belirlenir. Cihazın alabileceği voltaj ve akım birimleri cihazların üzeri ile kullanma kılavuzlarına yazılır. Cihazın besleme kapasitesinin aşılmasından dolayı, en başta cihazların besleme katları yanmak suretiyle zarar görmektedir. Özellikle adaptör ile beslenen, çalışan elektronik cihazlarda, adaptör arıza yaptığında mutlaka orijinali kullanılmalıdır. Yan sanayi ve uygunsuz ürünler, gerekli şartları taşımadığından, genelde besledikleri cihazlara zarar vermektedir. Yüksek voltaj ve aşırı yük sebebiyle oluşan arızaların onarımı da mümkün olmamaktadır.
1-      UPS
2-      Ses sistemleri
3-      IP-Cam
4-      Cep telefonu
5-      DV-Cam
6-      MP-3 ve MPEG player
   
5 – KULLANMA KILAVUZU VE GARANTİ BELGESİNDE BELİRTİLEN HUSUSLARA AYKIRI KULLANILMASINDAN KAYNAKLANAN ARIZALAR

            Cihazların verimli kullanılmasını sağlamak, can ve mal güvenliğini korumak amacıyla, her üretici kullanım kılavuzlarında yeterli bilgilendirmeleri ve uyarıları yapmaktadır. Kullanıcıların belirtilen bu hususlara uyması şarttır. Bu esaslar dışında kullanımlarda cihazın fonksiyonlarını tam olarak kullanamama veya yanlış kullanım söz konusu olabilir.Kullanım Kılavuzunun dışında cihazla birlikte kullanıcıya verilen ülkemize giren tüm elektronik cihazları kapsayan,maddeleri Sanayi ve Tükeyici Bakanlığı tarafından belirlenmiş olan garanti belgesi bulunmaktadır.Garanti belgesindeki maddelere uyulmadığı taktirde cihaz garanti kapsamında kalacaktır.

Rate this post