Transistör

BC547 NPN Transistör

BC547 BC547 Transistör, BC transistör serisinden 100mA kollektör akımına sahip olup 45V’luk Kollektör-Emiter gerilimine sahiptir. BC transistör serisi, Kollektör-Emitör arası maksimum voltaj (VCE(max)):45V Maksimum kollektör akımı (IC(max)): 100mA Kollektördeki maksimum güç …

Devamı »

Transistörlerde kazanç

β  (beta) akım kazancı Transistörler, B ucuna uygulanan akıma (tetikleme sinyali) göre C-E arasından daha büyük bir akım geçirir. İşte bu durum kazanç olarak adlandırılır. Başka bir deyişle, kollektör akımının beyz akımına …

Devamı »

Beyzi Ortak Bağlantının Statik Akım Kazancı

Akım kazancının hesabı gerek, ampermetreler ile giriş (IE) ve çıkış (IC) akımlarının ölçülmesi yoluyla, gerekse de transfer karakteristiğinden yararlanılarak yapılabilir. Şekil 1- Beyz ‘i ortak bağlantıda transfer kakakteristiği (IE, IC) …

Devamı »

HI – FI Stereo Yükselteçler ve Düzenleri

HI-FI ve stereo nedir? HI-FI: HI-FI deyimi , ingilizce “high fidelity” kelimelerinin ilk iki harfleri alınarak oluşturulmuştur. Kelime kelime tercüme edilirse: Yüksek sadakat demektir. Yani , bir yükselteçten alınan ses …

Devamı »

Volüm ve Ton Kontrolü Uygulama Örneği

Şekil ‘de volüm ayarı ve bas – tiz kontrolleri bulunan bir yükseltecin temel özelliklerini taşıyan, kolay uygulanabilir 2,5W ‘lık bir yükseltecin devre şeması verilmiştir. Yükselteç, 15V çıkış veren regüleli bir …

Devamı »

Yükselteçlerde Kontrol Devreleri

Volüm Kontrolü: Yükselteçlerde volüm kontrolü, yükselleç çıkışındaki ses şiddetinin kontrolüdür. Volüm kontrol işlemi; yükselteçlerin kazanç ayarıyla sağlanır. Volüm kelimesi dilimize, Ingilizce ve Fransızca ‘da da “Volume” yazılıp, “Volüm” olarak okunan …

Devamı »

Devre Elemanlarının Hesaplanması

DC Çalışma Hali  Şekil 1 Şekil 1 ‘de görülene benzer bir devre düşünelim. Yalnızca besleme gerilimi belli olsun: VCC = 9V Diğer elemanları biz hesaplayalım. Hesaplamalar DC değerlerde yapılacaktır. Zira , …

Devamı »

Yükselteçlerde Çalışma Sınıfları

Kullanılma yerlerine göre yükselteçlerin gruplandırılırması 1.  A sınıfı Gerilim yükselteci 2. Faz tersleyiciler 3. Güç yükselteçleri a) A sınıfı yükselteç b) B sınıfı (push pull) yükselteç c) AB sınıfı yükselteç …

Devamı »

Kollektörü Ortak Bağlantının Dinamik Karakteristikleri

Kollektörü ortak yükselteci dinamik karakteristik değerlerin hesaplama yöntemleri de, diğer bağlantı şekillerine benzer.. Kollektörü Ortak Yükseltecin Kullanım Alanları: Kollektörü ortak bağtantı vasıtasıyla bir kmontajın basitleştirilmesi sağlanabilmektedir. Şekil 1 ‘de böyle bir …

Devamı »

Kollektörü Ortak Yükselteç (KOB)

Kollektörü ortak baglantılı yüselteçte, kollektör hem girişte hem de çıkışta ortaktır “Kollektörü ortak bağlantının” ilk harfleri alınarak “KOB” kısaltması üretilmiştir. “KOB” aynı zamanda. “Kollektörü ortak yükselteç” anlamında da kullanılacaktır. Giriş …

Devamı »