Güç Elektroniği

Sayısal (Dijital) Röleler

Elektromekanik ve statik rölelerden sonra son yıllarda elektrik tesislerinde kullanılmaya başlanan diğer bir röle tipi ise, mikroişlemcilerle donatılan nümerik (sayısal) rölelerdir. Gerek elektromekanik gerekse statik röleler analog çalışan koruma röleleridir, …

Devamı »

Elektronik (Statik) Röleler

Transistör, tristör ve diyot gibi yarı iletken elemanlardan yapılan rölelere statik röle denir. Mevcut olan koruma sistemi ve bu sistemdeki elemanların ihtiyacı karşılamada yeterli olmaması; teknolojik araştırma gelişimleri etkileyen en …

Devamı »

Motor Koruma Rölesi

3 fazlı sistemlerde faz-nötr arası oluşan dengesizlikleri, şebekeden ya da sistemden kaynaklanan faz hatalarından oluşan sorunları algılayarak motora giden enerjiyi motor zarar görmeden keser ve motorda oluşabilecek sorunları engeller. Motor …

Devamı »

Transformatörlerde sarım sayısının bulunması – 2

“Transformatörlerde sarım sayılarının bulunması” başlığı altında yardımcı sargı kullanarak sarım sayısının bulunması anlatılıyor. Bazen araya yardımcı sargı sarmak için uygun alan veya imkan olmayabilir. Bu durumda kullanılabilecek iki pratik yöntem …

Devamı »

Termik Sigorta

Termik sigorta sıcaklığın tehlikeli bir seviyeye çıkması durumunda devrenin kesilmesi için tasarlanmış elektrikli cihazlara monte edilmiş güvenlik cihazlarıdır. Ocaklar, mikrodalga fırınlar ve saç kurutucuları gibi ısı üreten cihazlar genellikle termal sigortalara …

Devamı »

Transformatör Testi

Transformatör Testi Transformatör kısaca; elektrik enerjisine dönüştüren, duran bir alternatif akım makinasıdır. Bu enerji dönüşümü esnasında gücün çarpanları olan; gerilim ve akımı değiştirmeye yarar. Örneğin 220 V şehir şebekesi gerilimini, …

Devamı »

Tristörü Durdurma Yöntemleri

1.)  Seri anahtarla durdurma 2.)  Paralel anahtarla durdurma 3.)  Kapasitif durdurma 4.)  Rezonans durdurma 5.)  Alternatif akımda durdurma 1.)  Tristörü Seri anahtarla durdurma Sık açma kapama yapılmayan küçük bir gerilimle …

Devamı »

Tristör Katalog Bilgileri

VROM (Ters Tepe Gerilimi): Bu gerilim, SCR zarar görmeden, SCR’ye uygulanabilecek ters polarma geriliminin maksimum değeridir. Üretici firmalar bu değeri kataloglarında tanımlar. Bu parametre, bazen AC gerilimlere veya ani gerilim …

Devamı »

Triyak Katalog Bilgileri

IH (Tutma Akımı): Triyağın içinden geçen akım, IH değerinin altına düştüğünde triyak kesime gider. Üretici firmalar kataloglarında, hiçbir yardımcı eleman kullanılmadan triyağı kesimde tutan IH değerini belirtir. Örneğin tutma akımı …

Devamı »

Triyak Nedir ?

Triyak (Triode for Alternating Current) Triyak, tristörün daha gelişmiş yapısına sahip olan ve güç elektroniğinde kullanılan  anahtarlama elemanlarından  biridir. Çift yönlü akım geçirebilen yarı iletken bir devre elemanıdır ve iç …

Devamı »