Osilatörler

Astable Multivibratör

SERBEST ÇALIŞAN – KARARSIZ (ASTABLE) MULTİVİBRATÖRLER İki durum arasında gidip gelen hiçbir zaman kararlı olarak bir duruma geçmeyen multivibratör çeşididir. Çalışma gerilimi uygulandığı andan itibaren zamanlama elemanlarının belirlediği sürelerde durum …

Devamı »

ÇİFT KARARLI MULTİVİBRATÖRLER

ÇİFT KARARLI (BİSTABLE) MULTİVİBRATÖRLER Bu devre türünde hangi girişten pals uygulanırsa o transistöre ait çıkış gerilimi düşer diğer transistörün kollektör gerilimi artar ve devre bir başka pals uygulanana kadar bu …

Devamı »

Astable

Astable (Çift kararlı) Çalışma Şekil 1 555 Zamanlama entegresi ile astable multivibratör devresi Şekil 2 555 Zamanlama entegresi ile astable multivibrator devresi blok şema Devrede tetikleme girişi ile eşik gerilim girişi birbirine …

Devamı »

Monostable

Monostable (Tek kararlı) Multivibratör Monostable Multivibratörler, girişlerine tetikleme sinyali uygulandığında konum değiştirip zamanlama elemanlarının belirledikleri sürece bu konumda kalan, süre sonunda tekrar ilk duruma (kararlı konuma) dönen devrelerdir. Monostable (Tek …

Devamı »

Osilatör devresi

Osilatör (multivibrator) devrelerinin yapımında hazır entegre zamanlama devrelerinden faydalanılır. En çok kullanılan zamanlama entegresi NE555 devresidir. Maliyeti ucuz olup çok farklı uygulama alanı vardır. Şekil 1 ve Şekil 2’de 555 entegresini …

Devamı »

Kristal Kontrollü Osilatör Devresi

CMOS entegre ile gerçekleştirilmiş kristal kontrollü osilatör devresi. – Bütün dirençler 1/4 Watt – C1: 10-40 pF veya 10-60 pF Trimmer – IC1: NAND Kapılı entegre. CD 4011 veya CD …

Devamı »

Sinüs – Kare – Üçgen Dalga Osilatör

Değişik sinyal çeşitleri üretmek amacıyla üretilen bu özel osilatörler ise bünyesinde 4 adet 741 op-amp barındırırlar. U1 ile gösterilen 1. op-amp multivibratör göreviyle kare dalga üretir. U2 ile gösterilen op-amp …

Devamı »

Üçgen Dalga Osilatör

Sinüs dalga ve kare dalgadan sonra ise kullanım oranına bakılırsa üçüncü sırada üçgen dalga geliyor.  Periyodiktir ve kare dalgada olduğu gibi tek harmoniklere sahiptir. Ancak üçgen dalganın artan dereceli harmoniklerinde düşüş, …

Devamı »

Kare Dalga Osilatör

Kare dalga, sinüs dalgadan sonra belki de karşımıza en çok çıkan sinyal çeşididir.Dijital devrelerde, sayaçlarda, saat devrelerinde kullanılan kare dalga, elektronik dünyası için büyük önem teşkil etmektedir. Şekil 2’de görülen osilatör …

Devamı »

Sinüs Dalga Osilatör

Osilatörler, bilindiği gibi kondansatör ve bobinden oluşurlar. Rezonans devresini düşünürsek, devredeki direnç sinüs dalgasını zaman geçtikçe sönümleyecektir. Ancak osilatörlerde bu durumun önüne geri besleme ile rahatlıkla geçilebiliyor. Sinüs dalga üreten …

Devamı »

Faz Kaydırmalı Osilatör (Phase Shift)

Yükseltici olarak transistör veya op-amp kullanan Faz Kaydırmalı Osilatör, bir RC Osilatör çeşidi olarak görülebilir. En az 180 derecelik bir faz farkı isteyen devre, yüksek frekanslarda 270 derecelik bir faz …

Devamı »