Temel Devre Kanunları

Devre analizi yöntemleri

Devre analizi elektrik veya elektronik devrelerde akım, gerilim ve güç hesaplama işidir. Devre analizine kullanacağımız bazı tanımlamalar Düğüm: Üç veya daha fazla elemanın müşterek olarak bağlandığı noktadır. Yol: Devrenin bir …

Devamı »

Düğüm gerilimleri ile devre analizi

Bu yöntemle devre analizi yapmak için analizi yapılacak devrede gerilim kaynakları bulunuyorsa bunun eşdeğeri olan akım kaynağına dönüşümü yapılıp devre tekrar düzenlenmesi gerekir. Yeni oluşacak devrede düğümler belirlenip, en kalabalık …

Devamı »

Kaynak Dönüşümü İle Devre Çözümü

Bu yöntemi kullarak devredeki herhangi bir elemana ilişkin akım veya gerilim hesaplanırken, theve ve norton eşdeğer devreleri adım adım birbirine dönüştürülür. Bazı durumlarda bu yöntemle bu yöntemle istenilen sonuca tam …

Devamı »

Theve ve Norton Eş Değer Devreleri

Akım Kaynağı Daha önce gerilim kaynağından bahsetmiştik. Örneğin pil bir gerilim kaynağıdır. Aynı şekilde akım kaynağı da bulunmaktadır. Gerilim kaynağı bağlı devrenizde dirence göre devreden akan akım değeri değişmekteydi. Fakat …

Devamı »

Süper Pozisyon teoremi

Süper Pozisyon teoremi iki ya da daha fazla kaynağı bulunan doğrusal elektrik devrelerine uygulanır.Doğrusal devre, direncin her zaman sabit kaldığı devredir.Her kaynağın  bir devreden geçireceği akımların veya oluşturacağı gerilimlerin toplamı, …

Devamı »

Temel Devre Kanunları

Elektrik ve elektronikle ilgili konuları daha iyi anlayabilmek için, biraz hesap biraz da kanun bilgisine ihtiyaç vardır. Tabii bunlar o kadar zor hasaplar değil, yalnızca Aritmetik düzeyinde hesaplar ve çok basit …

Devamı »

Ohm kanunu

Ohm kanunu nedir ? Ohm kanunu 1827 yılında Georg Simon Ohm tarafından bulunmuştur. Elektrik devrelerinde akım, voltaj ve direnç arasındaki ilişkiyi verir. İki nokta arasındaki elektrik akımının potansiyel farkla doğru, direnç …

Devamı »

Kirchhoff Kanunu

Doğrusu Kirchhoff Kanunu dur . Ancak birçok kaynakta Kirşof veya Kirchoff  Kanunu / yasası olarakda geçer. 1845 yılında Alman fizikçi Gustav Robert Kirchhoff tarafından kendi adı ile anılan iki yasa geliştirmiştir. …

Devamı »

Ohm Kanunu Deneyi

Ohm kanunu deneyini gerçekleştirmek için aşağıdaki şekildeki gibi kapalı bir devre kuralım. Reosta, ampermetre devreye seri, voltmetre ise paralel bağlanmıştır. Şimdi akımın, gerilim ve dirence göre değişmesini inceleyelim. Akım şiddeti …

Devamı »

Ohm Kanunu Soruları

Ohm Kanunu ile ilgili sorular ve cevapları Ohm Kanunu ile ilgili soru ve cevaplara başlamadan Ohm kanununu  mutlaka inceleyin Gerilim Formülü: Gerilim formülleri çıkartılırken; Ohm kanunu formülünü yazalım: I = U/R …

Devamı »

KIRCHOFF GERİLİMLER KANUNU

Gerilimler kanununa göre, bir devrede, kapalı bir çevrimde referans yönleri dikkate alınarak gerilimler toplandığında, toplam gerilim “sıfır” olur . Pasif elemanların yönleri belirlenirken gerilim kaynağının negatif ucuna yakın olan uçları …

Devamı »