001 – CCS-C ile PIC Programlama Dersleri – Giriş 002 – PIC Micro Denetleyiciler 003 – CCS-C COMPILER RESİMLİ ANLATIM (RESİMLER ALINAN SİTEDE SİLİNMİŞ ANCAK ANLATIMLAR YETERLİ) 004 – CCS-C …
Devamı »Etiket Arşivi: C Programlama
C Programlama Dersi – 13
Yeni Değişken Tipi Oluşturma Kullandığımız birçok değişken tipi oldu. Tam sayıları, karakterleri, virgüllü sayıları, katarları gördük. Ancak kullanabileceğimiz değişken tipleri bunlarla sınırlı değildir. Kendi değişken tiplerimizi, yaratabiliriz. Örneğin boolean diye …
Devamı »C Programlama Dersi – 12
Katarlar ( String ) Dizileri ve çok boyutlu dizileri gördük. Katar dediğimiz şey de aslında bir dizidir. Değişken tipi char yani karakter olan diziler, ‘katar‘ ya da İngilizce adıyla ‘string‘ olarak isimlendirilirler. …
Devamı »C Programlama Dersi – 11
Çok Boyutlu Diziler Önceki derslerimizde dizileri görmüştük. Kısaca özetleyecek olursak, belirlediğimiz sayıda değişkeni bir sıra içinde tutmamız, diziler sayesinde gerçekleşiyordu. Bu dersimizde, çok boyutlu dizileri inceleyip, ardından dinamik bellek konularına …
Devamı »C Programlama Dersi – 10
Diziler Bir bilgisayar programı yaptığınızı düşünün. Kullanıcının 100 değer girmesi isteniyor. Girilen bütün bu sayıların farklı aşamalardan geçeceğini ve bu yüzden hepsini ayrı bir değişkende tutmamız gerektiğini varsayalım. Bu durumda …
Devamı »C Programlama Dersi – 9
Bazı Aritmetik Fonksiyonlar Geçen dersimizde, fonksiyonları ve bunları nasıl kullanılacağını görmüştük. Ayrıca kütüphanelerin hazır fonksiyonlar içerdiğinden bahsetmiştik. Bazı matematiksel işlemlerin kullanımı sıkça gerekebileceği için bunları bir liste hâlinde vermenin uygun …
Devamı »C Programlama Dersi – 8
Fonksiyonlar C gibi prosedürel dillerin önemli konularından birisi fonksiyonlardır. Java veya C# gibi dillerde metot (method) ismini alırlar. Adı n’olursa olsun, görevi aynıdır. Bir işlemi birden çok yaptığınızı düşünün. Her …
Devamı »C Programlama Dersi – 7
Kısa Devre Değerlendirme Kısa devre değerlendirme, ne yazık ki pek iyi bir çeviri olmadı ve bu yüzden hiçbir anlam ifade etmeyebilir. İngilizce’de, Short Circuit Evaluation olarak geçen bu konu, mantıksal …
Devamı »C Programlama Dersi – 6
Sayı Tabanları Bilgisayar programlamayla, matematik arasında çok güçlü bir ilişki vardır. Geçmişe bakarsanız, bilgisayar alanında önemli adımların, hep matematik kökenli insanlar tarafından atıldığını görürsünüz. Bir bilgisayar programcısı için, matematikten uzak …
Devamı »C Programlama Dersi – 5
Döngü Kavramı Programlama konusunda -hangi dil olursa olsun- en kritik yapılardan biri döngülerdir. Döngüler, bir işi, belirlediğiniz sayıda yapan kod blokları olarak düşünülebilir. Ekrana 10 kere “Merhaba Dünya” yazan bir …
Devamı »C Programlama Dersi – 4
İçiçe geçmiş (Nested) İfadeler Daha önceki yazımızda, koşullu ifadeleri görmüştük. Hatırlatmak için üzerinden geçersek, if ile bir ifadeyi kontrol ediyor ve doğruysa, buna göre işlemler yapıyorduk. Bir de if – …
Devamı »