Etiket Arşivi: Emiter

Emiteri Ortak Yükselteç (EOB)

Emiteri ortak yükselteç en çok kullanılan yükselteç türüdür. Transistör uygulamasının %90-95 ‘inde kullanılır. Özellikle ses frekansı yükselteci olarak uygundur. Emiteri Ortak Bağlantının Statik Karakterisitkleri Transistörün Emiteri Ortak Bağlantılı” hali belirtilirken, …

Devamı »

Emiteri Ortak Yükseltecin (EOB) Dinamik Karakteristikleri

Dinamik karakteristikler, Transistörün AC ile çalışması sırasında, giriş ve çıkış akımları ve gerilimleri arasındaki bağıntılardır. Bu bağıntılar transistörün AC çalışmadaki giriş ve çıkış dirençlerini, akım, gerilim ve güç kazançlarını, transfer …

Devamı »

Emiteri Ortak Bağlantının DC Yük Doğrusu

Yük Doğrusu Nedir? Buraya kadar yapılan incelemelerde, transistörün iki çeşit bağlantı hali dikkate alınmıştır: Kısa devre bağlantı hali: Bu durumda giriş ve çıkış dirençleri ile akım kazancı incelendi. Bunlar, tamamen …

Devamı »

Emiteri Ortak Bağlantının Statik Gerilim Kazancı

Gerilim kazancında durum akım kazancı ve direnç hesaplamalarından farklı olmaktadır. Gerilim kazancında, bir devreden alınan zayıf gerilimin kuvvetlendiripbaşka br devreye verilmesi sözkonusudur. Bunun için dört bölge karakteristik eğrilerinden yararlanılmaktadır. Örnek …

Devamı »

Emiteri Ortak Bağlantının Statik Akım Kazancı

AKIM KAZANCI, çıkış akımının giriş akımına oranı ile bulunur. Buna, Transfer  karakteristiği denir. Emiteri ortak bağlantılı yükselteçte DC çıkış akımı “IC“, DC giriş akımı “IB” olduğuna göre; Statik akım kazancı: …

Devamı »

Ortak Emiterli Yükselteç

Emiteri ortak yükselteç en çok kullanılan yükselteç türüdür. Transistör uygulamasının %90-95 ‘inde kullanılır. Özellikle ses frekansı yükselteci olarak uygundur. Bazen bu bağlantıya emiteri şaseli bağlantı da denir. Çünkü emiter kondansatörü, …

Devamı »

EMİTERİ KARARLI POLARMA DEVRESİ VE AC ANALİZİ

Şekil Emiter kararlı polarma devreli yükselteç devresi Devrenin AC voltaj kazancı, değerine eşittir. Buna göre çıkış voltajı Vo, şimdi yukarıdaki şekilde verilen devredeki değerleri değiştirerek, giriş ve çıkış sinyallerini inceleyiniz. …

Devamı »