Elektronik devrelerin enerji beslemesi ters yönde uygulandığında devreler bundan zarar görür. Hasar oluşan kısmı girişten itibaren iz sürerek bulabilirsiniz. Uygulamalarınızda ters bağlama (ters polarite verme) riskiniz varsa aşağıdaki çözümlerden birisini …
Devamı »Etiket Arşivi: Polarma
Kollektör Geribeslemeli Polarma Devresi ve AC Analizi
Şekil-1 Kollektör geribeslemeli yükselteç devresi Devrenin AC voltaj kazancı, olarak verilebilir. Buna göre çıkış voltajı Vo, eşitliğinden bulunabilir. Şimdi yukarıdaki şekilde verilen devredeki değerleri değiştirerek, giriş ve çıkış sinyallerini inceleyiniz. …
Devamı »VOLTAJ BÖLÜCÜLÜ POLARMA DEVRESİ VE AC ANALİZİ
Şekil-1 Gerilim bölücü polarmalı yükselteç devresi (Sol Taraftaki Kutucuklara Değer Yazıp Hesapla Tuşuna Basarak Oluşan Değerleri Sağdaki Kutucuklarda Görebilirsiniz) Devrenin AC voltaj kazancı, olarak verilebilir. Buna göre çıkış voltajı Vo, …
Devamı »Sabit Beyz Polarması ve AC Analizi
Şekil-1 Sabit beyz polarmalı yükselteç devresi (Sol Taraftaki Kutucuklara Değer Yazıp Hesapla Tuşuna Basarak Oluşan Değerleri Sağdaki Kutucuklarda Görebilirsiniz) Yukarıdaki şekilde görülen devrede bulunan elemanların değeri değiştirilerek, sitemin kazancı hem …
Devamı »TRANSİSTÖR DC POLARMA DEVRELERİ
Transistörün yükselteç olarak kullanılabilmesi için, yani girişindeki AC Vi voltajını, çıkışından yükseltilmiş AC Vo voltajı olarak alabilmek için, uygun bir DC polarma devresine ihtiyaç vardır. DC polarma devresi transistörler için …
Devamı »PN BİRLEŞİMİNİN POLARMALANMASI
İleri Yönde Polarma (Forward Bias) İleri yönde polarma; yarıiletken bir devre elemanının uçlarına uygulanan DC gerilimin yönü ile ilgilidir. PN birleşiminden akım akmasını sağlayacak şekilde yapılan polarmadır. Şekil-1.6‘de bir diyoda …
Devamı »POLARMALI PN BİLEŞMESİ
Gerilim uygulanmış olan diyoda, POLARMALI diyot denir. Yapılan işleme de, diyodun POLARILMASI denir. “Polarma” nın Türkçe karşılığı “kutuplandırma” dır. Yani, gerilim kaynağının “+” ve “-” kutuplarının bağlanmasıdır. Gerilim kaynağının bağlanış …
Devamı »POLARMASIZ PN BİLEŞİMİ
Gerilim uygulanmamış olan, diyoda POLARMASIZ DİYOT denir. Polarmasız diyotta şu yapısal değişiklikler olmaktadır: Şekil 1 ‘den takip edilirse, N tipi kristalin birleşme yüzeyine yakın kısmındaki serbest elektronlar, P tipi kristaldeki pozitif (+) …
Devamı »Transistörün doğru ve ters polarma
Elektronik devrelerde transistörler doğru polarmalandığı zaman iletime geçip, ters polarmalandığı zaman ise kesime giderler. Transistörlerin beyz ucuna akım uygulanmadığında kollektör ve emiter arasında akım geçişi olmaz yani transistör kesimde (cut …
Devamı »TERS POLARMALI JONKSİYON
Batarya şekildeki gibi bağlanırsa pozitif uç, negatif yüklü elektronları bariyer den kendisine çekecektir. Negatif uç da bariyerdeki boşlukları kendisine çekecektir. Sonuçta yalıtkan bariyer genişleyecektir ve akım akmayacaktır. Bu durumda jonksiyon …
Devamı »DOĞRU POLARMALI JONKSİYON
Aynı yükler birbirini iterler farklı yükler birbirini çekerler bu temel kuralı unutmamak gerekir. Bir batarya şekildeki gibi bağlanırsa negatif uç negatif yüklü elektronları jonksiyon bölgesine doğru itekleyecektir. Bu sırada pozitif …
Devamı »