Etiket Arşivi: Yükselteç

HI – FI Stereo Yükselteçler ve Düzenleri

HI-FI ve stereo nedir? HI-FI: HI-FI deyimi , ingilizce “high fidelity” kelimelerinin ilk iki harfleri alınarak oluşturulmuştur. Kelime kelime tercüme edilirse: Yüksek sadakat demektir. Yani , bir yükselteçten alınan ses …

Devamı »

Volüm ve Ton Kontrolü Uygulama Örneği

Şekil ‘de volüm ayarı ve bas – tiz kontrolleri bulunan bir yükseltecin temel özelliklerini taşıyan, kolay uygulanabilir 2,5W ‘lık bir yükseltecin devre şeması verilmiştir. Yükselteç, 15V çıkış veren regüleli bir …

Devamı »

Yükselteçlerde Kontrol Devreleri

Volüm Kontrolü: Yükselteçlerde volüm kontrolü, yükselleç çıkışındaki ses şiddetinin kontrolüdür. Volüm kontrol işlemi; yükselteçlerin kazanç ayarıyla sağlanır. Volüm kelimesi dilimize, Ingilizce ve Fransızca ‘da da “Volume” yazılıp, “Volüm” olarak okunan …

Devamı »

Devre Elemanlarının Hesaplanması

DC Çalışma Hali  Şekil 1 Şekil 1 ‘de görülene benzer bir devre düşünelim. Yalnızca besleme gerilimi belli olsun: VCC = 9V Diğer elemanları biz hesaplayalım. Hesaplamalar DC değerlerde yapılacaktır. Zira , …

Devamı »

Yükselteçlerde Çalışma Sınıfları

Kullanılma yerlerine göre yükselteçlerin gruplandırılırması 1.  A sınıfı Gerilim yükselteci 2. Faz tersleyiciler 3. Güç yükselteçleri a) A sınıfı yükselteç b) B sınıfı (push pull) yükselteç c) AB sınıfı yükselteç …

Devamı »

Temel Yükselteç Devreleri

Bir transistor den yükselteç olarak yararlanabilmek için şu üç temel bağlantı şeklinden biri uygulanır. Emiteri ortak bağlantılı yükselteç Beyzi ortak bağlantılı yükselteç Kollektörü ortak bağlantılı yükselteç Bir transistor ‘den gerektiği …

Devamı »

A sınıfı gerilim yükseltecinin incelenmesi

Radyo alıcılarında kullanılan giriş katı yükselteçteri ve seslendirme sistemlerindeki ön yükselteçler, “gerilim yükselteçleri” dir ve A sınıfı yükselteç olarak çalıştırılırlar. Çıkış katlarında ise güç yükselteci kullanılır. Gerilim Yükseltecinin Yapısı ve …

Devamı »

Darlington Bağlantılı Yükselteç

Darlington bağlantılı yükselteç, Şekil 1 ‘de görüldüğü gibi ard arda bağlı iki transistörden oluşmaktadır. Transistörler yapı ve karakteristik bakımından tamamen birbirinin aynıdır. İki transistör bir gövde içerisine konarak gövdeden normal bir …

Devamı »

C Sınıfı Güç Yükselteçleri

C sınıfı güç yükselteçlerinde, transistör girişine ya ters işaretli polarma gerilimi uygulanmakta ya da hiç uygulanmamaktadır. Devreye AC gerilim (işaret gerilimi) uygulanmamışken kollektör akımı akmaz. Yani transistör kesimdedir. C sınıfı …

Devamı »

Simetrik Yükselteçler

Simetrik yükselteç giriş ve çıkış transformatörleri kaldırılmış olan bir Push-pull ükselteçtir. Bu bağlantı şekliyle de, B sınıfı ve AB sınıfı güç yükselteci olarak çalışma ağlanabilmektedir. Transformatörlerin, çok yer tutması, ağır …

Devamı »

AB Sınıfı Güç Yükselteçleri

AB sınıfı güç yükselteçlerinin çalışma noktası, A sınıfı yükselteç ile B sınıfı yükseltecin arasındadır. Q çalışma noktası VCE eksenine yakındır. AB sınıfı güç yükselteçleri de Şekil 1 ‘de görüldüğü gibi …

Devamı »