FM Vericiler

Doğrudan FM üretimi

1- Kapasitif mikrofon yöntemi


Yukarıdaki devre basit bir FM vericinin çalışma prensibini göstermektedir. Kapasitif mikrofona gelen ses dalgaları mikrofon kapasitesini değiştirir. Bu değişim LC tank devresinin rezonans frekansının değişmesine dolayısıyla osilatörün ürettiği frekansın kaymasına neden olur. Bu sayede FM sinyali elde edilir. Frekanstaki kayma sesin şiddeti ile orantılı olacaktır. Bu devre FM işaretinin özelliğini anlamak açısından faydalı olsa da pratikte kapasitif mikrofonun yeterli frekans kayması oluşturmamasından dolayı kullanılmaz.

2-Varaktör diyot yöntemi


FM işaretini doğrudan üretmek amacı ile bir varaktör ( varikap ) diyot kullanılabilir.Ters yönde polarmalandırılan bütün diyotlarda polarma gerilimine bağlı olarak bir birleşim bölge kapasitesi oluşur. Bu kapasite varaktör diyotlarda daha belirgin olup ters polarma gerilimine bağlı olarak rahatlıkla değiştirilebilir. Şekildeki devrede L1 ,C1 , D1 tank devresi herhangi bir bilgi işareti yokken taşıyıcı frekansa akortlanmıştır. Cc kapasitesi kollektördeki DC bileşenin varikap diyota gitmesini engeller. Aynı zamanda rezonans frekansında düşük kapasitans gösterdiği için D1 kapasitesini LC devresine kuple eder. Ei bilgi işaretinde oluşan gerilim değişimleri D1 diyotunun kapasitesini dolayısıyla L1 , C1 tank devresinin frekansını değiştirir. Bu sayede oluşan frekans kayması ile kollektörden FM işareti elde edilmiş olur.

2- Reaktans modülatör

FM işareti üretiminde reaktans modülatör çok kullanılır. Bir FET veya BJT transistörün girişine bağlanan bir RC devresi transistör çıkışında kapasitif reaktans etkisi göstermesine neden olmaktadır. Çıkışta görülen bu kapasitif reaktans aynı zamanda transistörün giriş gerilimine bağlı olarak değişmektedir. Dolayısıyla girişe verilen bilgi işaretindeki genlik değişimi transistör çıkışındaki kapasitif reaktansın ( Dolayısıyla empedansın ) değişimine neden olur. Bu değişim çıkışa bağlı olan tank devresinin rezonans frekansından kaymasına neden olur. Bu frekans kayması sayesinde FM işareti üretilmiş olur.

3- Entegre devre VCO ile FM üretimi

VCO yani gerilim kontrollü osilatör, bir gerilim ile orantılı frekans değişikliği oluşturan bir devredir. Gerilim ile frekans arasındaki lineerlik entegre devre VCO kullanarak çok yüksek bir seviyeye çıkartılabilir.Buna örnek Signetics 566 entegresi verilebilir. 566 entegresi bir gerilim kontrollü osilatör devresidir.Osilatör frekansı dışarıdan uygulanan gerilim ile ilave edilen bir kondansatör ve direnç ile sağlanır. Bu entegreyle 1MHz’ e kadar taşıyıcı sinyal elde edilebilir.

Benzer Yazılar

YAZAR : Admin

- Elektronik Mühendisi - E.Ü. Tıp Fakültesi Kalibrasyon Sorumlusu Test kontrol ve kalibrasyon sorumlu müdürü (Sağ.Bak. ÜTS) - X-Işınlı Görüntüleme Sistemleri Test Kontrol ve Kalibrasyon Uzmanı (Sağ.Bak.) - Usta Öğretici (MEB) - Hatalı veya kaldırılmasını istediğiniz sayfaları diyot.net@gmail.com bildirin

BU YAZIYI DA İNCELEDİNİZ Mİ ?

18650 Pil

18650 Li-on ( Lityum İyon ) Pil 18650 Pil‘ deki 18 çap ve 65  boyu …

Bir yanıt yazın