Gerilim N ‘leyici

Güncelleme 15/06/2020

Şekil 1’de verilmiş olan devre ile şekil üzerinde gösterilmiş olduğu gibi, 2Vm, 3Vm, 4Vm, 5Vm, 6Vm, değerleri elde edilebilmektedir.

Kondansatör ve diyot zinciri ne kadar uzatılırsa o kadar katlı Vm gerilimini oluşturmak mümkündür.

Böyle büyük gerilimler oluşturmanın en büyük riski, yük direncinin fazla küçük kalması ihtimalidir. Yük direncinin dayanabileceğinden daha büyük gerilim üretmemek gereklidir.

sekil3.591 1

Şekil 1 – Gerilim n ‘leyiciması

Devrenin Çalışma Şekili
  1. A girişi pozitif olsun: D1, diyodu üzerinden C1 kondansatörü Vm ile şarj olur.
  2. B girişi pozitif olduğunda: C1, D2, C2 üzerinden devre tamamlanır.
    C1 daha önce Vm ile şarj olduğundan, C2 üzerinden deşarj olarak ikinci bir kaynak görevi yapar ve C2kondansatörü 2Vm ile şarj olur.
  3. A girişi tekrar pozitif olduğunda: C1 kondansatörü, D1 diyodu üzerinden tekrar Vm ile şarj olur. C2kondansatörü 2Vm ile şarjlıydı, D3 üzerinden deşarj olarak C3 ‘ü 2Vm ile şarj eder. Bu sırada D1 diyodu kaynağı kısa devre ettiğinden kaynağın C3 şarjı üzerinde etkisi yoktur.

İkinci pozitif alternansta, B-F noktaları arasında,  C1 ve C3 ‘ün şarjı sonucu 3Vm ‘lik bir gerilim oluşur.

Böylece devam ederek, her bir alternansta, sıra ile C4, C5, C6, ….. kondansatörleri 2Vm ile şarj olur ve başlangıç noktasından 4Vm, 5Vm ve devamı gerilimler oluşur.

Şekil 1 ‘de görüldüğü gibi, 3Vm, 5Vm gibi tek sayılı Vm katları çıkışı için B ucu topraklanmıştır. 2Vm, 4Vm gibi çift sayılı çıkış almak istenirse A ucunun topraklanması gerekir.

Bir yanıt yazın