Germanyum ve Silikon Diyotlar

Güncelleme 16/08/2024

İlk yarıiletken malzeme geliştirmelerinde germanyum maddesi ticari yarıiletken malzeme olarak kullanılmıştır. Ancak daha sonraları, kolay işleme ve sıcaklık etkilerine daha kararlı olmasından dolayı silikon, yarıiletken malzeme üretiminin vazgeçilmez ana maddesi haline gelmiştir. Bu yüzden, birçok diyot transistor uygulamalarında germanyum yarıiletken malzemelerin yerine silikon malzemeler tercih edilebilmektedir.

Ancak, Germanyum yarıiletken malzemelerde bazı uygulamalarda tercih edilebilmektedir. Germanyum diyotlar tipik olarak 0.2–0.3 V civarında düşük düz besleme eşik voltajına sahiptirler. Germanyum yarıiletkenler; bu özelliklerinden dolayı daha az güç kullanmakta ve dolayısıyla silikon yarıiletkenlere göre birçok açıdan daha tercih edilebilir duruma da gelmektedirler. Silikon diyotlar tipik olarak 0.6–0.7 V civarında düz besleme eşik voltajına sahiptirler. Germanyum diyotların bu şekilde düşük voltaj eşiğine sahip olması, çok düşük seviyeli sinyal uygulamalarında (özellikle FM frekanslarında sinyal tespiti, düşük seviyeli mantık devreleri vb.) önemli bir elektronik malzeme olmalasını sağlamıştır.

Ancak, germanyum diyotların silikon diyotlara göre, ters gerilimle besleme durumunda; ters sızma akımları; IR daha yüksek olmaktadır.

Aşağıda bazı germanyum diyotların teknik özellikleri bir tablo halinde verilmiştir.

file display 3 1

Tablo 1 Bazı germanyum diyotların teknik özellikleri

Yazar: Ali Celal

5f59ca35fd9ac7f00cde62f0b0cd0d07?s=90&d=blank&r=g- Elektronik Mühendisi
- E.Ü. Tıp Fakültesi Kalibrasyon Sorumlusu Test kontrol ve kalibrasyon sorumlu müdürü (Sağ.Bak. ÜTS)
- X-Işınlı Görüntüleme Sistemleri Test Kontrol ve Kalibrasyon Uzmanı (Sağ.Bak.)
- Usta Öğretici (MEB)
- Hatalı veya kaldırılmasını istediğiniz sayfaları diyot.net@gmail.com bildirin