Güç Yükselteç Tipleri
Güncelleme 29/01/2021
Yükselteçlerin sınıflandırılması yapılırken de belirtildiği gibi, güç yükselteçleri kalabalık bir bölümü oluşturmaktadır.
Güç yükselteçleri şöyle gruplandırılır :
A sınıfı Güç Yükselteçleri B sınıfı Güç Yükselteçleri AB sınıfı Güç Yükselteçleri Simetrik yükselteçler C sınıfı Güç Yükselteçferi
Güç yükselteçlerinin genel özellikleri:
• Büyük akımlarda çalışırlar .
• Isınmaları fazla olduğundan, gövdeleri metal kaplı ve büyüktür.
• Kollektör genellikle gövdeye bağlanır.
• Çoğunlukla güç sarfiyatlarıyla orantılı olarak büyüyen soğutuculara monte edilir.
Güç yükselteçleri genellikle, en büyük güç kazancı veren “emiteri ortak bağlantı” da çalıştırılır.
Şekil 1 (a) ‘da, A, AB, B, ve C sınıfı güç yükselteçlerine ait vb sinüzoidal giriş gerilim ve ic sinüzoidal kollektör akımlarındaki değişimler ile, VBE gerilimine göre , Q1, Q2, Q3, Q4 çalışma noktaları gösterilmiştir.
Şekil 1(b) ‘de ise, değişik yükselteçlerin, yük doğrusu üzerindeki Q1, Q2, Q3, çalışma noktaları işaretlenmiştir. Q4 çalışma noktasında kollektör akımı olmadığından burada Q4 gösterilmemiştir.
A, AB, B, C Sınıfı Çalışmalar Şöyle Sınıflanmaktadır:
Şekil 6.45 ve 6.46 ‘dan takip edilirse;
Beyz ‘e uygulanan vb sinüzoidal işaret geriliminin genliği VBmak olsun.
VBE polarma gerilimi ve VBmak ‘nin büyüklüğüne ve işaretine bağlı olarak, değişik Q çalışma noktaları oluşmaktadır.
VBE polarma gerilimleri ve bunun üzerine bindirilen vb sinüzoidal gerilimleri Şekil 1 (a) ‘da VBE ekseni altında gösterilmiştir.
Buna göre, A, B, AB ve C sınıfı çalışmalarda belirtilmiştir.
Girişteki her VBE polarma gerilimi büyüklüğüne göre, çıkıştan akan IC DC akımı, ve vb ‘lere göre değişen iCakımları da VBE ekseninin üst tarafında gösterilmiştir.
C sınıfı yükselteçte, VBE gerilimi, normal polarma gerilimine göre ters işaretli olup, bu durumda transistör, kesimdedir. Dolayısıyla Q4 gibi hayali bir çalışma noktası vardır.
Uygulanan gerilimlere ve Q çalışma noktalarına göre, güç yükselteçleri, şöyle gruplandırılmıştır:
A sınıfı güç yükselteci: Çalışma noktası Q1, yük doğrusu ortasındadır. VBmak < VBEQ1 ‘dir. AC giriş gerilimi vb ve AC kollektör akımı iC tam sinüzoidaldır.
B sınıfı çalışma: Çalışma noktası Q3, yük doğrusu ile VCE ekseni kesim noktasındadır. VBEQ3 = 0 ‘dır. VCE = VCC ‘dir. vb ve ic yarım peryotluk sinüzoidaldır. vb ‘nin tek alternansında çalışma olur.
AB sınıfı çalışma: Çalışma noktası Q2, yük doğrusu üzerinde, Q1 ve Q3 ‘ün ortasındadır. VBmak > VBEQ2 ‘dir. Vbve iC kesik sinüzoidaldır.
vb ‘nin bir alternansı tam etkili diğer alternansı yarım etkilidir.
C sınıfı çalışma: Çalışma noktası Q4 yoktur. VBmak > -VBE olunca çalışma olur. VBE ters polarmalıdır.
iC sinüzoidalın küçük bir parçası şeklindedir. Yani iC darbeli akar.
Şekil 1 – Değişik güç yükselteçlerinin çalışma oktaları ve IC akımları. a- ( VBE , iC ) değerleri, b- Yük doğrusu ve çalışma noktaları |