High Definition Multimedia Interface
( Yüksek Çözünürlüklü Multimedya Arayüzü )
HDMI kablon aldığımız yayının monitörümüze tam anlamıyla iletilmesini sağlayarak görüntü ve çözünürlük kaybı yaşama olasılığımızı ortadan kaldırmaktadır.
Kısaca HDMI Kablo
- HDMI Kablo girişi Monitörümüzde ki görüntü kaybını önlemek için kullanılmaktadır.
- Yayından gelen görüntü kalitesinin aktarımında ki hataları engelleyerek yayını var olan kalitede izlememizi sağlar.
- A/V ile HDMI arasında ki en büyük temel fark görüntü kalitesidir.
- HDMI görüntü kalitesi farkı özellikle 1080p gibi yüksek çözünürlüklerde daha bariz ortaya çıkmaktadır.
- HDMI dış etkenlerden daha az etkilenir ve yüksek kontrasta bu fark daha çok anlaşılır.
- HDMI diğer A/V kablolarda olan yanlış bağlantı olasılığı da ortadan kaldırmaktadır.
- HDMI teknolojisinin en önemli özelliklerinden bir diğeri de çift taraflı haberleşme yeteneğidir.
- Yani HDMI çıkışlı bir kaynak, görüntüyü aktaracağı birimle haberleşerek kullanıcıya herhangi bir ayar gerek bırakmadan, yanlış bağlantı olasılığı olmadan en uygun ve en iyi çözünürlük deneyimini sunmaktadır.
Eğer standart bir HD oynatıcınız varsa ve HD veya Ultra HD televizyonunuzda kaliteli görüntü elde etmek istiyorsanız, modern ve hesaplı HDMI kablolar işinizi görecektir, yine de kablo tasarımı ile bilmeniz gereken ilgili bazı ipuçları bulunmuyor değil. Eğer aldığınız cihazlardan birinde zaten HDMI kablo bulunuyorsa, bu da ihtiyacınızı karşılayacaktır.
HDMI kablo alırken dikkat etmeniz gereken ilk özellik, birinci nesil eski HDMI kabloları olmaması gerekmesi. Kablo üreten şirketler en başta kablolarının üzerine v1.1 veya v1.2 gibi sürüm numarları yazabiliyordu. Bu kablolardan uzak durmanızı tavsiye ediyoruz, çünkü yavaş ve tutarsız olabiliyorlar.
Eğer yüksek kaliteli AV kaynakları bağlayacaksanız işler biraz karışıyor. İşte burada markaya dikkat etmenizde fayda var. Eğer PS4 Pro veya Xbox One X gibi 4K HDR bir cihazı, ya da UHD Blu-ray oynatıcınız ile 2160p 60Hz ve 4:4:4 sub-sampling renk video izlemek istiyorsanız mutlaka High Speed HDMI kablolardan birine ihtiyacınız var demektir.
High Speed HDMI kablolar (genellikle HDMI 2.0 adıyla da anılıyorlar) 18 Gbps’lik bir çıkışı destekleyecektir. Açıkçası donanımınız nasıl bir çıktı veriyorsa ona göre bir kablo satın alıyorsunuz. Bir kabloya yüzlerce lira harcamanıza gerek kalmadan, güvenilir ve tanıdık bir markanın hesaplı High Speed HDMI kablolarını satın alabilirsiniz. Böyle bir kablonun iki metresi için en az 50 TL ödemeye hazır olun ve şunu da unutmayın, kablonun uzunluğu arttıkça fiyatı da katlanarak artacaktır. Bu yüzden gerektiğinden fazla uzun bir kablo almaktansa, tanıdık bir markanın ve 2m veya daha kısa bir kablosunu almak daha mantıklı olacaktır.
18Gbps sadece yüksek çözünürlükler için değil, kaliteli, yeni nesil obje tabanlı ses çıkışı içinde olmazsa olmaz. Bu özelliğe sahip kablolar 1536kHz’de 2 ses kanalını destekleyebiliyor, bu da HDMI 1.4’ün 768kHz doğruluğundan iki kat daha iyi.
Kablonun uzunluğu da denklemin bir parçası. Eğer alacağınız kablo 5 metreden uzunsa 18Gbps olması imkansız. Yani eğer satıcınız 10 metrelik bir kablonun 18Gbps olduğunu iddia ediyorsa yalan söylüyor demektir. Bu kablolar en fazla 10.2Gbps olabilirler.
HDMI v2.1 nedir?
Bu yeni sürüm 8K görüntüleri 120Hz’de yayınlayabilmek için geliştirilmiş ultra hızlı ve geniş banda sahip en son HDMI teknolojisi. Şu an piyasada bu derece yüksek çözünürlükte ve hızda video oyanatabilen bir televizyon yok.
HDMI v2.1 ayrıca yüksek kaliteli Virtual Reality (VR, yapay gerçeklik) yayını yapmayı da mümkün kılıyor. Ancak bu derece yüksek seviyeli bir görüntü yayınını sağlayabilecek bir sistem kurabilmeniz için bir kasa dolusu altın değerinde serveti gözden çıkarmanız gerekebilir.
Bu teknolojiyi ilk olarak tam anlamıyla kullanacak olan sistemler oyun bilgisayarları olacaktır. Ancak bu bilgisayarlarında en az bir Intel Coffee Lake işlemciye ve birden fazla GTX 1080’e (ya da dengi AMD Ryzen ve Radeon donanıma) ihtiyaç duyacağını tahmin ediyoruz.
HDMI 2 Kablo yapısı
Son not
- HDMI Kablolar asıl kalitelerini 3- 5 metre aralığında değilde 5 metreden sonra yavaş yavaş belli etmeye başlıyorlar.Ve bu değerler çok düşük derece farklar yaratmaya başlarlar.
- Zamanla kaliteli olmayan HDMI kablolar Tak- Çıkar işlemlerinden dolayı birtakım aşınmalar olduğundan bir zaman sonra takılan platform/cihaz seçici olmaya başlayabilir.
- Örneksel (analog) veri aktarımında kablo kalitesi önemlidir. Örneğin kulaklık ya da hoparlör kabloları için bunu söyleyebiliriz ; ama sözkonusu fark sıradan bir dinleyicinin algılayamacağı düzeydedir. Toplamda %1 gibi fark yaratan “kaliteli” kablolara Hi-Fi tutkunları bir sürü para dökerler, bu bir kişisel tatmin ve tercih konusudur. Sayısal (dijital) veri aktarımı yapan bir kablonun kalitesi ise veri aktarımına (diyelim ki) %99 etkide bulunmaz. En fazla, yorumcuların yazdığı gibi bağlantı uçlarının çabuk aşınması veya bozulması, kablonun kopması, belki çok nadiren parazitlerden etkilenme gibi sorunlar yaratabilir.