İki Diyotlu Tam Dalga Doğrultma
Güncelleme 14/11/2024
İki diyotlu tam dalga doğrultma devresinde, Şekil 1’de görüldüğü gibi transformatörün sekonder sargısı ortasından dönüş için bir uç daha alınmaktadır.
Şekil 1 – İki diyotlu tam dalga doğrultucu
Bu devre kuruluşunda alternansının birinde bir diyot, diğerinde ise diğer diyot iletime geçmektedir. Böylece yük direncine Şekil 1(a) ‘da görüldüğü gibi her iki alternansın da gerilimi uygulanmış olmaktadır. Dolayısıyla, yük direnci üzerinde sürekli akım vardır.
Şekil 1(b) ‘de görüldüğü gibi, birinci alternansta D1 diyodu iletime geçerek devreyi tamamlamakta, ikinci alternansta ise, Şekil 1(c) ‘de görüldüğü gibi D2 iletime geçmektedir. Böylece RL yük direncinden hep aynı yönde (+ ‘dan – ‘ye doğru) bir DC akımı akmaktadır. Buradaki “-” gerilim aslında, yukarıda açıklandığı gibi sıfır değerindedir.
Gerilim ve akım bağıntıları:
İki diyotlu tam dalga doğrultmaktaki, gerilim ve akım bağıntıları, yarım dalga doğrultmadakinin benzeridir. Tek fark DC geriliminin değerindedir.
Burada da DC voltmetre aşağıda verilen ortalama değeri ölçer:
DC gerilim: VLor = 0,9VTef = 0,637VTm, ve DC akım: ILor = VLor/RL ‘dir.
İki diyotlu tam dalga doğrultucunun önemli bir dezavantajı vardır;
Her alternansta transformatör sekonderinin bir yarısından yararlanılmaktadır. Bu durum da transformatörün boyutları büyüdüğünden maliyeti artmakta, çok yer kaplamakta ve çok ısınmaktadır.