Intel Edison

Küçük boyutlu bilgisayar ailesine yeni bir üye daha katıldı. Üstelik piyasada mevcut olan rakiplerinin standartlarının üstüne çıkmaktan çok yeni standartlar oluşturma amacıyla geldi Intel Edison. Intel, maker dünyasına ilk olarak Galileo ile adım atmıştı. Arduino işbirliğiyle üretilen Galileo boyutu, özellikleri ve fiyatı nedeniyle çok popüler olamadı. İlk olarak 2014 Ocak ayında SD kart boyutlarında olacağı duyurulan Intel Edison ise, Eylül 2014’te piyasaya biraz daha büyümüş olarak çıktı. Ancak bu tasarım değişikliği yanında ilk duyurulandan daha güçlü donanımı da beraberinde getirdi. 35.5 mm genişlik, 25 mm uzunluk ve 3.9 mm yüksekliğe sahip İntel Edison, içerisinde 22 nm Silvermont mimarili 500 MHz dual core CPU ve yanında 100 MHz Intel Quark 32-bit mikrodenetleyici barındırıyor. Aynı SoC içerisinde 1 GB da RAM mevcut. Bu boyutta bir bilgisayar için bu oldukça iddialı bir SoC demek. Ancak Intel Edison bununla da yetinmiyor ve dahili 4 GB eMMC depolama alanı, dahili Broadcom dual band WiFi ve Bluetooth 4.0 modülü sunuyor. Bu da şu demek; Intel Edison, Internet of Things (IoT) dünyasında kuralları yeniden belirliyor ve yeni bir dönemin öncülüğünü yapıyor.

Intel Edison, en çok son dönemin popüler tek kart bilgisayarı Raspberry Pi ile karşılaştırılıyor. Ancak en baştan şunu belirtmekte fayda var, Raspberry Pi Intel Edison’a rakip değil. Her iki kartın da kendine özgü kullanım alanları ve avantajlı oldukları noktalar mevcut. Raspberry Pi’ın arkasındaki fikir, düşük maliyetli ve yeterli güçte eğitim araçları oluşturabilmekti. Bu amacında da fazlasıyla başarılı oldu. Ancak Edison, tamamen gömülü bir IoT modülü olmayı hedefledi. Edison bir video çıkışı sunmuyor, çünkü kombiniz siz eve gelmeden çalışmak için videoya ihtiyaç duymaz. Edison’un üzerinde tek USB port var çünkü üzerinize giydiğiniz bir devre, klavye ve mouse’a ihtiyaç duymaz. Edison’un CPU saat hızı Raspberry’den düşük çünkü Edison mümkün olduğunca az güç tüketmeli ki günlerce tek bir lityum polimer hücresi ile çalışabilsin. Demek istediğimiz o ki, Edison’u piyasadaki Raspberry Pi, BeagleBone Black veya pcDuino gibi bilgisayarlarla karşılaştırmadan önce yapmak istediğimiz şeyin ne olduğuna karar vermemiz lazım. Ondan sonra yola Edison veya bir başka bilgisayarla devam etme kararı vermek çok daha kolay olacaktır.

 

Fiyat konusunda Edison özellikle Raspberry Pi’a göre daha maliyetli görünse de Edison’da dahili olarak gelen WiFi ve Bluetooth modüllerini Raspberry Pi’ın fiyatına eklediğinizde aslında arada pek bir fark olmadığını görüyorsunuz.

Edison, modül olarak çok kullanıcı dostu olmayabilir. Malum, üzerinde bulunan Hirose DF40 konnektör çok da kolay bağlantı yapılacak bir yapıda değil. Bu nedenle başlangıç için Intel Edison’u ya Mini Breakout kartı ile birlikte, ya Arduino kartı ile birlikte ya da Sparkfun blokları ile birlikte almanızda fayda var.

Edison’un çalışma voltajı, tek hücreli bir Lityum batarya için ideal şekilde ayarlanmış. 3.3V-4.5V arası beslenebilen giriş voltajı, Edison’u tek batarya ile oldukça modüler hale getiriyor. Hatta mini breakout kartı ile bağlı bulunan bataryayı şarj etme imkanınız bile var. Bu da güzel bir artı.

Edison, üzerinde Yocto Linux v1.6 mevcut olarak geliyor. Yazılım C, C++, Python, Node.js ve HTML5 desteği ile geliyor. Bunun yanında eğer Arduino kartı ile birlikte kullanıyorsanız, kartı doğrudan özelleştirilmiş Arduino IDE ile Arduino gibi programlayabiliyorsunuz. Bir çok Arduino Shield da Edison ile uyumlu çalışabiliyor.

Intel Edison
İşlemci22 nm Dual Core 500 MHz Atom CPU, 32-bit 100 MHz Quark MCU
Bellek1 GB LPDDR3 RAM
Depolama4 GB eMMC
WiFiBroadcom* 43340 802.11 a/b/g/n; Dual-band (2.4 ve 5 GHz) Dahili veya harici anten
BluetoothBluetooth 4.0
USB1 adet USB OTG
Girdi/Çıktı1 adet SD kart, 2 adet UART, 2 adet I2C, 1 adet SPI, 1 adet I2S, Toplam 40 GPIO
Güç3.3V-4.5V arası besleme voltajı, 13W-35W arası güç tüketimi
ArduinoUyumlu
Boyutlar35.5 mm x 25 mm x 3.9 mm
İşletim SistemiYocto Linux v1.6, RTOS

Sonuç olarak Intel Edison’un gömülü elektronik ve nesnelerin interneti dünyasına ciddi bir soluk getirdiği kesin. Artık daha küçük cihazlar, daha uzun çalışma süreleri, daha güçlü modüller ve daha akıllı ev eşyaları görmek an meselesi. Edison ile yapabileceklerinizin sınırı yok.

Benzer Yazılar

YAZAR : Admin

- Elektronik Mühendisi - E.Ü. Tıp Fakültesi Kalibrasyon Sorumlusu Test kontrol ve kalibrasyon sorumlu müdürü (Sağ.Bak. ÜTS) - X-Işınlı Görüntüleme Sistemleri Test Kontrol ve Kalibrasyon Uzmanı (Sağ.Bak.) - Usta Öğretici (MEB) - Hatalı veya kaldırılmasını istediğiniz sayfaları diyot.net@gmail.com bildirin

BU YAZIYI DA İNCELEDİNİZ Mİ ?

PINE A64

PINE A64 Geliştirme Kartı Nedir ? Dünyanın İlk 64-Bit , Dört Çekirdekli 2G Ram’li , …

Bir yanıt yazın