Jel Akü

Kurşun asit akü, enerji depolama birimi gerektiren birçok sistemde yaygın olarak kullanılmaktadır. Farklı uygulamalarda yüksek performansa sahip akü ihtiyaçlarının giderek artmasıyla birlikte jel aküler, standart sulu akülerin istenen performansı sağlayamadığı alanlarda geniş bir kullanım alanı buluyor. Jel aküler dönüşüm (O2 recombination) prensibiyle çalışır ve içinde gaz fazına geçen elementler daha sonra yoğunlaşarak kimyasal reaksiyona dahil olurlar. Bundan dolayı, jel akülerde güvenlik nedeniyle sadece yüksek basınçta açan özel valf sistemi bulunur ve bu sistem gazların aküden uzaklaşmasını engelleyerek su kaybını minimize eder. Jel aküler bakımsız tip akülerdir, dolayısıyla jel akülere hiçbir şekilde saf su v.b. ilave edilmez. Akü valflarını zorlayarak açmak, akü içinde bulunan gazların uzaklaşmasına bu da akü ömrünün azalmasına neden olur. Gaz çıkışları ancak yüksek basınca ulaştığında meydana gelip, normal şartlarda akü içindeki gazların tekrar reaksiyona girmesinden dolayı akülerde gaz çıkışları minimal düzeydedir. Dolayısıyla jel akülerin kullanıldıkları alanlarda ortaya çıkan gazları uzaklaştırmak için, sulu akülerin kullanıldıkları alanlara göre çok daha küçük havalandırma pencereleri yeterli olmaktadır. Jel akülerin avantajlarından biri de bünyesinde sıvı elektrolit bulundurmayışıdır. Bu nedenle herhangi bir şekilde elektrolitin akıp akünün bulunduğu ortama zarar verme ihtimali yoktur. Jel akülerde sülfürik asit belli bir oranda silika ile karıştırılarak jel kıvamı elde edilir, akü içindeki iyon transferi de bu jel elektrolit ortamında gerçekleşir. Kullanıcıların jel aküyü tercih etmelerindeki önemli etmenlerde biri jel akülerin kullanılabilir kapasitesidir. Sulu akülerde kullanılabilir kapasite maksimum %50 mertebesindeyken, jel akülerde bu değer %80. Yani 100 Ah’lik bir sulu aküden 50 Ah kullanılabilirken, 100 Ah’lik jel akünün rahatlıkla 80 Ah’lik dilimi kullanılabilmektedir.

Yukarıda sayılan özelliklere ilave olarak jel akülerin sahada geniş bir kullanım alanı bulmasının en önemli etkeni jel akülerin çevrim ömrüdür. Jel aküler sulu akülerle kıyaslandığında, aynı kullanım koşullarında jel akülerin 4-5 kat arası daha yüksek ömür beklentisi vardır. Aşağıdaki grafikte %80 oranında deşarj edilen bir sulu aküyle, jel akünün kıyaslaması verilmiştir. Sulu akünün çevrim ömrü 100 iken jel akünün çevrim ömrü 450 dir, yani akünün %80’ini deşarj etmek koşuluyla jel akü 450 kere deşarj ve şarj edilebilir.

Jel Akü Kullanım Alanları

  • Tekneler
  • Karavanlar
  • Golf Araçları
  • Yer Temizleme Makineleri
  • Yenilenebilir Enerji Sistemleri
  • Telekomünikasyon Sistemleri
  • Tekerlekli Sandalyeler
  • Mobil Dükkanlar
  • Manuel Transpaletler

Dryfit Jel Akü

Sonnenschein Dryfit A500 ve A400 tipi aküler jel tip elektrolitli olup, tam kapalı, bakım gerektirmeyen, kurşun asitli akülerdir. Gaz çıkışı ihmal edilebilir seviyede olduğundan ayrı bir akü odası gerektirmezler.
Sonnenschein Dryfit Aküler in tampon şarjda 20 °C de beklenen ömürleri 10 yıldır. Saha deneyimleri sonucu ömrün 12 yılı aştığı tesbit edilmiştir.
Kendi kendine deşarjı çok yavaş olduğundan, hiç şarj edilmeden stoklama süresi 2 yıla kadar uzar.
Özellikle uçaklar başta olmak üzere, her tür araç ile nakliyesi mümkündür.

Select Jel Akü

SELECT marka Aküler; Kuru Akü ve Jel Akü olarak üretilir. Kuru Aküler; tam kapalı, bakımsız, stasyoner tip olup, 5 Yıl ve 10 Yıl ömür beklentili 2 Yıl ve 3 Yıl garantili olarak satışa sunulmaktadır. İçlerinde herhangi bir sıvı elektrolit bulunmadığından dik yada yatay her pozisyonda çalıştırılabilirler. Genel kullanım amaçları sabit tesislerde ( UPS, telefon santralleri, alarm panelleri, enerji santralleri vs. ) enerji sağlamaktır. Jel tip aküler, marine tip olarak da adlandırılmaktadır ve genellikle denizcilik sektöründe zengin ürün yelpazesiyle alternatif çözümler sunmaktadır…

Acil Aydınlatma
Asansör Sanayi
Deniz Araçları ve Denizcilik Ekipmanları
Güvenlik ve Yangın Alarm Sistemleri
Güç Aktarma Panoları
Endüstriyel Otomasyon Sistemleri
Kesintisiz Güç Kaynakları
Otomasyon Sistemleri
Solar Sistemler
Tıbbi Cihazlar
Telekomünikasyon

Exide Jel Akü

12V 16 Ah ile 12V 240 Ah arasında kapasite seçenekleri
Marine uygulamalarda hem başlatma aküsü ( marş aküsü – starter akü ) hem de servis aküsü ( stasyonel akü ) olarak mükemmel performans verir.
Solar Uygulamalar için uygun yapı.
Klasik akülerin aksine %100 deşarj imkanı
Güvenilir devamlı çıkış akımı ile araçların elektrik ihtiyaçlarını karşılar, karşılamayı garanti eder.
Güçlü yapısı ve jel teknolojisi ile çok yüksek titreşimi olan yerlerde güvenle kullanılabilir.
İstikrarlı soğuk başlangıç performansı
Titreşime karşı dayanıklı olduğundan arazi araçlarında, inşaat makinelerinde, gemilerde ve teknelerde kullanılabilir.
Kendi kendine deşarj seviyesi çok düşüktür; ( 6 ay kullanılmaması durumunda nominal kapasitesinin % 80’ine iner. 2 yıl kullanılmadığı durumlarda bile hala % 75 oranında dolu olur.)
Baş aşağı bile kullanabilirsiniz… istediğiniz açıda kullanım olanağı ile idealdir.
Exide Gel Akü; GL German Lloyd sertifikası almıştır. Lloyd sertifikası denizcilikte önemli bir güvenin ve prestijin sembolüdür.

Rate this post

Benzer Yazılar

YAZAR : Ali Celal

- Elektronik Mühendisi - E.Ü. Tıp Fakültesi Kalibrasyon Sorumlusu Test kontrol ve kalibrasyon sorumlu müdürü (Sağ.Bak. ÜTS) - X-Işınlı Görüntüleme Sistemleri Test Kontrol ve Kalibrasyon Uzmanı (Sağ.Bak.) - Usta Öğretici (MEB) - Hatalı veya kaldırılmasını istediğiniz sayfaları diyot.net@gmail.com bildirin

BU YAZIYI DA İNCELEDİNİZ Mİ ?

Elektrik Akımının Etkileri

Günlük yaşamımızda hemen her gün elektrik akımının etkileri ile birçok alanda yüz yüze gelmekteyiz. Evlerimizdeki lambalar, …

Bir yanıt yazın