Kapasitif Mikrofonlar
Güncelleme 16/08/2024
Condenser mikrofon: Sabit ve hareketli iletken levha arasında hava boşluğu bırakılarak elde edilir. Hareketli levha aynı zamanda diyafram görevi de yapar. Ses dalgalarının çarpması ile hareket eder. Bu da kondansatörün kapasitesinin değişmesine neden olur.
Kondansatör uçlarına voltaj uygulanırsa, bu voltajın akımında kapasite değişmeleri doğrultusunda dalgalanmalar olur. Bunun için bu bilgi değerlendirilerek titreşimler ses sinyaline çevrilir. Radyo yayıncılığında (Broad-casting) en çok kullanılan mikrofondur.
Condanser mikrofon nedirCondanser mikrofon
Condenser mikrofonlar şarjlı bir kondansatörün yükü değiştirildiğinde elektrik akımının elde edilmesi esasına dayalı çalışır. UCC bataryası (1,5-45V) sürekli olarak beslediği için kondansatörlü mikrofon sürekli şarjlıdır. Ses dalgalar diyaframa çarptığında mekanik titreşimler oluşur. Titreşimin plakalar arasındaki hava aralığını daralıp genişletmesiyle kapasite değişimi sağlar.
Kapasitenin değişmesi ile devreden küçük bir akım geçer. Devreden geçen akım direnç üzerinde bir gerilim düşümü oluşturur. Bu gerilim küçük olduğundan bir yükselteç devresiyle yükseltilerek kullanılır.
Condenser mikrofonlar DC akım ile beslenerek kullanılırlar. Ayrıca küçük boyutlarda üretilebildikleri için robotik çalışmalar için uygundur.
Condenser Mikrofon Avantajları
- 50 – 15000 Hz arasında bir frekans karakteristiği vardır.
- Distorsiyon parazit oranları azdır.
- Empedansı büyüktür. (10 – 50 MegaOhm MΩ)
Condenser Mikrofon Dezavantajları
- Diğer mikrofonlardan farklı olarak, bir besleme kaynağına gereksinimi vardır.
- Yükselteç ile mikrofon arası kablonun kapasitif etkisi mikrofon kapasitesini etkileyerek parazite sebep olur.
- Bu etkiyi azaltmak amacı ile mikrofon içerisine bir yükselteç yerleştirilir.
Kapasitif mikrofonların devreye bağlantısı DC beslemeli olarak yapılır. Mikrofonun plâkalarına uygulanan DC, modele göre 1,5 – 48 V arasında değişmektedir. Günümüzde kullanılan kapasitif mikrofonların DC beslemesinde bir ya da iki tane kalem pil bulunur.
Condenser Mikrofon Yapısı
Şekil : Kapasitif mikrofon
- Kapasitif baş
- Yükselteç bağlantısı
Condenser mikrofon iki kondansatör plakasından oluşur. Bu iki plaka arasında bir izole madde veya hava aralığı mevcuttur. Birinci plaka, alüminyum gibi esnek bir maddeden yapılır. Yapısından dolayı harici bir çalışma voltajı olmadan sesi elektrik sinyaline çeviremezler. Bu voltaja Phantom Power (Gizli Güç) denir.
Endüstri standardı +48 Volttur. Ancak farklı voltajlar ile çalışan modeller de vardır. Örneğin; dış mekan çekimlerinde kullanılan bir veya iki kalem pille çalışan modeller gibi. Bu voltaj profesyonel kayıt sistemlerinde mikrofonun bağlandığı preamplisinden sağlanır.
Condenser Mikrofon Nasıl Çalışır?
Condenser mikrofonun çalışma prensibi, kondansatör özelliğinden faydalanarak sağlanır. Bilindiği üzere bir kondansatörün iki plakası arasındaki gerilim:
“V = Q / C “ dir.
Q: Kondansatör yükü, C: Kapasite
Ses basıncı ile plakalar titreştikçe “C” kapasitesi değişir. Bundan dolayı, değişik “V” gerilimi üretilir.
Condenser mikrofonlar, dinamik mikrofonların aksine frekans karakteristiği olarak mesafeye bağlı değişimler göstermezler. Yani, ses kaynağı kondansatör mikrofonun membranından uzaklaştığında mikrofonda frekans aralığının herhangi bir bölümüne karşı bir sağırlık oluşmaz.
Sadece ses sinyalinin genel seviyesi düşer. Dolayısıyla bu özellikleri Condenser mikrofonları, stüdyolarda vazgeçilmez kılar.
Condenser Mikrofon Özellikleri
Condenser mikrofon naziktir. Sarsıntıya ve neme gelemezler. Ayrıca kapasitif mikrofon imalatındaki ayrıntı nedeniyle fiyatları pahalıdır. (ses kalitesi/fiyat oranlamasında). Yanı sıra ses alış karakteristikleri aşırı duyarlıdır. Bundan dolayı canlı sahne performanslarında belli bazı durumlar dışında arada bir kullanılırlar.