KUADRAKIN YAPISI VE ÖZELLİKLERİ

1) Kuadrakın yapısı ve özellikleri:

Kuadrak diyak ile triyakın birleşiminden meydana gelmiştir. Kuadrak, diyak ve triyakın tüm özelliklerine sahiptir. Tek bir eleman olarak imal edilirler. Aşağıda kuadrakın sembolü gösterilmektedir.
Kuadrak

2) Kuadrakın çalışması :

Kuadrakın içinde bulunan diyak triyakı tetikleme görevi yapar. Triyakın A1 – A2 ayaklarına seri bağlı yük böylece kontrol edilir.Çalışma olarak diyak ve triyakın çalışma özelliklerini bir arada gösterir.

3) Kuadrakın kullanım alanları:

Kuadrak diyak ve triyakın birlikte kullanıldığı her yerde kullanılabilir. Aşağıda kuadrakın kullanıldığı ışık kontrollü bir devre gösterilmiştir.
Kuadrak-1
Devrenin çalışması: Aydınlık bir ortamda LDR’ nin direnci çok düşüktür. LDR kondansatöre paralel bağlı olduğu için , ışıklı ortamda geyte uygulanan tetikleme gerilimi düşüktür. Bu yüzden kuadrak yalıtımda olur ve yük çalışmaz. Ortam kararınca LDR direnci artar ve geyte gelen tetikleme voltajı yükselir. Yeterli tetikleme voltajını alan kuadrak iletime geçip RL yükünü çalıştırır.

Rate this post

Benzer Yazılar

YAZAR : Ali Celal

- Elektronik Mühendisi - E.Ü. Tıp Fakültesi Kalibrasyon Sorumlusu Test kontrol ve kalibrasyon sorumlu müdürü (Sağ.Bak. ÜTS) - X-Işınlı Görüntüleme Sistemleri Test Kontrol ve Kalibrasyon Uzmanı (Sağ.Bak.) - Usta Öğretici (MEB) - Hatalı veya kaldırılmasını istediğiniz sayfaları diyot.net@gmail.com bildirin

BU YAZIYI DA İNCELEDİNİZ Mİ ?

Tristörü Durdurma Yöntemleri

1.)  Seri anahtarla durdurma 2.)  Paralel anahtarla durdurma 3.)  Kapasitif durdurma 4.)  Rezonans durdurma 5.) …

Bir yanıt yazın