LAN Nedir ( Local Area Network ):
Türkçede Yerel Ağ olarak anılır. Diğer ağ türlerine göre çok yüksek hızlarda çalışır. Bina veya daire içi gibi kendi kablolarınızı çekebileceğiniz yerler dahilinde kurulurlar. Bilgisayarların dışında Ağ Yazıcızları, Harici Depolama Cihazları, Kart okuyucular, Parmak izi okuyucular, IP Kameralar gibi ethernet kartına sahip tüm donanımlar LAN’a katılabilir. “Ethernet” teknolojisinin kullanıldığı tüm networkler Yerel ağ ( LAN ) olarak tanımlanabilir. LAN tipi ağlar, genellikle switch, ethernet kartı ve UTP kablolardan oluşur. Kullanım yerlerine göre kablolama türü değişebilir. Kablo seçiminden ileriki konularda bahsedeceğiz.
WLAN Nedir ( Wireless Local Area Network ):
Türkçede Kablosuz Yerel Ağ olarak anılır. Bu ağ türünün ismi genellikle WAN ile karıştırılmaktadır. Yerel ağda olduğu gibi ethernet standartlarına uygun olarak çalışmaktadır. Kablo yerine Wireless Access Point’ler aracılığı ile iletişim sağlanmaktadır. Kablolu kullanıcılar ile kablosuz kullanıcılar arasında iletişim sağlamak için Wireless Access Pointlerde bir de kablo girişi vardır. Bu donanımlar kablosuz yayını, kablolu ağa dahil etmek için kullanılırlar.
MAN (Metropolitan Area Network) :
Şehirlerarası kurulan bilgisayar ağlarına verilen isimdir. Ancak bu terim günümüzde kullanılmamaktadır. Yerine WAN terimi tercih edilmektedir.
WAN ( Wide Area Network ):
Türkçede Geniş Alan Ağları olarak anılır. Diğer ağ türlerine göre daha düşük hızlarda çalışır. Farklı noktalardaki LAN’ların birleşiminden oluşurlar. Bağlantılar uluslar arası boyutta dahi olabilir. WAN bağlantılarında “MetroEthernet” teknolojisi dışında “Ethernet” teknolojisi kullanılamaz. MetroEthernet teknoloji çok yeni olmakla birlikte, günümüzde WAN bağlantıları çoğunlukla ADSL, VDSL2 FrameRelay, ATM, G.SHDSL, Uydu gibi uzun mesafelerde çalışabilen bağlantı teknolojileri kullanılmaktadır. Yerel ağdan farklı olarak Geniş alan ağlarında Router (Yönlendirici) cihazları kullanılır.
WAN’a örnek olarak İnternet’i verebiliriz, her evdeki bilgisayarlar birer LAN oluşturur, bu LAN’ların birleşimi sayesinde de İnternet oluşmaktadır. Yani LAN’ların birleşiminden bir WAN oluşmaktadır.