LCD TV
Güncelleme 12/01/2024
Yeni nesil ince panel geniş ekran televizyonların ilk versiyonu LCD dir.
LCD Televizyon Teknolojisi:
LCD’nin açılımı Liquid Crystal Displaydir. TFT-LCD monitörlerde ana teknoloji sıvı kristallerdir. Bu kristaller ışığın geçişini engeller ya da ışığı serbest bırakır. TFT ise Thin Film Transistördür. Bu teknoloji LCD panellerden görüntü üretilmesinde kullanılır. Bugün TFT tekniğinin kullanıldığı LCD monitörler standart durumdadır.
LCD Tv Çalışma Prensibi:
LCD paneller, iki kat polarize cam arasında yer alan yüz binlerce likit kristal hücreden oluşur. Panelin arkasında bulunan güçlü lambalardan gelen ışık, yayılmayı sağlayan tabakadan geçerek ekrana homojen bir şekilde dağılır. Işık daha sonra TFT (Thin Film Transistor) adı verilen ince film transistör tabakasından ve arkasından da her likit kristal hücresine iletilen elektrik miktarını ayarlayan renk filtrelerinden geçer. Voltaj farkına göre likit kristaller harekete geçer. Bu hareket şekline göre arkadan verilen ışığın şiddeti ve kutuplaşma yönü değişir. Bu işlemlerin sonucunda da farklı oranda ve parlaklıkta kırmızı, mavi ve yeşil renkleri oluşturan ve nihai görüntüyü sağlayan yüz binlerce piksel elde edilmiş olur.
LCD Aydınlatma Teknolojisi:
LCD televizyonlarda arka aydınlatma bir florasan lamba ile yapılır. Bu lamba televizyonun açılması ile yanmaya başlar ve ekrana arkadan gönderdiği ışık sürekli açık kalır. Ekrandaki görüntüyü oluşturan her bir piksele ışık buradan gönderilir.Lamba sürekli açık kaldığı için de enerji harcaması çok fazladır. Evlerde kullanılan florasan lambadan daha ince bir florasan lambadır bu. LCD teknolojisi tüplü televizyonlara göre son derece yeni bir teknoloji olmasına rağmen bu arka aydınlatma teknolojisi bu tv türlerinin en önemli dezavantajı (olumsuz yönü) oldu. Kullanılan florasan arka aydınlatma sisteminin olumsuz yönlerini şu şekilde sıralayabiliriz.
- Yüksek enerji tüketimi.
- Tam siyah renk elde edememe sorunu
- Panelin LED tv ye göre daha kalın olmasına neden olur.
LCD Televizyonun Avantajları:
- İncelik: Tüplü ( CRT) televizyonlara göre daha ince ve hafiftir. ortala bir LCD tv 7-10 cm kalınlığındadır. Buna göre ağırlığı da azalmıştır. Ancak LED ve OLED tv lere göre daha kalındır ve ağırdır.
- Daha Parlak Daha Canlı: Parlak ve yüksek çözünürlükte görüntü sunar. LCD televizyonlarda ekranın nokta aralıklarını göremezsiniz. Uzaktan olduğu kadar yakından da görüntüler aynı şekilde mükemmeldir.Tabii ki bu üstün özellikler CRT televizyona kıyasla yapıldığında ortaya çıkar LED tvlerden teknolojileri geri olduğu için renk canlılığında ve parlaklıkta da LED tvlerin gerisinde kalır.
- Yeni Teknolojileri Destekler: LCD televizyonların bir özelliği de dijital bağlantı yapmayı sağlayan DVI çıkışını desteklemeleridir. Bu sayede, LCD ekranları, hem televizyon hem de monitör olarak kullanabilirsiniz.Bunun dışında hafıza kartı girişi, dahili uydu gibi pek çok teknolojik avantajları bulunur.
- Tarama Çizgisi Yok: Normal tüplü televizyonlar görüntüyü oluşturmak için tüpü elektron ışını ile yukarıdan aşağıya tarar ve bu nedenle ekranda çizgiler oluşur. LCD lerde bu çizgile yerine pixeller kullanıldığı için bu tarama çizgileri yer almaz. Görüntü ekranın tamamına aynı tonda ve düzgün olarak yayılır.
LCD Televizyonun Olumsuz Yönleri:
- Yüksek Enerji Tüketimi: Bu televizyonlarda aydınlatma sürekli yanan florasan lamba ile yapıldığı için nerji tütketimleri LED tvlere göre iki kat hatta biraz daha fazla yüksektir. LED tv’nin 80 watt harcadığı 42″ ( 106 ekran) bir televizyon LCD olursa bu enerji tüketimi 200 watt civarında olur.
- Farklı Açılardan İzlemede Görüntü Bozulması :LCD televizyonlarda tv ye ancak tam karşıdan ( dik açı ile) bakılırsa tam net görüntü elde edilir. Günümüzde diz üstü bilgisayarlarda mevcut olan bu problem, televizyona farklı açıdan bakıldığında görüntünün bozulmasına karanlık olmasına neden olmaktadır.
- Siyah Renk Sorunu: Bu televizyonlarda arka aydınlatma için sürekli yanan florasan lamba teknolojisinin bir olumsuz yanı da siyah renk konusudur . Sisteme siyah renk için herhangi bir ışık bilgisi gitmese bile bu floresan lamba sürekli açık kaldığı için tam siyah renge ulaşılamaz. Bu da siyah ve beyaz bölgeler arasındaki kontrast farkının belirli bir seviyeyi aşamamasına neden olur.
- LED tv ve Plazma Tv’ye Göre Daha Cansız Renkler : Teknoloji gittikçe gelişiyor. LED tv aslında LCD tvlerin gelişmiş halidir. Bu geniş ekran ince panel tvlerde de görüntüleme teknoljisi ve renk canlılığı giderek gelişiyor. Bu anlamda LCD ler LED tvlerin gerisinde kaldı.
- Diğer Sorunlar: Bunları da kısa kısa maddeler halinde sıralıyorum.
Burn in: Yanma yada iz sorunu diyebiliriz. Yukarıdaki kavramlar bölümünde açıklanmıştı. Bu problem günümüzde artık bitti diyebiliriz.
Kalınlık : LED tv ye göre daha kalın ve daha ağırdır.