LED Çeşitleri

LED Çeşitleri

LED aydınlatma aygıtlarını sınıflandırırken, karşımıza çıkan genel kavramları şu şekilde özetleyebiliriz:

Single LED: Ham parlaklığı ve etkinlik faktörünü belirleyen LED çipi, ışığın rengini ve renk dengesini belirleyen fosfor tabaka, hem LED çipini hem de fosfor takabayı koruyan, ayrıca ışık ve ısı salınımına yardımcı olan paket kısmından oluşan yarıiletken diyotturlar. Baskılı bir devre kartı (PCB) üzerine, çizilen elektronik devrenin şeklinde göre tekil veya çoklu adetlerde yerleştirilirler. Ortaya çıkan LED modülü, ışık kaynağı olarak kullanılır.

COB LED: Aydınlatma için özel olarak tasarlanmış, montajı ve değiştirilmesi daha kolay olan modül LED’lerdir. COB LED’lerde belirli bir ölçüdeki çap içerisinde çok sayıda çip bulunmaktadır. Bu çiplerin üzeri fosfor tabaka ile kaplıdır. Çok sayıda ışık kaynağını içerisinde ihtiva etmesine rağmen bu modüller lamba gibi kullanılmaktadır.

Lineer LED: Tekil (LED) LED’lerin şerit şeklinde esnek de olabilen baskılı bir devre kartı üzerine dizilmesiyle oluşturulur. Doğrusal aydınlatma uygulamalarında, istenen boyutlarda kullanılır. Ayrıca devre kartı esnek olduğu için istenen şekillerde de (örneğin yuvarlak) profil uygulaması yapılabilir. Single LED’in bir türevidir.

DC LED: Doğru akım ile çalışan LED sistemleridir. Bu sistemlerde, LED’in çalışacağı akımı sabitleyen bir sürücü kullanılır.

AC LED: Alternatif akım ile çalışan bir sürücü vasıtasıyla elektrik şebekesine bağlanarak çalışan LED sistemleridir.

RGB LED: Özel yapısı ve sürücüsü sayesinde renk değiştirebilen LED’lerdir. RGB özellikli bir LED’den 16.7 milyon tane farklı renk elde edilebilir.

Rate this post