LED (Light Emiting Diode)
Güncelleme 14/11/2024
LED (Light Emiting Diode) Işık yayan diyot cümlesinin kısaltılması ile oluşturulmuş bir kısaltmadır. Adından da anlaşılacağı gibi, enerji verildiği zaman ışık yayarlar.
İleri öngerilimli bir p-n jonksiyonunda (nokta birleşiminde), yapı içerisinde ve temelde jonksiyon yakınlarında elektronlar ve delikler yeniden birleşir. Bu yeniden birleşme, bağlanamayan serbest elektronun taşıdığı enerjinin başka bir enerji durumuna transferini gerektirir. Tüm yarıiletken p-n jonksiyonlarında bu enerjinin bir bölümü ısı olarak, bir bölümü de foton şeklinde dışarı verilmektedir. Silisyum ve germanyumda enerjinin büyük bir bölümü ısı, geri kalanı da ışık şeklinde yayılır. Galyum arsenid fosfit (GaAsP) veya Galyum Fosfit (GaP) gibi diğer malzemelerde, yayılan ışık enerjisindeki fotonların sayısı, iyi görülebilir bir ışık kaynağı oluşturmak için yeterli olmaktadır. Bu ışık genelde kırmızı, sarı veya yeşil renkte olmasına rağmen kızılötesi ışık yayan cinsleride vardır. Kırmızı ışık yayan ledler 1.5, sarı 1.8 ve yeşil 2.2 volt enerji harcarlar.
LED’ler elektronikte; göstergeler, kumanda devreleri, oyuncaklar, reklam panoları vb. gibi bir çok yerde kullanılmaktadır.