LED Sistem Verimliliği

Güncelleme 14/11/2024

LED Sistem Verimliliği

Bir aydınlatma aygıtının bütün bir sistem halinde verimli olabilmesi için; aygıtın optik verimi, ışık kaynağı verimi, gövde ve soğutucu verimi ile sürücü veriminin yüksek olması ve bütün bu bileşenlerin kusursuz olarak bir araya getirilmiş olması gerekmektedir. Bir aydınlatma aygıtının verimliliği; aygıtın toplamda harcadığı elektrik gücü karşılığında verdiği ışık miktarı anlamına gelen lm/W birimi, yani etkinlik faktörü ile ölçülür.

LAMP 83, tasarım çalışmalarında ve ürettiği tüm LED’li ve geleneksel lambalı aydınlatma aygıtlarında; yüksek etkinlik faktörüne sahip, mümkün olan en iyi komponentleri seçmekte ve kullanmaktadır.

Tüketicilerin, özellikle LED’li aydınlatma aygıtı satın alırken, sadece LED’in harcadığı elektrik gücüne değil; aşağıdaki faktörlere göre aygıtın tamamının verimini sorgulaması ve alınan ışık miktarı karşılığında harcanan gücü (lm/W) değerlendirmeleri, daha doğru bir tercih yapmalarını sağlayacaktır.

Optik verim

Kaynağından çıkan ışığın bir yüzeye yönlendirmesi için reflektör yada ikincil optik denilen lenslere ihtiyaç duyulur. Geleneksel ışık kaynakları ve reflektörler ile yapılan aydınlatmalarda ışık kaynağından çıkan toplam ışık akısının en fazla %80’i aydınlatılmak istenen objeye yönlendirilebilir.

LED’ler, geniş bir açıyla tek bir yöne ışık verirler. Uygun ve kaliteli optik çözümler kullanıldığında, LED’in yaydığı ışığın %90 oranında kullanımını sağlamak mümkündür.

LAMP 83, ürünlerinde özel ve her ihtiyaca uygun olarak tasarlanmış farklı açılarda reflektör ve lensler kullanmaktadır.

Işık kaynağı verimi

Geleneksel ışık kaynaklarında enerjinin önemli bir kısmı ısıya dönüşürken LED’lerde bu oran çok daha düşüktür. Bu özelliklerinden dolayı LED’li aygıtlar, düşük enerji tüketmelerine rağmen geleneksel aydınlatma armatürlerinden daha fazla ışığı verebilmektedir.

LED seçiminde ışık akısı ve renksel geri verimi yüksek, termal direnci düşük olan LED’lerin seçilmesi; verimliliği arttırır. Diğer lamba tiplerinde de, verimi yüksek olan ürünler tercih edilmelidir.

Termal verim

Özellikle LED’lerin ideal çalışma sıcaklığından daha sıcak bir ortamda çalıştırılması, hem yayılan ışık miktarını hem de LED’in ömrünü azaltır. Bu nedenle LED’li aydınlatma aygıtlarında sistem verimliliği için gerekli olan bir argüman da soğutucuların tasarımıdır. Soğutucular en baştan, ihtiyaca en uygun şekilde tasarlanmalıdır.

LED’li aygıtlarda, LED’lerin çipinde oluşan ısının bertaraf edilmesi gerekir. Bunun için de termal verim yüksek olmalıdır. Termal verimi etkileyen dört ana faktör LED’in yapısı, PCB (baskılı devre kartı), termal macun (metaller arasındaki ısı alış verişini daha etkin hale getirerek daha iyi bir soğutma sağlayan macun) ve soğutucu olarak sayılabilir.

Bu dört faktörün de termal iletkenliklerin yüksek olması, aygıtın toplam sistem termal verimini ortaya çıkarır.

Sürücü verimi

LED’lerin çalışmaları sırasında çiplerinde ısı oluşur ve bu ısının oluşması ile LED’in iç direncinde bir değişiklik meydana gelir. Bu nedenle LED daha fazla akım çekmeye çalışır. Daha fazla akım çekme eylemine geçen LED’ler bunun etkisi ile daha fazla ısınmaya başlar. Bu döngünün sürekli devam etmesi ile LED’ler için önerilen maksimum çalışma sıcaklığı ve güç tüketimine ulaşılır ve bu nedenle LED’ler bozulmaya başlayabilir.

Bunu önlemek adına LED’ler için özel tasarlanan LED sürücülere ihtiyaç duyulmaktadır. Bu LED sürücülerin bildiğimiz güç kaynaklarından farkı, sabit gerilim yerine sabit akımlı çıkış vermeleridir.

LED ve metal halide lambaların, uzun ömürlü olması, termal korumalı ve kısa devre korumasına sahip olan kaliteli ve sertifikalı sürücü ve balastlar ile birlikte kullanılması sistemin güvenilirliğini arttıracak ve kullanım maliyetlerini azaltacaktır.

Yazar: Ali Celal

5f59ca35fd9ac7f00cde62f0b0cd0d07?s=90&d=blank&r=g- Elektronik Mühendisi
- E.Ü. Tıp Fakültesi Kalibrasyon Sorumlusu Test kontrol ve kalibrasyon sorumlu müdürü (Sağ.Bak. ÜTS)
- X-Işınlı Görüntüleme Sistemleri Test Kontrol ve Kalibrasyon Uzmanı (Sağ.Bak.)
- Usta Öğretici (MEB)
- Hatalı veya kaldırılmasını istediğiniz sayfaları diyot.net@gmail.com bildirin