Bir lineer motor bilinen bir döner servo motoru alıp açarak elde edilir. Lineer motorlarda rotor “forcer” ve stator da, mıknatıslardan oluşan ray olur. Bu tasarımda yük direk olarak motora bağlıdır. Lineer hareket herhangi bir doğrusal hareketi lineer harekete çeviren mekanizma kullanılmadan sağlanmaktadır. Lineer motor teknolojisi step motor ve fırçalı lineer motorlar olarak uzun zamandır kullanılmaktadır. Fırçasız teknoloji ise giderek yaygınlaşmaktadır.
Lineer motorlar komütasyonun sağlanmasına göre fırçalı fırçasız, şekline göre U kanal, yassı veya tüp şeklinde, çekirdeğin tipine göre demir çekirdekli, hava çekirdekli ve slotsuz olarak sınıflandırılabilir.
1. Fırça Durumuna Göre Lineer Motor Sınıflandırma
a) Fırçalı Lineer Motorlar
b) Fırçasız Lineer Motorlar
Fırçasız Motorlarda Hall Sırası ve Faz Akımları
Komütasyon Dalga Biçimleri
Genel olarak kullanılan teknik hall effect cihazını başlangıçta kullanmak ve daha sonra sinüsoidal olarak komütasyona devam etmektir. Her durumda komütasyon hızı sınırlayıcı bir etken değildir.
3 Fazlı Komütasyonda Sargılara Giden Kablo Bağlantısı
2. Şekline Göre Lineer Motor Sınıflandırma
Bir lineer motor şekline göre yassı, U-kanal, veya tüp şeklinde olabilir. Bunlar arasından seçim yaparken uygulanacak yerin uygunluğuna gerekliliklere ve çalışma ortamına bağlıdır.
a) Tüp Şeklindeki Lineer Motorlar
Bu motorlarda forcer silindirik biçimdedir ve yine mıknatısları tutan silindirik bir çubuk içinde hareket etmektedir. Bu motorlar ilk olarak ticari uygulama alanları bulan lineer motorlardandır. Manyetik düzeneği manyetik actuatorlerinkine benzerdir. Tek fark bunda stroku arttırmak için bobin sargıları tekrarlanmıştır. Bobin sargıları tipik olarak üç fazlı, hall effect cihazları kullanan fırçasız komütasyonludur. Forcer silindiriktir ve manyetik çubuğu ileri geri hareket ettirir. Bu çubuk manyetik alan değişimine hassas uygulamalara elverişli değildir ve parmakların manyetik çubukla bu çubuğun etkileşim içinde olduğu yüzey arasına sıkışmamasına dikkat edilmelidir. Tüp şeklindeki tasarımda en büyük problem alınan mesafenin artmasında kendini gösterir. Motor tamamen silindirik olduğundan ve çubuk boyunca hareket ettiğinden bu tasarımı sadece uçlardan yataklayabiliriz. Buna göre mesafe artışı çubuğun sehim yaparak mıknatısların forcera değmemesi için belli bir limit dahilinde tutulmalıdır.
b) U Kanal Şeklindeki Lineer Motorlar
Bu tip lineer motorlar birbirine bakan iki paralel mıknatıs raydan ve aralarında hareket eden forcerdan oluşur. Forcer mıknatıs ray içinde rulmanlarla yataklanmıştır. Forcer demirsizdir yani forcer ile mıknatıslı ray arasında çekim kuvvetleri ve bozucu kuvvetler mevcut değildir. Demirsiz bobinlerin kütlesi düşüktür ve yüksek ivmelenmelere izin verirler. Tipik olarak bobin sargıları üç fazlı fırçasız komütasyonludur. Motora hava soğutması eklenerek daha fazla performans elde edilebilir. Bu tip lineer motor tasarımı mıknatısların birbirine bakması ve U şeklindeki kasası ile daha az manyetik alan sızıntısına sebep olur. Bu ayrıca cisimlerin güçlü mıknatıslar tarafından yakalanma riskinide azaltır. Mıknatıslı rayın tasarımı sebebiyle katedilen mesafe birbirlerine eklenmek suretiyle arttırılabilir. Sınırlayıcı özellikler kabloların boyu ve mevcut enkoder boyudur.
c) Yassı Lineer Motorlar
I. Slotsuz Demirsiz Yassı Motorlar
Slotsuz demirsiz yassı motor alüminyum kaideye monte edilmiş bobin serilerinden oluşur. Forcerda demir bulunmaması sebebiyle motorda çekim kuvvetleri veya adımlama(cogging) yoktur. Bu özellik yatak ömrünü bazı uygulamalarda uzatır. Forcerlar uygulama tipine göre üste veya kenarlara yerleştirilebilir. Tarama uygulamaları gibi uygulamalarda düzgün hız kontrolü sağlanır.
II. Slotsuz Demirli Yassı Motorlar
III. Slotlu Demirli Yassı Motorlar
3. Çekirdek Tipine Göre Lineer Motor Sınıflandırma
a) Demir Çekirdekli Lineer Motorlar
Bu motor tasarımını fırçasız döner motorlardan alır. Motorda yassı bir ray üzerine yerleştirilmiş sabit mıknatıslar bulunur. Forcer levhalardan ve bu levhaların dişleri veya slotları etrafına yerleştirilmiş bobinlerden oluşur. Sargıların içine sıcaklık ölçen termal sensörler yerleştirilmiştir. Hall effect sensörleri de sargı alanına veya motorun kenarına yerleştirilmiştir. Bu sensörler raydaki mıknatıslar tarafından çalıştırılır ve sargıların komütasyonunda kullanılır.
Forcer esas olarak demirden yapıldığından ve forcer ile ray arasındaki boşluk 0.8 mm kadar olduğundan forcer ile ray arasında çok güçlü bir çekim kuvveti mevcuttur. Bu kuvvet motorun sürekli rejimdeki itme kuvvetinin 10 katı kadar olabilir. Örneğin eğer motorun 100N luk bir sürekli kuvveti varsa, normal düzlemde çekim kuvveti 1000N kadar olabilir. Bu kuvvet lineer yataklar boyutlandırılırken hesaba katılmalıdır. Forcer demirden yapıldığından mıknatıslar üzerinden geçtiğinde her mıknatısın üzerinden geçişte itme kuvvetinde değişimler meydana gelir. Buna adımlama adı verilir ve düşük hızlarda hızda dalgalanmalara neden olduğundan düzgünlüğü etkiler. Bu motor tasarımı adımlama etkisini azaltmak üzere mıkntasıları eğik yerleştirmek suretiyle veya başka bazı yöntemlerle optimize edilmiştir.
b) Hava Çekirdekli Lineer Motorlar
Sargılar epoksi içinde tutulduğundan bobinlerdeki ısının ortamı terketmesinin tek yolu sargılardan alüminyuma aktarılması oradanda bir heatsinke aktarılmasıdır. Isı ayrıca hava boşluğundan ve mıknatıslı ray içinden geçer. Bu yolların herbirinin yüksek ısıl direnci olduğundan motorun ısı kontrolü zordur. Forcer bobinlerden ve epoksiden meydana gelir ve kuvvet bobinlerde meydana geldiğinden kullanılan tüm kuvvet bobinler ve epoksi üzerindedir. Bu yapı demir çekirdekliye göre daha zayıftır. Bu zayıflık ilave yapısal elemanlar eklenmeden imal edilmiş motorlarda maksimum boyutları ve kuvvetleri sınırlar. Isı kaynaklı ve yapısal sınırlamalar nedeniyle bu tip motorlarda hacim başına düşen kuvvet düşüktür. Çift raylı tasarım ayrıca fazladan yer kaplar.
c) Slotsuz Lineer Motorlar
Ray demir çekridekli tasarımda kullanılanla aynı yapıya sahiptir. Forcer ise hava çekirdekli motorlardaki bobin tasarımından oluşur. Bu bobinlerin üzerine demir bir levha yerleştirilmiştir. Ve bu yapı altı açık alüminyum bir kasa içerisine yerleştirilmiştir. Sonra kasanın içi epoksi ile doldurularak sargılar ve demir levha koruma altına alınır. Termal sensörlerde içindedir. Slotsuz tasarım demir çekirdekli ve hava çekirdeklinin bir melezi olduğundan avantajları ve dezavantajları bu iki tipin mukayesesidir.
Demir çekirdekli tasarımdaki gibi tek sıra mıknatıslardan oluşan ray kullanıldığından maliyeti hava çekirdekliye göre düşüktür. Tek bir mıknatıslı ray kullanıldığından ağırlığı hava çekirdeklinin yarısı kadardır. Buda çok eksenli sistemlerde daha az yük ve yüksek iş hacmi demektir. Forcerın gövdesinin alüminyum kasadan yapılması ve sargıların bu kasaya bağlanması nedeniyle forcerın dayanımı hava çekirdekliye göre daha fazladır. Hava çekirdekli motorlar kadar olmasa bile slotsuz tasarım demir çekirdekliye göre daha hafiftir. Bu düşük yük uygulamalarında yüksek iş hacmi anlamına gelir. Slotsuz tasarımda demir levha olması forcer ile ray arasında çekim kuvvetleri meydana getirir fakat bu demir çekirdeklide olduğu kadar fazla değildir. Bu çekim kuvveti sürekli rejimdeki kuvvetin 5 ila 7 katı kadardır. Mıknatıslar ile forcerdaki demir levha arasındaki boşluğun fazla olması sebebiyle slotsuz tasarımda adımlama daha azdır. Bu slotsuz tasarımın İyi hız kontrolü gerektiren uygulamalarda da çalışabilmesini sağlar. Slotsuz tasarımda bobinlerin demir levha ile ve onunda alüminyum kasa ile teması sayesinde ısı transferi iyidir ve bunla kolayca başedilebilir. Hacim başına kuvvet bu tasarımda hava çekirdekli ile demir çekirdekli arasındadır. Slotsuz tasarımın ısı transfer yolu daha iyi olduğundan hava çekirdekliye göre daha yüksek akımlara izin verir ve bu nedenle daha yüksek kuvvetler doğurur.
Çekirdeklerin Birbirleri ile Karşılaştırılması