MANYETİK TRANSDUSERLER

Güncelleme 15/06/2020

 1. Manyetik Transduserlerin Tanımı ve Kullanım Alanları
Ortamdaki manyetik değişikliği algılayan ve buna bağlı olarak çıkışında gerilim üreten elemanlara denir. Manyetik transduserlere “Alan Etkili Transduser” adı da verilir.
Manyetik transduserler, aralarında elektriksel bağlantı olmaksızın motor ve benzeri cihazların çektikleri akımların ölçülmesinde, hareket eden sistemlerin hızlarının ve hareket yönlerinin tespit edilmesinde, güvenlik ve metal detektörlerinde kullanılır.

2. Manyetik Transduserlerin Özellikleri ve Kullanım Nedenleri:
Manyetik transduserler, endüktif ve yarı iletken olmak üzere iki çeşit elemandan yapılmaktadır. Bobin endüktif bir elemandır ve manyetik alan değişimi içinde bulunursa uçlarında gerilim üretir.Bobin uçlarındaki gerilimin sürekli olması için sürekli değişen bir manyetik alan içinde bulunması yani mıknatısın ya da bobinin sürekli hareket etmesi gerekir. Hareketin sürekli olmadığı durumlarda bobin pasif olarak kullanılır. Bir bobinin içindeki nüvenin konumuna göre bobinin endüktans değeri değişmektedir. Bu sayede uygulanan gerilime göre bobin uçlarına düşen voltaj değişir.
Diğer bir çeşit manyetik sensör, yarı iletkenden yapılan ‘HALL SENSÖR’dür. Bir yarı iletkenden elektronlar akarken akım yönüne dik bir manyetik alan uygulanınca elektronlar belli bir bölgede yoğunlaşır. Bu da yarı iletkenin diğer uçlarında gerilim oluşmasına neden olur. Bu gerilim ile manyetik alanın varlığı ve şiddeti algılanabilir.
Manyetik sensörler, algılanacak büyüklükle algılama yapacak cihaz arasında elektriksel bağlantı olmaması gerektiğinde veya sensörle algılanacak cismin birbirini göremediği durumlarda kullanılmaktadır.

3. Manyetik Transduserler Arasındaki Farklar ve Çalışması
Hall sensör ile endüktif sensör arasındaki farklar;
· Yapıldıkları malzemeler farklıdır.
· Hall sensörlerin ebatları küçük olduğundan kullanımları pratiktir.
· Hall sensörler fiziki darbelere karşı daha dayanıklıdır.

Bobin gibi sarsıntılara duyarlı değildir.
MANYETİK TRANSDUSERLER

Yazar: Ali Celal

5f59ca35fd9ac7f00cde62f0b0cd0d07?s=90&d=blank&r=g- Elektronik Mühendisi
- E.Ü. Tıp Fakültesi Kalibrasyon Sorumlusu Test kontrol ve kalibrasyon sorumlu müdürü (Sağ.Bak. ÜTS)
- X-Işınlı Görüntüleme Sistemleri Test Kontrol ve Kalibrasyon Uzmanı (Sağ.Bak.)
- Usta Öğretici (MEB)
- Hatalı veya kaldırılmasını istediğiniz sayfaları diyot.net@gmail.com bildirin