Mikroişlemci ile Mikrodenetleyici Arasındaki Farklar

Güncelleme 16/08/2024

Mikroişlemci Nedir?

Mikro işlemciler insan hayatında oldukça yaygın bir şekilde yer almaktadır. Eğer bilgisayar kullanıyorsanız zaten adını pek çok kez duymuşsunuzdur.  İşlemciler, bilgisayarda yapmak istediğimiz tüm işlemlerin denetlendiği ve gerçekleştirildiği yerdir. Bundan dolayı işlemciler, merkezi işlem birimi (CPU- Central Processing Unit) olarak da bilinmektedir. Kısacası bir bilgisayarın beyni görevindedir ve bilgisayarda olmazsa olmaz parçalarından biridir.

Mikrodenetleyici Nedir?

Mikrodenetleyici, içerisinde minik bir bilgisayar bulunan programlanabilir bir entegre modelidir. Mikro denetleyici isminin dışında mikrocontroller veya mikrokontrolcü gibi isimlerle ifade edilir.

Mikrodenetleyici, iç yapısında yer alan hafıza ve giriş/çıkış birimleri sayesinde gömülü sistemlerde kolayca programlanabilir. Ayrıca minik bir bilgisayar olduklarından gömülü sistemlerin kontrolünde sıkça bu denetleyiciler kullanılmaktadır.

Mikroişlemci ile Mikrodenetleyici Arasındaki Farklar

1. Mikroişlemci, merkezi işlem birimidir. Sadece işlemleri yönetir ve karar verir fakat işlemleri gerçekleştiremez. Mikrodenetleyici ise içinde işlemci, hafıza, giriş/çıkış, rom, ram gibi birimleri taşıyan küçük yapıda bir bilgisayardır. Bundan dolayı tek başına işlemleri denetler ve gerçekleştir.

2. Mikroişlemci, karmaşık sistemleri kontrol etme amaçlı kullanılırken mikrodenetleyici daha basit devrelerde tercih edilir.

3. Mikroişlemcinin, programlanması karmaşıkken mikrodenetleyicinin programlanması daha basittir.

4. Mikroişlemci fiyatı pahalıyken, mikrodenetleyici fiyatı oldukça düşüktür. Bu yüzden maliyet kriterlerine bakılarak basit sistemlerde denetleyici kullanılırken daha karmaşık sistemlerde ise işlemci kullanılmaktadır.

Bir yanıt yazın