mpu 6000 – mpu 6050 – mpu 6500
Farklı manyetometre türleri mevcuttur; MPU6000, MPU6050 ve MPU6500 arasındaki temel farklar şunlardır:
MPU6000 | MPU6050 | MPU6500 |
1. 8 kHz örnekleme hızı. | 1. 8 kHz örnekleme hızı. | 1. 32 kHz örnekleme hızı. |
2. SPI ve I 2 C arayüzünü destekler. Ancak I 2 C, 8 kHz jiroskop güncellemesini kaldıramayacak kadar yavaş. | 2. I 2 C arayüz iletişim protokolünü destekler. | 2. Hem I 2 C hem de SPI arayüzünü destekler. |
3. Titreşim Hassasiyeti MPU6500’den daha iyidir. | 3. Titreşim Hassasiyeti MPU6500’den daha iyidir ancak çalışma hızı MPU6000’den düşüktür. | 3. Titreşimlere karşı daha hassastır, bu nedenle bazı titreşim izolasyon yöntemlerine ihtiyaç vardır.
Her iki MPU’dan daha hızlıdır. |
MPU6050 6 Eksen İvme ve Gyroscope Sensörü
MPU-6050 çeşitli hobi, multicopter ve robotik projelerinde kullanılan 3 eksenli bir gyro ve 3 eksenli bir açısal ivme ölçer bulunduran 6 eksenli bir IMU sensör kartıdır.
Kart üzerinde voltaj regulatörü bulunduğundan 3 ile 5 V arası bir besleme voltajı ile çalıştırılabilir. İvme ölçer ve gyro çıkışlarının her ikisi de ayrı kanallardan I²C çıkışı vermektedir. Her eksende 16 bitlik bir çözünürlükle çıkış verebilmektedir.
- VCC: Bu pin güç sağlamak için kullanılır (5v /3.3v)
- GND: GND(Toprak) pinine bağlamak içindir.
- SDA: Bu pin sensörden seri olarak veri almak için kullanılır.
- SCL: Bu pin seri saat girişi için kullanılır.
- XDA: Bu, harici bir sensörden yapılandırma ve okuma için bir SDA olarak kullanılır (Opsiyonel).
- XCL: Bu, harici sensörden yapılandırma ve okuma için bir SCL olarak kullanılır (Opsiyonel).
- AD0: Bu, I2c bağımlı(slave) adresi Bus, (anlamlı bit).
- INT: Bu, verilerin hazır olduğunu gösteren bir Kesinti pinidir.
MPU6050 6 Eksen İvme ve Gyroscope Sensörü Özellikleri
- Çalışma gerilimi: 3-5V
- Gyro ölçüm aralığı: + 250 500 1000 2000 ° / s
- Açısal ivme ölçer ölçüm aralığı: ± 2 ± 4 ± 8 ± 16 g
- İletişim: Standart I²C
İvmeölçer Nasıl Çalışır?
Bir ivmeölçer, piezoelektrik etki ilkesine göre çalışır. İçinde bir top bulunan küboidal bir kutu düşünün. Kutunun içindeki kutu topunu hareket ettirir veya eğersek, yerçekimi nedeniyle kutunun duvarlarına düşecektir. Benzer şekilde, MPU6050 gibi IMU da tam olarak içinde bir top bulunan kübik kutu gibi çalışan bu tür MEMS’leri (mikro-elektromekanik sistemler) içerir.
Cihaz/kutu eğildiğinde, kutunun içindeki bir top piezoelektrik duvarların üzerine düşer. Ayrıca, analog veriler o duvarın kanalından yakalanır ve dijital verilere ilerler. Genellikle bir ivmeölçer böyle çalışır ve çıktısı çok hassastır çünkü her kanal için 16-bit ADC bulunur.
Jiroskop Nasıl Çalışır?
Coriolis ivmesi prensibi ile çalışır. Son derece sabit bir ileri geri hareket eden çatal benzeri bir yapı olduğunu hayal edin. Bu düzenlemeyi ne zaman eğmeye çalışırsanız, kristaller eğim yönünde bir kuvvete maruz kalır. Genellikle hareketli çatalın ataletinin bir sonucu olarak ortaya çıkar. Böylece kristaller, piezo etkisi ile fikir birliği içinde bir akım üretir ve akım yükseltilir.