Network kablosu; bilgisayarlar, yönlendiriciler, sunucular ve diğer ağ bileşenleri arasında bağlantı kurulmasını ve veri aktarımını sağlayan kablolardır. Ağların kullanım amacına göre UTP, STP, koaksiyel ve fiber optik gibi çeşitli türde kablo kullanılır. Uygun kablonun seçiminde ağ yapısı ve topoloji büyük önem taşımaktadır. Yerel ağ bağlantısı için genel olarak Cat5, Cat6 ve Cat6e gibi kablolar kullanılmaktadır. Daha büyük ve daha hızlı veri transferi içinse fiber optik kablodan yararlanılmaktadır.
Ethernet kablosu olarak da adlandırılan Cat5 kablo, genel olarak telefon ve ağ altyapılarında kullanılır. Cat5 kablonun içerisinde 4 çift korumasız bükümlü bakır tel bulunmaktadır. Kablonun sonlandırılması için RJ45 konnektör kullanılmalıdır. Cat5 100 MHz’e kadar iletim frekansını ve 1000 Mbps hızı desteklemektedir.
Cat6 kablo, ethernet ağları için kullanılan çift bükümlü kablodur. Cat6, 250 MHz’e kadar performans sağlar ve 100 metreye kadar kullanılabilir. Cat6 kablo; Cat3, Cat5 ve Cat5e kablolar ile uyumludur. Cat6 kabloların içerisindeki 4 çift korumasız bükümlü bakır tel RJ45 jack ile sonlandırılır. Cat6e kablo, Cat6 kablonun iletim frekansını iki katına çıkarmak için üretilmiştir. Cat6e kablonun iletim frekansı 500MHz’dir.
Fiber optik kablo türü, içerisinde cam ya da plastik ipler aracılığı ile veriyi ileten ürünlerdir. Fiber optik kablolar, daha büyük bant genişliği ve daha fazla veri taşıma kapasitesi gibi özelliklerinden dolayı tercih edilmektedir.
Network kablolarının sonlandırılması için genel olarak RJ45 konnektör kullanılmaktadır. Bu ürünler, genel olarak bir bilgisayarın yerel ağ bağlantısına kablolu olarak bağlanması için kullanılır ve telefonlar için kullanılan RJ11 konnektöre yapısal olarak benzemektedir.
Network kablolarının yapılandırılma ve bağlantı durumu test cihazı kullanılarak kontrol edilir. Test cihazı, belirli tipteki bir kablonun veya donanımın gücünü ve bağlantı durumunu ölçen cihazdır. Test cihazı ile bir kablonun ya da telin kurulumunun düzgün olup olmadığı, bağlantının durumu, kaynak ile varış noktası arasındaki veri transfer hızı kontrol edilebilir. Bilgisayarlar için yaygın olarak Cat5, Cat5e ve Cat6 tipi kablolar için üretilen test cihazları kullanılmaktadır. Bunun nedeni bu tipteki kablolar aracılığı ile yüksek miktarda veri trafiği sağlandığından sunucu ile istemci bilgisayarlar arasındaki bağlantının düzgün olması zorunluluğudur.
Network Kablosu Fiyatları
Network Kablosu Fiyatları; çevresel faktörler, kablonun korumalı ya da korumasız olması, veri hızı gereksinimi, dış kaplaması ve kullanılacak kablonun uzunluğu gibi parametrelere göre farklılık gösterir.
Tüketicilerin kablo seçimi yaparken çevresel faktörleri göz önüne almaları gerekmektedir. Yüksek bant genişliği kapasitesine sahip fiber optik kablolar, titreşimin sınırlı olduğu kapalı ortamlar için uygundur. Buna karşılık esneme özelliği olan ağ kabloları; sıvılara ve kırılmalara karşı daha dayanıklı olduğundan fabrika gibi titreşimin fazla olduğu yerlerde tercih edilmelidir. Korumalı kablolar en sık kullanılan network kablosudur. Korumalı kablolar, sinyal gücünü koruması adına folyo ile kaplanarak gürültülü ortamlar için üretilmiştir.
Kullanıcıların ihtiyaç duyduğu veri hızı gereksinimi düşünülerek network kabloları, veriyi farklı hızlarda iletecek şekilde üretilir. Cat5e kablolar, 100 Mbps hıza kadar desteklemektedir. Cat6 kablolar ise Cat5 ve Cat5e kablolara göre daha hızlı ve daha net bağlantı sağlar. Cat6 ürünler, 10 Gb bağlantı hızına kadar destek verebilmektedir. Network kablosundan daha fazla verim almak isteyen kullanıcıların kaplamalı kabloları seçmeleri gerekir. PVC kaplamalı kablolar en çok kullanılan kablolardır. Ev ağları daha kısa kabloya ihtiyaç duyarken endüstriyel ağlar daha fazla kabloya ihtiyaç duyar.