Nikola Tesla kimdir ? hayatı icatları

Nikola Tesla kimdir ?

Nikola Tesla

Nikola Tesla 1856 yılında Hırvatistan ın Smiljan şehrinde doğmuştur.

Dünyadaki bilim ve teknoloji yapısını tam anlamıyla ‘kökünden’ değiştirebilecek birçok ‘kullanılan ve kullanılmayan’ deneye/buluşa imza atmasına rağmen ders kitaplarında adı nadiren geçer.
Özellikle ‘elektriğin kablosuz taşınabilmesi’ gibi bir buluşu ve bunu kanıtlaması O’nun ne kadar benzersiz bir mucit olduğunu açıklar.
Radyoyu Marconi icat etti sanılır, X ışınlarını Röntgen’in keşfettiği, vakum tüp amplifikatörünü de Forest’in. Ayrıca Floresan lambayı, neon ışıklarını, hızölçeri, otomobillerdeki ateşleme sistemini, radarın temellerini, elektron mikroskobunu ve mikrodalga fırını da Nikola Tesla‘nın icat ettiğini bilen sayısı sınırlıdır.

AC Akım Jenaratörleri ve Motorları, MRI , lazer teknolojisi, robot teknolojisi, depremmakinesi de Nikola Tesla‘nın teorileri kaynaklık edinilerek yaratılmış projelerdir.

Nikola Tesla, 1884’te Birleşik devletlere ilk defa geldiğinde, Thomas Edison için çalışır. Edison henüz ampulün patentini almıştır ve elektriğin dağıtımı için bir sisteme ihtiyaç duymaktadır.

Edison akkor telli ampulü yeni icat etmişti ve elektriğin aktarılması konusunda bir sistem geliştirmeye çalışıyordu ve Tesla’ dan bu konuda yardım istemiş, eğer sistemdeki sorunu çözebilirse büyük miktarda para vereceğini söylemiştir. Tesla sistemdeki sorunları çözerek Edison’u belki de milyon dolarlık bir masraftan kurtarmış ancak vaat edilen parayı hiçbir zaman alamamıştır.

Edison ölüm döşeğindeyken Nikola Tesla’yı af dilemek için yanına çağırtmış fakat Nikola Tesla vaktimi boş laflar dinleyerek geçireceğime, insanlık adına gerekli icatları bularak geçiririm diyerek Edison‘un son arzusunu yerine getirmemiş ve yanına gitmemiştir.

Nikola Tesla, ilk defa elektriğin bir kaynaktan çevreye yayılarak kablosuz ve çok yüksek miktarlarda iletilebileceğini söylemiştir. Daha sonra yaptığı deneylerle de bunu göstermiştir.

Kendisinin elinde kablosuz yanan bir ampul tutan fotoğrafı bulunmaktadır.

Nikola Tesla‘nın rüyası, dünyaya bedava enerji sağlamak idi. 1900 yılında, yatırımcı J.P. Morgan’ın sağladığı 150 bin dolarla Tesla Telsiz Yayın Sistemi/Wardenclyffe adındaki kulenin yapımına Long Island, New York’ta başladı.

Bu yayın kulesi, dünyanın telefon ve telgraf servislerini bağlayacaktı. Aynı zamanda resimleri, borsa verilerini, ve hava durumu bilgisini dünya çapında aktaracaktı. Maalesef, Morgan bunun dünyaya bedava enerji anlamına geldiğini farkettiğinde bu işe para yatırmayı kesti.
Dünya, henüz duyulmamış olan sesin ve resmin iletiminden sonra onun bir kaçık olduğunu düşündü.

Eğer destek o gün kesilmeseydi, günümüzde insanlar elektriği ücretsiz bir şekilde kablosuz olarak kullanabilecekti.

Nikola Tesla’nın en önemli projesi Kablosuz Enerji İletimi idi. 20 adet ampulü kablo olmadan 25 mil uzaktan yakabildiği kayıtlara geçmiştir.

Nikola Tesla alternatif akım ile ilgili olarak şu sözleri söylemiştir:

“…Kendi alternatif akım ve yüksek frekans ile ilgili “frekans yüksek olduğu müddetçe yüksek voltajlardaki alternatif akımlar derinin yüzeyinde, herhangi bir yaralanmaya neden olmadan salınırlar. Ama bu amatörlerin becerebileceği bir şey değildir. Sinir dokularına nüfuz edebilecek miliamperler öldürücü bir etki yaratabilir ama derinin üzerindeki amperler kısa süreler için zarar vermez. Derinin altına sızabilecek düşük akımlarsa, ister alternatif ister doğru akım olsunlar, ölüme yol açabilir.”

Endüstrinin floresan lambayı “icat etmesi”nden 40 yıl kadar önce kendi laboratuvarında floresan lamba kullanıyordu.

Fuarlarda ve sergilerde cam tüplere ünlü bilim adamlarının isimlerinin şeklini veriyordu; bugün her yerde gördüğümüz neon ışıkların ilk örnekleri.

Ford ilk motorlu aracı ile gösteriş yaparken yanına giden Nikola Tesla bu kadar büyük bir motora gerek olmadığını anlatmış fakat Ford kendini fazla üstün gördüğü için Nikola Tesla’yı dinlememiş; bunun üzerine Nikola Tesla, ateşleme sistemini icat etmiş ve Ford’a bunu göstermek zorunda kalmıştır.

Fakat her zaman olduğu gibi şanssızlığı burada da kendini göstermiş ve Ford, ateşleme sistemini kullanmak için patentini kendine almıştır.

1898’de, Madison Square Garden’da dünyaya ilk uzaktan kumandalı model botunu gösterir. Yani Nikola Tesla‘ya uzaktan kumandalı uçaklar, arabalar ve botlar (ve hatta televizyonlar) için de teşekkür edebiliriz.

Geleneksel Elektrik Fuarının geliştiği yer ve genellikle Barnum-Bailey sirkinin çalıştığı büyük alanın ortasına büyük bir tank koydu ve suyla doldurdu. Bu küçük gölün üzerine, yüzmesi için, 1 metre uzunluğunda anten direği olan bir tekne koydu. Teknenin içinde bir radyo alıcısı vardı. Nikola Tesla, seyircilerin isteği doğrultusunda ileri gitme, sağa veya sola dönme, durma, geri gitme, ışıkları yakıp söndürme gibi çeşitli şeyleri uzaktan radyo kontrol sayesinde yaptı. Unutulmaz gösteri tüm seyircileri hayran bıraktığı gibi günlük gazetelerin ön sayfalarında yer aldı.
Nikola Tesla’yı izleyen herkes Nikola Tesla’nın bunu beyin gücüyle yaptığına inanmıştı.

Nikola Tesla‘nın uzaktan kumandası temel alınarak günümüzde uzaktan kumanda ile kontrol edilebilen uzay mekikleri, uydular, cihazlar geliştirilmiştir.

Amerikalılar savaş zamanında Alman denizaltılarını bulabilmek için Edison’dan yardım istemiş ve Nikola Tesla’nın önerisi olan “enerji dalgalarını kullanalım” fikrine Edison’un şiddetle karşı çıkması sebebiyle bugün “radar” dediğimiz aygıt 25 yıl geç keşfedilmiştir.

Nikola Tesla uzaydaki hayatın varlığı ile de yakından ilgilenmiş. Dünya’da ilk defa 1899 yılının Mart ayında kendi laboratuvarından uzaya ses dalgaları göndermiştir.

Uzaydan kozmik ses dalgalarının kaydını yapmıştır. Bunun duyurusunu yaptığında bilim çevresinden ilgi ve destek görememesinin sebebi o yıllarda kozmik radyo dalgalarının bilim camiasında yeri olmamasıdır.Tesla, Mars’tan ve Venüs’ten radyo sinyalleri aldığını belirtmişti. Bugün onun aslında sinyalleri uzaklardaki yıldızlardan aldığını biliyoruz, fakat o zamanlar evren hakkında çok az şey biliniyordu. Basın ise onun “rezil” iddialarıyla eğlendi.

Tesla, Marconi’nin kabul edilen radyonun icadından 10 yıl önce radyo ilkelerini zaten göstermişti.

Aslında (Tesla’nın öldüğü yıl olan) 1943’te yüksek mahkeme Tesla’nın daha önceki açıklamalarından dolayı Marconi’nin patentlerinin geçersiz olduğuna hükmetmişti.Hala pek çok referans kaynak radyonun icadıyla ilgili olarak Tesla’nın ismini zikretmiyor. (Ayrıca Marconi’nin radyosu sesi iletmiyordu, sadece sinyal iletiyordu, halbuki Tesla yıllar öncesinde ses iletimini göstermişti.)

Tesla’nın tabiatın işleyişini bizim göremediğimiz bir yetenekle görebildiği ortadaydı. Kilometrelerce öteden elektrik ampullerini yakabilmesi, depremler, şimşekler gibi doğayı kökten yok edebilecek güçleri kontrol edebilmesi bunu açıkça gösteriyor.

Tesla’nın bulduğu şeyleri silaha dönüştürecek olan bir ülkenin diğer ülkelere üstün olacağı bariz ortadadır. Bu gün ABD, Tesla’nın fikirleriyle deprem jeneratörü yapmıştır. HAARP (High Frequency Active Auroral Research Program/Yüksek Frekenslı Aktif Auroral Araştırma Programı) olarak nitelendirilen projenin kapsamında yapılan denemelerin, 17 Ağustos depremi gibi dünya üzerindeki yıkıcı depremlerin tetiklenmesine sebep olduğu dedikoduları ortalarda dolaşmıştı. Depreme şahit olanların ışık kümeleri-parlamaları görmeleri de ilginç gelmişti.

Tesla, dünyanın ilk hidroelektrik santralini Niagara şelalerinde gerçekleştirmiştir.

Tesla’nın başarıları karşısında elde ettiği ödül neydi dersiniz? Edison Madalyası!.. Edison tarafından sürekli eleştirilen birine bundan daha kötü bir ödül olamazdı.

Elektrik üzerine yaptığı sayısız deneyler ve buluşlar vardır. 7 Ocak 1943 yılında kendisine ait patent aldığı 700 buluşla en çok patent sahibi kişi olarak dünya tarihine geçmiştir.

Modern dünyayı icat eden insan, milyarder olabilecekken neredeyse meteliksiz bir şekilde 86 yaşında 7 Ocak 1943’te New Yorker otelinde ölü bulundu.

Tesla’nın bütün dokümanlarına ABD hükumeti tarafından el konuldu. Tesla’dan geride kalanlar üzerinde çalışmalara devam edildiği ve geliştirilen teknolojiler olduğu söylentileri bulunmaktadır.

Bilim adamları bugün onun notlarını satır satır taramaya devam ediyor. Uçuk teorilerinin çoğu bugünün ünlü bilim adamları tarafından ispatlanıyor.

Örneğin, Tesla pervanesiz disk türbin motoru, bugünün modern malzemeleriyle birleştirildiğinde, tasarlanmış en verimli motorlardan biri oluyor. 1901’de patentini aldığı kriyojenik(mutlak sıfıra yakın sıcaklıklarda) sıvılarla ve elektrikle olan deneyleri süper iletkenlerin kaynağını sağlıyor.

Elektron altı yükleri olan parçacıkların varlığını ortaya koyan deneylerden bahsetmişti, 1977’de bilim adamları nihayet keşfetti: Kuarklar.

Belki de tarih bir gün gerçek bir dahiyi gördüğü an tanıyabilecektir.

Karşı Görüş

Tarihteki Bir Büyük Yalan Ampulu Edison Bulmadı

Boskovich gibi, yine Osmanlı Yugoslavya’sında doğmuş bir Sırp-Sloven melezi olan “Nikola Tesla” (1856-1943), çağının ötesindeki buluşlara imzasını atmış bir bilim adamıdır. Doğu ve Batı Avrupa dillerinin tümüne yazılı ve sözlü olarak hakim olan Nikola Tesla, muazzam bir kültür birikimine sahipti.

Tesla’nın, ABD’ye göç ettiği sırada (1884), beraberinde çok sayıda KMA mektubu getirdiği bilinmektedir. Aslında, ABD’ye göç edişindeki amaç, o zamanki KMA ile tanışmak ve ABD’nin geniş teknolojik olanaklarından yararlanmaktır. ABD’ye yerleştikten sonra, o güne kadarki buluşlarını ve bu buluşlarla ilgili deneylerini ,bir gün, aynı konularda çalışmakta olan Thomas Edison’a gösterir. Bunların arasında, ampul ve fluoresant ampul da vardır. O sırada Tesla’ya gönderilen KMA mektuplarında, Tesla’nın dikkati, Nur Suresi’nin 35. ayetine çekilmiştir.

Bu ayetin Hızır Tezkiresi’ndeki yorumu günümüz Türkçesi ile şöyledir:
“Akkor ışık cam bir balon içinde bulunmalıdır. Bu “nar” (ateş) ve “har” (ısı) içerendir. O “zerrin”dir (altın renginde ışık verendir). Nar ve har içermeyen bir de münir (Ay’ın soğuk ışıması) vardır ki, onun da ışığı “sim” (gümüş) rengidir. Onun camının yuvarlak balon olması gerekmez.”

Bu yorumla, “termik ışımalı” klasik ampul ve “soğuk elektron ışımalı” fluoresant tekniği açıklanmıştır.
Tesla ile Edison bir süre birlikte çalışırlar. Ancak, kafasındaki ileri elektrik ve elektronik planları Edison’a açıklamış olması, Tesla’nın şanssızlığı olur. Gösterdiği teknikler arasında en iyi şekilde basit ampulu anlayan Edison, araya giren sermayedarları da kullanarak Tesla’nın bu buluşunu mahkeme yoluyla gasp eder. Aslında, ondan çok önceleri, Tesla’nın ampulu ve fluoresant ampulu bulduğu bir gerçektir.

Nikola Tesla Nobel ödülünü reddetmiş tek bilim ( fizik ) İnsanıdır

1915 yılında, kendisine fizik dalında önerilen Nobel Ödülü’nü red eden Tesla, çeşitli şirketler ve kuruluşlarca teklif edilen yüksek ücretleri kabul etmemiş ve hiç biri ile ilişkiye girmemiştir.
Tesla tam anlamıyla bir elektronik sihirbazdı. Alternatif akımı bulmuş, AC akımı güç santrallerini, “Tesla Bobini” adı verilen bobinleri, uzaktan kumanda aletlerini icat etmiştir. Bugün kullanılmakta olan elektronik iletişim devrelerinin öncü planlarında, İlk telsiz aygıtları, ilk TV görüntü tüpleri, neonlar, redrasörler, jenaratörler ve buna benzer bilinmedik çeşitli buluşlarda sadece onun imzası vardır . Öyle ki, bir kaç kilometre öteden şimşek çaktırabilmekte; çok uzak hedefleri, yıldırıma benzer, lazer kadar düzgün bir biçimde ve şimdi bile anlayamadığımız bir teknikle vurabilmekteydi. İcatlarını, “My Inventions: The Autobiography of Nikola Tesla” (İcatlarım: Nikola Tesla’nın Otobiyografisi) (K137) adlı kitabında açıklayan Tesla’nın, askeri amaçlı ışın ve ses topları ile toplu gösteriler düzenlemesi de ona ayrı bir ün kazandırmıştı

Tesla “Philadelphia Deneyi”nin hazırlık aşamasında ve ilk uygulamalarında, 1931-1943 yılları arasında etkin bir şekilde görev aldığı belirtilmiştir . Bu deneyin, gemi personeli üzerinde zararlı sonuçlar doğuracağı kanısına varan Tesla’nın, bu görevden kendi isteği ile ayrılmasından kısa bir süre sonra ölmesi, daha doğrusu öldürülmesi dikkat çekicidir. Bu inanılmaz mucit, “MIB” (Men in Black) (L7, S16, S18) adıyla anılan, siyah takım elbiseli, görgü tanıklarına göre “Musevi cenaze töreni giysili 5 kişilik bir çete” tarafından tuzağa düşürülüp öldürülmüştür (1943).

Nikola Tesla’nın son günleri ve ölümü ile ilgili bilgiler, “Nikola Tesla’s FBI Files” (Nikola Tesla’nın FBI Dosyaları) başlığı altında internet kayıtlarında bulunmaktadır .

Nikola Tesla’nın ölümünden sonra, “KMA” ve Asistan olarak “Adelberg” ikilisinin imzaladığı mektuplar ortaya çıkmıştır. Bu mektuplarda, Tesla’nın tüm deneylerinin çoğunun çizimleri vardır. Bir çok tasarının çizimi de o dönemde anlaşılamamıştır. Bu çizimler, daha sonra, radar ve bilgisayarın mucidi, İsveçli bilim adamı “Norbert Wiener”e incelemesi amacıyla verilmiştir.

Müzesi Belgrad’da

Tesla 1943 yılında New York’ta, hayatının son 10 yılını geçirdiği otel odasında öldü.

Zoric, “1951 yılında, Tesla’nın eşyaları yeğeninin çabalarıyla Sırbistan’ın başkenti Belgrad’a gönderildi” diyor.

Onun keşiflerinin, planlarının, çizimlerinin ve fotoğraflarının olduğu Nikola Tesla Müzesi dört yıl sonra burada açıldı.

1956’da manyetik alanların gücünü ölçmek için kullanılan birime Tesla adı verildi.

Sırbistan ve Hırvatistan’da Tesla’nın fotoğrafı paralara basıldı; ismi okul, sokak, havaalanlarına verildi.

Yenilikçi otomobil üretmek için yola çıkan Tesla şirketi onun adını aldı ve 2018’de SpaceX Tesla keşif aracını Mars’a gönderdi.

Rate this post

Benzer Yazılar

YAZAR : Ali Celal

- Elektronik Mühendisi - E.Ü. Tıp Fakültesi Kalibrasyon Sorumlusu Test kontrol ve kalibrasyon sorumlu müdürü (Sağ.Bak. ÜTS) - X-Işınlı Görüntüleme Sistemleri Test Kontrol ve Kalibrasyon Uzmanı (Sağ.Bak.) - Usta Öğretici (MEB) - Hatalı veya kaldırılmasını istediğiniz sayfaları diyot.net@gmail.com bildirin

BU YAZIYI DA İNCELEDİNİZ Mİ ?

Türkiye’nin ilk Füzesi ve Kirkor Divarcı

Bandırma Füze Kulübü 1959 yılında, Bandırma’da lise öğrencileri tarafından, Türkiye’de eşi benzeri görülmeyen bir kulüp …

Bir yanıt yazın