NTC Nedir ?

NTC  ( Negative Temperature Coefficient )

NTC görevi nedir?

NTC (Sıcaklıkla direnci azalan termistör) Bulunduğu ortamın veya temas ettiği yüzeyin sıcaklığı arttıkça elektriksel direnci azalan devre elemanıdır.

NTC direnci ısıyla kontrol edilen bir direnç türüdür.
NTC’nin direnci ısıyla ters orantılı olarak değişir.Yani ısı arttıkca direnci azalır. Isı azaldıkça da direnci artar.
NTC’ler negatif ısı katsayısı ile çalışırlar, ısı derecesi arttıkça OHM yani direnç artar.
NTC  PTC’nin tam tersidir.
NTC’lerin kullanım alanları; NTC’ler – 300 C° ile +50 C° arasındaki sıcaklıklarda kararlı bir şekilde çalışabilirler. 0.1 C°’ye kadar duyarlılıkta olanları vardır. Daha çok elektronik termometrelerde, arabaların radyatörlerinde, amplifikatörlerin çıkış güç katlarında, ısı denetimli havyalarda kullanılırlar. PTC’lere göre kullanım alanları daha fazladır.

NTC nedir nerelerde kullanılır?

  • Motor ve transformatör gibi aşırı ısınması istenmeyen sistemlere yerleştirilen NTC termistörün direnci fazla ısınmadan dolayı küçülen bir alarm ve koruma devresini harekete geçirir.
  • Bir su deposunda seviye kontrolü için yerleştirilen NTC direnci su seviyesi düşünce, ısınarak pompa devresini çalıştırır.
  • Bir motora seri bağlanan NTC direnç önce küçük akım çekerek güvenli yol almasını sağlar.
  • Röleye seri bağlanan NTC direnç rölenin gecikmeli çalışmasını sağlar.

Şekilde NTC ‘nin sembolü görülmektedir. Germanyum, silikon ve metal oksit gibi maddelerden üretilir.
NTCNTC ‘nin sembolü

NTC Termistör karakteristik eğrileri

ntc
40°C’ ye kadar ısıtılan bir ortamdaki termistör direncindeki değişim;
ntc
Değişik sıcaklıklardaki Akım-gerilim (I,V) bağıntısı

NTC Sensör

NTC sıcaklık sensörü kartı, üzerinde direnç bağlantılarının yapılmış olduğu ve besleme ve sinyal çıkışının rahat bir şekilde yapılabilmesi için kart haline getirilmiş bir modüldür. Kart üzerinde yer alan karşılaştırıcı devre ile üzerindeki trimpot ile ayarlanan referans değerine göre dijital çıkış alınabilmektedir.

Isı ölçüm cihazları, termostat, oda sıcaklığı ölçümü ve akıllı ev sistemi gibi projelerde rahatlıkla kullanılabilen bu sensör Arduino başta olmak üzere bir çok mikrodenetleyeci sistemi ile beraber kullanılabilmektedir.

NTC termistör çeşitleri

NTC’ler suya temas eden veya suya temas etmeyen olmak üzere iki çeşidi bulunuyor. Her ikisinin de görevi ve çalışma mantığı aynıdır.
NTC

Kombi NTC Sıcaklık Sensörü

NTC termistörün kullanılmasında dikkat edilecek noktalar:

Daha fazla yük çekmek için birkaç NTC termistörü paralel bağlamamalı; termistörlerden biri fazla akım çekip ısınırken, diğerlerinin soğuk kalması mümkündür.

Kaplamasız termistörler iletken sıvılarda, aşındırıcı ve indirgeyici gazlarla kullanılmamalıdır.

NTC Renk Kodları

ntc

NTC Sağlamlık kontrolü

NTC’yi uçlarından ohmmetreye bağladığınızda ilk olarak oda sıcaklığında NTC’nin üzerinde yazılı değeri okumamız gerekiyor. Daha sonra mum veya benzeri bir araç ile ısıttığımızda direnci azalıyor ise NTC sağlam demektir. Bunun dışında bir durum gerçekleşiyorsa NTC arızalıdır.
NTC sensör kaç Ohm? Ohm metre x 100 konumunda iken (PTC / NTC) ohm metre uçlarına bağlanır, (termistör bir direnç olduğu için yönüne bakılmaz) ve eleman ısıtılarak ohm metre göstergesinin kontrolü yapılır.
Eleman ısıtıldığı zaman PTC ise ısındıkça direnç artar, NTC ise ısındıkça direnç azalır. Eğer termistör ısıtılmasına rağmen göstergede bir değişiklik olmuyorsa yeni bir termistör alınmalıdır.
NTC

Benzer Yazılar

YAZAR : Admin

- Elektronik Mühendisi - E.Ü. Tıp Fakültesi Kalibrasyon Sorumlusu Test kontrol ve kalibrasyon sorumlu müdürü (Sağ.Bak. ÜTS) - X-Işınlı Görüntüleme Sistemleri Test Kontrol ve Kalibrasyon Uzmanı (Sağ.Bak.) - Usta Öğretici (MEB) - Hatalı veya kaldırılmasını istediğiniz sayfaları diyot.net@gmail.com bildirin

BU YAZIYI DA İNCELEDİNİZ Mİ ?

Termokupl Nedir ?

Termokupl’lar -200°C ile 2320°C arasında  ölçüm yapmamızı sağlarlar Termokupllar basit, sağlam ve düşük maliyetli oldukları …

Bir yanıt yazın