Bir havai hattın veya bir motor devresinin akımını, devrenin hattını kesmeden ölçmek için kullanılan kullanılan ölçü aletine pens ampermetre denir.
Pens ampermetrelerden bazıları primeri tek sipir olan bir trafo esasına göre çalışırlar. Trafonun demir nüvesini oluşturan kısım hareketlidir ve açılıp kapanabilir. Ölçme yapılacağı zaman aletteki basit kaldıraç düzeneği ile pensli ağız açılarak akım taşıyan iletken içeriye alınıp pens kapatılır. İletkenden geçen alternatif akımın oluşturduğu manyetik alan, kapanan manyetik devre aracılığı ile aletin içindeki kademeli sarılmış sekonder sargıyı keserek orada bir emk indükler. Bu emk, redresör aracılığı ile doğrultularak döner çerçeveli bobine iletilir ve döner çerçeveli bobine bağlı ibre iletkenden geçen akımı amper cinsinde gösterir.
Aletin gösterdiği değer bazen anında okunamayabilir. Bu durumda ibre kilitleme sistemi ile sabitlenir ve alet ölçüm durumundan kurtarılır. Rahat bir ortama geçilerek değerin okunması sağlanır.
Pens ampermetreler kademeli olarak üretilirler. Böylece büyük ve küçük akımlar ölçülebilir(5-50-300 Amp, 6-15-50-250 Amp vb).
Pens ampermetrelere iki ayrı giriş kablosu ile harici bağlantı yapılarak istenildiğinde gerilim ölçmek de mümkündür. Ölçülen gerilim değeri , akıma ait taksimattan okunabildiği gibi ayrı taksimatlı olanlar da vardır.
Pens ampermetrelerin önemli bir kısmı 1,5 V’luk bir batarya ilavesi ile direnç ölçer hale getirilmiştir. Böylece pensli avometreler ortaya çıkmıştır. Ohm ölçülen kadran ayrıdır ve soldan sağa doğru düzenlenmiştir. Günümüzde pens ampermetrelerde digital olarak yapılmaktadır ve bütün veriler digital ekrandan görülebilmektedir. Bu pens ampermetreler elektrik alanından yararlanarak DA’da ölçebilmektedir.