PIC16F628A
PORTLAR
Portlar PIC denetleyicilerinde giriş/çıkış işlemleri için kullanılan yapılardır. Örneğin bir anahtarın açık/kapalı durumunu belirlemek, LED yakmak, Röle açıp kapamak, veya bir LCD ekranı sürmek için PORT’ları kullanırız. Her PIC modelinde farklı sayıda port bulunur ve bu portlar farklı büyüklüklerde olabilir. Büyüklükten kastımız PORT’un kaç bit olduğudur.
Kullandığınız denetleyicinin teknik dökümanına bakarak kaç porta sahip olduğunu öğrenebilirisiniz. Portlar A,B,C….F gibi harflerle isimlendirilir, PORTA, PORTB, PORTC gibi. Aşağıdaki resim 16f628A Denetleyicisinin pin bağlantılarını göstermektedir.
Resimde de görüldüğü gibi PIC 16F628A Denetleyicisi PORTA, ve PORTB olmak üzere iki adet porta sahiptir. PORTB RB0…..RB7 olmak üzere 8 Bit, PORTA ise RA0….RA5 olmak üzere 6 Bit’tir.
RB0….RB7, RA0….RA5 PORT’ları oluşturan PIN’lerdir. Bir PIN önündeki <—-> simgesi, o PIN’in hem giriş hem de çıkış olarak kullanılabileceğini —-> simgesi ise sadece giriş olarak kullanılabileceğini gösterir.
CCS-C derleyicisinin kullanımını öğrenmek kadar PIC Donanımlarını da çok iyi öğrenmek gerekir. Donanım tecrübesi olmadan bilgisayarda simulasyonla PIC programlama öğrenmek iyi birşey değildir. Bu yüzden en temel seviyede donanımların ne iş yaptıklarını ve nasıl bağlanacaklarını elimden geldiğince anlatmaya çalışacağım.
Yukarıdaki resimde gördüğünüz gibi PORT PIN’lerinin yanında başka şeylerde yazmakta. RB3/CCP1 ve RB0/INT gibi. Bu ifadeler bu pinlerin alternatif kullanımlarını göstermektedir RB3/CCP1 ifadesi 9 nolu bacaktan PWM sinyali üretebileceğimizi, RB0/INT ifadesi ise 6 nolu bacağın Harici Kesme girişi olduğu belirtir.
Demekki PIC denetleyicilerinde bazı PIN’leri farklı farklı amaçlar için kullanabiliriz. Bu tamamen bizim ihtiyacımıza ve tercihimize kalmış.
GİRİŞ ÇIKIŞ AYARLAMALARI
Bir portun istediğiniz PIN’ini giriş istediğinizi de çıkış yapabilirsiniz. Bu işlemi gerçekleştirmek için ilgili portun TRIS Register’ini ayarlamanız gerekir.
16f628A TRIS Register adresleri TRISA = 0x85 TRISB = 0x86
Bir pini giriş yapmak için ilgili TRIS biti 1 yapılır
Bir pini çıkış yapmak için ilgili TRIS biti 0 yapılır
Şimdi B portunun tüm PIN’lerini giriş yapmak istersek TRISB = 0xff yapmamız gerekir. Bunu gerçekleştirmek için set_tris_x() fonksiyonunu kullanabiliriz
#include <16f628a.h>
main()
{
set_tris_b(0xff);
// B portu komple giriş
}
Bu ayarlamayı hazır fonksiyon kullanmadan da yapabiliriz. Bunun için öncelikle TRISB Register’ını programımızda tanımlayıp daha sonra değer atamamız gerekir
#include <16f628a.h>
#byte TRISB = 0x86 // TRISB 0x86 adresindedir
main()
{
TRISB = 0xff;
// B portu komple giriş
}
Başka örnekler
set_tris_a(0b00001010);
// A1,A3 giriş diğerleri çıkış
set_tris_b(0xf0);
//B0...B3 Çıkış, B4...B7 giriş
set_tris_c(0x55);
//C0,C2,C4,C6 giriş C1,C3,C5,C7 Çıkı
Portlarla ilgili bazı önemli bilgiler.
- Her bir Giriş/Çıkış PIN’inden çekilebilecek veya bu PIN’e akabilecek maksimum akım 25mA’dir
- RA4 TOCKI PIN’i Open Collector Output olduğundan, bu pini çıkış olarak kullanmak istediğinizde bir direnç ile beslemeye pull-up yapmanız gerekir.
- PORTB Dahili pull-up dirençlerine sahiptir ve bu dirençler yazılım ile devreye sokulabilir.
- Kullanılmayan pin’lerin çıkış olarak ayarlanması gerekir