Pull-Up / Pull-Down direnç

Buton, iterek üzerine basıldığında elektrik akımının geçmesine izin veren elemandır. Normalde butondan akım geçmez. Butona basarak üzerinden akım geçmesi sağlanır.

Arduinonun pinlerine buton bağlayarak butonun basılıp basılmadığını algılamasını sağlayabiliriz. Eğer butona basılmışsa bu işi yap, basılmamışsa şu işi yap şeklinde komutlar yazabiliriz.
Arduinonun pinlerine butonu iki şekilde bağlayabiliriz. Birinci bağlantı yönteminde butona basılmadığı sürece Arduino pininin sürekli Lojik0 (LOW) konumunda tutulması sağlanır. Bu yöntemde kullanılan 10K’ lık direnç Pull-Down direnci olarak isimlendirilir. Butona basılınca Arduino pinine Lojik1(HIGH) gönderilir.

İkinci yöntemde ise butona basılmadığı sürece Arduino pininin sürekli Lojik1(HIGH) konumunda tutulması sağlanır. Bu yöntemde kullanılan 10K’ lık direnç Pull-Up direnci olarak isimlendirilir. Butona basılınca Arduino pinine Lojik0(LOW) gönderilir.

Pull-Up ve Pull-Down dirençleri kullanmadan buton bağlantısı yapılırsa; Butona basıldığı anda kısa devre oluşur. Akım (+) dan (-) ye doğru hiçbir engelle karşılaşmadan akarsa buna kısa devre denir. Akım hiçbir engelle karşılaşmadığı için gitgide artar ve güç kaynağı verebileceği maksimum akımı sağlar. Bu istenmeyen durum aşırı ısınmaya sebep olarak kabloları yakabilir ve Arduinoya zarar verebilir.

Rate this post