Raspberry Pi (RPi) kurulumu
Güncelleme 15/06/2020
Raspberry Pi bir vakıf tarafından kar amacı gütmeden geliştirilen, Linux’un yaygınlaştırılmasını amaç edinmiş bir geliştirme kartı. Sadece geliştirme kartı demek eksik olur. Özellikleri ve geliştiricilerinin verdiği destek ile gelecek için umut vadediyor. Bence şuan benzer kartlara göre en büyük eksiği Analog girişlerinin olmaması. GPIO ile kartın üzerine 17 farklı sayısal giriş/çıkış portu yerleştirilmiş.
RPi’yi Samm Teknolojiden satın aldıktan sonra. İçerisine Raspbian Linux işletim sistemini yükleyip (veya sitesindeki diğer Linux dağıtımlarından birini) IP ayarını yaptıktan sonra kendi bilgisayarımızdan XWindow (grafik) bağlantısı kuracağız. Bunun için Pi’ye monitör ve klavye bağlamanıza gerek yok (Headless bağlantı).
Pi’nin masa üstüne erişmek için aşağıdaki işlemleri sırasıyla yapmalısınız:
- Öncelikle imaj (Linux) dosyasını (*.img) bilgisayarınıza indirin ve genişletin (uncompress)
- Ardından en az 4GB ‘lık bir SD Kartı kart okuyucuya yerleştirin. [1]
- Win32DiskImager programı ile imaj dosyasını SD karta yazın.
- SD kart sürücüsünün içerisine girerek cmdline.txt dosyasını bir metin editöründe açın.
- Ayar satırının sonuna örneğin ip=192.168.0.100 gibi kullanacağınız IP adresini yazın [2] ve kaydedin. Bu satır boot işlemi sırasında Linux çekirdeğine parametre olarak geçilir.
- SD Kartı Pi’ye yerleştirin, ethernet kablosunu ve güç kablosunu (5V- min 1A) bağlayarak enerji verin. USB girişlerinden bir veya ikisini birden PC’ye bağlayarak da Pi’nin enerjisini verebilirsiniz. Yinede harici ve 2A’lik bir güç kaynağı kullanmanız Pi’nin performansı ve güvenliği açısından yerinde bir davranış olacaktır.
- 10sn içerisinde Pi yüklenecek ve çalışır vaziyete gelecek. Kartın üzerindeki ağ gösterge led’lerinden bunu anlayabilirsiniz.
- XMing‘i bilgisayarınıza indirerek çalıştırın.
- Daha sonra ücretsiz ve meşhur bir SSH istemcisi olan PuTTY‘i açarak. Host Name kutusuna Pi’nize verdiğiniz IP adresini yazın. PuTTY’nin soldaki seçenek ağacından SSH->X11 altında bulunan Enable X11 Forwarding ‘in işaret kutusunu işaretleyin ve Open düğmesine tıklatın.
- Herşey yolunda gitti ise Pi’nin terminal giriş ekranı sizi karşılayacak velogin/password girmenizi isteyecek. Pi’nin varsayılan login/password değeripi/raspberry‘dir. Oturum açtıktan sonra komut satırına lxsession yazarak X11 bağlantısını başlatın. Raspbian masa üstü otomatik olarak kendi bilgisayarınızda görüntülenecektir.
[1] Kullandığınız kartın Class 10 olmasına dikkat edin. En kötü okuma/yazma hızı ortalama 4MB/saniye olan bir kart kullanmaya çalışın. Buradan şu ana kadar pi ile sınanmış kartların bir listesini bulabilirsiniz. Class 10 bir kart kullanmanız (saniyede yaklaşık 10MB aktarım hızı) Pi’nin açılış süresini yaklaşık olarak %25 oranında artırır. Ancak Pi ekibi Class 4 kartların random access özelliğinin daha Pi için daha iyi olduğunu söylüyor. Sundukları bir veri tablosu olmadığı için Class 10 ile 4 arasındaki fark hakkında bir yorum yapamıyorum.
[2] ip parametresine verilebilecek değerlerin tam listesi şöyle: ip=<client-ip>:<server-ip>:<gw-ip>:<netmask>:<hostname>:<device>:<autoconf>