Regülatör Nedir ve Nasıl Çalışır?
Güncelleme 15/06/2020
Regülatör Nedir?
Şebeke geriliminde belirli zamanlarda yükselme ve düşme gibi dengesizlikler meydana gelir. Bu dengesizlikler verim kaybına sebep olur. İşte tüm bu olağan dışı dengesizlikleri önlemede kullanılan cihazlarda regülatörlerdir. Yani gerilim dengelemesi yaparak verimi arttırmayı sağlar. Frekans, güç, basınç, gerilim, hız ve akım gibi birçok fiziksel büyüklüğü sabit tura ve bu değerleri tekrar değiştirerek sabit tutabilir.
Ayrıca regülatörler, elektronik korumasistemi sayesinde ayar dışındaki gerilimlerdeki düşme ve yükselmelerde de çıkış gerilimini elektromekanik olarak keser. Bu durumdan kaynaklı olabilecek tüm hasarları da önler. Bu yüzden regülatörler fotokopi, bilgisayar, fax, labaratuvar cihazları, ev ve aydınlatma sistemleri gibi daha pek çok şebekede kullanılır.
Regülatörler Nasıl Çalışır?
Regülatörlerin çalışma sisteminde genel olarak trafo ve hassas yapıdaki varyak sistemlere seri bağlanma mevzudur. Booster yani güçlendirici olan bu cihazlar gerilim dengelemesini en iyi şekilde ayarlamaktadır. Regülatörler temelde bir bulucu eleman bir servo motor ve yayım organından oluşur. Tipleri de karmaşık ya da basittir.
Yük tarafından kısa devre olduğunda regülatörler oluşan büyük akımların gitmesi için yol açar. Basit seri regülatörlerin tek eksik yanı bu değişmelere hemen cevap verememesidir. Fakat karmaşık yapıda olanlarda bu sorun yoktur. Şönt sezmeli seri regülatör olarak bilinen bu regülatörlerde küçük değişimlere bile anında cevap verilir.
Kısacası regülatörler düzeni şebeke gerilimde oluşan ya da yük empedansındaki meydana gelen değişmeleri sebebiyle oluşan gerilimlerin dalgalanmasını dengeler ve bunları kabul edilir hale getirir.